Liigassa todellinen huippuottelu – kärkijoukkue Kärpät kohtaa toisena olevan Tapparan

LIIGA / Ennakko
Kovavireinen Tappara saa taistella lujasti, jos se aikoo voittaa Oulussa.
Kuva © Saana Hakala
Liigan neljä edellistä mestaruutta keskenään jakaneet Oulun Kärpät ja Tampereen Tappara kohtaavat tiistaina Oulussa. Ottelun lähtökohta on sikälikin herkullinen, sillä Kärpät on sarjakärjessä ja Tappara on sarjassa toisena.

Kärkijoukkueet ovat kovassa pelivireessä. Viimeisten 10 ottelun kuntopuntarissa Tapparalla on kärkipaikka 27 pisteellään. Toisena oleva Kärpät on saalistanut 25 pistettä. Kolmannet joukkueet ovat saaneet kukin 18 pistettä.

Kärppien tyrmäävän kova kotisaldo oli viime ottelussa saada pienen kolauksen, kun se oli pitkään tappiolla HIFK:ta vastaan. Lopulta Kärpät kuitenkin käänsi ottelun voittomaalikilpailussa edukseen, joten Kärpät on voittanut edelliset 11 kotiotteluaan.

Kauden alussa ylivoimaiseksi mestarisuosikiksi ennakoitu Tappara on sen sijaan 10 ottelun voittoputkessa ja 14 ottelun pisteputkessa. Huomioitavaa on, että Jan-Mikael Järvinen on pelannut tällä kaudella 14 ottelua, juuri nuo edelliset 14 ottelua, joissa Tappara ei ole jäänyt kertaakaan pisteittä. Järvisen mukaantulo on herättänyt Tapparan kärkipelaajia pistetehtailuun, myös ylivoimapeli on muuttunut paljon tehokkaammaksi ja juonikkaammaksi.

Kärpät on maajoukkuetauon jälkeen voittanut kaksi otteluaan, mutta pientä nihkeyttä on ollut havaittavissa. Monet oululaispelaajat unohtivat tauolla hetkeksi jääkiekon ja kävivät muun muassa ulkomaanmatkoillakin. Kärppien päävalmentaja Mikko Manner kertoi edellisen ottelun jälkeen, että maajoukkuetauon jälkeen pelaajat saivat kahden päivän vapaan, ja myöhemmin kolmen päivän vapaan. Manner ei pitänyt taukojen syynä sitä, että Kärpillä on ollut sittemmin parissa pelissä hieman nihkeää.

Tappara on palannut alkukauden jälkeen jonkinlaisesta hurlumhei-kiekosta perinteisempään Jukka Rautakorven trap-jääkiekkoiluun. Tulosten perusteella päätös on kannattanut.

Ennen kauden alkua Manner totesi, että Kärpät pelaa viihdyttävämpää jääkiekkoa. Sen perään hän kuitenkin kertoi, että välillä joitakin joukkueita vastaan on palattava hieman trap-painotteisempaan suuntaan, johtuen vastustajien pelitavasta. Kauden ainoa kohtaaminen näiden joukkueiden välillä päättyi Tapparan voittoon Tampereella lukemin 2–1, joten maalit olivat silloin vähissä.

Kokoonpanomuutokset

Kärppien kokoonpanosta puuttuu vakiokokoonpanossa yleensä oleva yhdysvaltalais-suomalainen puolustaja Teemu Kivihalme. Näin ollen Kärppien ainoan maalin Tapparaa vastaan tällä kaudella tehnyt pelaaja on poissa kokoonpanosta. Tämän lisäksi vakiokokoonpanossa viime aikoina esiintyneistä 17-vuotias Rasmus Kupari ei ole mukana. Hänen tilallaan on kokemusta, kun 33-vuotias Juha Koivisto saa pienen tauon jälkeen näyttöpaikan kolmosketjussa.

Tapparalla on sen verran pientä hienosäätöä, että seitsemänneksi pakiksi on merkattu 17-vuotias Toni Utunen. Ja Veli-Matti Vittasmäki on pakistosta poissa. Pakkipareja on myös hieman muutettu.

Joukkueiden aloittaviksi maalivahdeiksi molemmat ovat asettaneet kauden ykkösvahtinsa; Kärppien maalilla on Veini Vehviläinen, Tapparalla Dominik Hrachovina.

Ottelu Oulussa alkaa kello 18.30.

Seuraa Heitä

Jan-Mikael Järvinen #44 | Salzburg

Keskushyökkääjä

Alkukauden perusteella Tappara nojaa vahvasti Järvisen mukanaoloon.

Charles Bertrand #9 | Tappara

Laitahyökkääjä

Liigan maalipörssiä johtavan Bertrandin ohella tähän pitäisi asettaa koko Kärppien ykköshyökkäysketju, sillä Julius Junttila, Charles Bertrand ja Mikael Ruohomaa ovat Liigan pistepörssissä sijoilla 1, 2 ja 7.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Oulussa kärkiryhmät ylitöissä
Sarjan kärkikamppailussa kohtaavat sarjan kovavireisimmät joukkueet. Materiaalin osalta joukkueiden välille ei eroa tehdä, mutta Kärpät saa pienen edun huikeasta kotivireestään. Laadukkaiden ryhmien kohtaamisessa maaleja tullaan näkemään ja voittajan ratkaisemiseen saatetaan hyvinkin tarvita jatkoaikaa.
2 3
2 3