Kärpät-Tappara, ottelusarjaraportti: Tamperelaisjoukkueen kiivettävä vuori nimeltään Oulun Kärpät

LIIGA / Raportti
Kärpät on jo yhden voiton päässä Suomen mestaruudesta.
Kuva © Sami Kemppainen
Oulun Raksilassa pelattiin kolmas kohtaaminen, joka oli erittäin vauhdikas ja vähämaalinen. Tappara tuli otteluun paremmalla jalalla kuin kahdessa ensimmäisessä ottelussa, mutta se ei riittänyt voittoon asti. Nimittäin Kärpät otti kolmannen voittonsa jatkoerään päättyneessä ottelussa maalein 2−1. Koko sarja on oululaisille nyt 3−0.

21.4. 3. ottelu 2-1 je. (0-0, 0-1, 1-0, 1-0)

Ennakkoasetelmat: Tappara oli kolmanteen kohtaamiseen sekoittanut hieman kokoonpanojaan, sillä se oli kolmannessa ottelussa selkä seinää vasten. Ottelun voitto merkitsisi vierasjoukkueelle enemmän kuin kotijoukkueelle. Nimittäin voitolla se kaventaisi sarjan 1−2:een ja tappiolla puolestaan Kärpät karkaisi jo kolmen voiton päähän. 

Raportti: Molemmat joukkueet tulivat ottelun ensimmäiseen erään todella vahvasti. Kamppailun alussa riitti todella paljon vauhtia, sillä puolittaisia maalintekopaikkoja nähtiin molemmissa kenttäpäädyissä varsin nopealla tahdilla. Kummassakin kenttäpäädyssä maalivahdit joutuivat heti alusta alkaen venymään pelaajien yritysten tielle. 

Vauhtia riitti ensimmäisessä erässä, kuten myös maalintekopaikkoja. Kaksi aikaisempaa finaalikohtaamista hävinnyt Tappara oli tullut kolmanteen kohtaamiseen erilaisella fiiliksellä, sillä sen ongelma onkin ollut täyden tunnetason saavuttaminen. Kahdessa tappiollisessa kohtaamisessa tamperelaiset ovat olleet todella isoissa vaikeuksissa kotijoukkueen tähtipelaajien kanssa. 

Heti ensimmäisestä erästä lähtien oli nähtävissä, että Tappara oli tullut pelaamaan Ouluun erittäin tarkkaa puolustuspeliä. Joukkue onnistui ensimmäistä kertaa siinä, etteivät Kärppien tähtipelaajat enää päässeet aivan vapaasti pyörittämään peliä tamperelaisten alueella ja maalin läheisyydessä loistavilla maalintekosektoreilla. 

Ensimmäisellä kaksikymppisellä nähtiin kaksi kappaletta kahden minuutin rangaistuksia, joten molemmat joukkueet pääsivät kertaalleen yrittämään ylivoimalla pelaamista. Kotijoukkue pääsi pyörittämään omaa ylivoimaansa aivan ensimmäisen erän alkuminuuteilla, ja Tappara puolestaan erän viimeiselle minuutille. Molemmat joukkueet saivat hetkittäin oman ylivoimapelinsä pyörimään, mutta vaarallisimmilta maalintekopaikoilta vältyttiin. Näin ollen ensimmäiselle erätauolle siirryttiin maalittomassa tasatilanteessa.

Tappara jatkoi toiseen erään erittäin tarkkaa pelaamistaan, joka entistä enemmän vaikeutti kotijoukkueen pääsyä vaarallisimmille maalintekopaikoille. Tappara sai luotua muutaman vaarallisen maalintekopaikan kotijoukkueen maalissa torjuneen Veini Vehviläisen maalin edustalle. Toisessa päässä tojunut Dominik Hrachovina joutui virkaveljeään työllistetymmäksi, sillä hän venyi toisessa erässä yhdeksän kiekon tielle. Vehviläinen joutui torjumaan ainoastaan kaksi kertaa.

Kärpät pähkäili toisessa erässä vierasjoukkueen tarkan pelaamisen kanssa. Kotijoukkueen hyökätessä sattui sille erittäin pahanlaatuinen virhe, kun tamperelaisjoukkueen Matti Järvinen karkasi läpiajoon oululaispuolustuksen nukkuessa ja uitti kiekon kauniisti Vehviläisten selän taakse. 

Kolmanteen erään kotijoukkue paransi omaa peliään, ja se myös näkyi heti pelillisessä hallinnassa. Se haki kotiyleisön kannustaessa tasoitusosumaa, ja tämän takia peli pyörikin pitkälti vierasjoukkueen kenttäpäädyssä. 

Kärpät myllytti todella pitkiä pätkiä ja loi useita maalintekopaikkoja, joihin tamperelaispuolustus ja Hrachovina venyivät kuin ihmeen kaupalla. Lopulta kotijoukkueen vahva pyöritys tuotti tulosta, kun Ville Leskinen lähetti siniviivan tuntumasta kovan ja tarkan laukauksen. Hrachovinan maalin edustalle noussut Julius Junttila ohjasi kiekon tarkasti maaliin ja toi oululaiset 1−1-tasoihin. Enempää maaleja ei nähty varsinaisella peliajalla, joten edessä oli ensimmäistä kertaa jatkoerä.

Jatkoerä jatkui samanlaisena kuin kolmas erä. Se kerkesi kulua melkein loppuun asti ennen kuin nähtiin illan ratkaisuosuma. Tämän erittäin tärkeän ratkaisumaalin teki kotijoukkueen Juha Koivisto.

19.4. 2. ottelu 2-4 (2-1, 0-2, 0-1)

Ennakkoasetelmat: Ensimmäisessä finaaliottelussa nähdyssä taklaustilanteessa tamperelaisjoukkueen puolustajalle Otso Rantakarille tuomittiin yhden ottelun pelikielto, joten hän ei ole toisessa finaaliottelussa Tapparan kokoonpanossa. Myös vierailija Kärpät sai jobinpostia aivan ottelun alla, sillä oululaisten kokoonpanoon merkitty Ville Leskinen joutui jättäytymään kamppailusta pois.

Raportti: Aivan heti ensimmäisen erän alkumetreillä molemmat joukkueet saivat kertaalleen luotua molempiin kenttäpäätyihin puolittaisen maalintekopaikan. Vauhdikkaan ottelun ensiminuutit kuluivatkin vierailijoiden komennossa.

Ensimmäisessä finaalissa myös maalin tehnyt Saku Mäenalanen vei vierailijat 1−0-johtoon nopealla laukauksella. Kärpät nousi todella nopeasti kiekollisena omalta alueeltaan muutamalla nätillä nappisyötöllä. Lopulta Mäenalanen pääsi rankaisemaan Tapparaa kovalla rannelaukauksella.

Tästä oululaisryhmä sai pienoisen paineen poikasen, mutta Tappara välttyi kaikista vaarallisimmilta maalintekotilanteilta. Kotijoukkueen huolimattomuuden takia se pelasi kuudella kenttäpelaajalla, joten sille tuomittiin kahden minuutin rangaistus. Kuitenkaan Kärpät ei saanut rakenneltua omaa ylivoimapeliään kasaan, vaan Tappara käänsi erittäin nopeasti toiseen päätyyn.

Lopulta Juhani Jasu ja Jukka Peltola karkasivat alivoimalla hyökkäykseen, minkä jälkeen kiekko löytyi Veini Vehviläisen selän takaa ensimmäisen kerran. Tasoitusmaali syntyi siirretyn rangaistuksen aikana ja se myös tarkistettiin videolta.

Myöhemmin tamperelaisjoukkue onnistui jälleen kääntämään nopeasti vastahyökkäykseen, kun kotijoukkueen Aleksi Elorinne syötti omalle joukkuetoverilleen, joka puolestaan lähetti kovan lyöntilaukauksen kohti Vehviläisen maalia. Maalin edustalle noussut Aleksi Salonen onnistui laittamaan mailan oikeaan aikaan väliin, ja hän onnistui lopulta ohjaamaan kiekon verkon perukoille. Näin ollen Tappara karkasi ensimmäistä kertaa johtoasemaan. 

Ensimmäisen kaksikymppisen tasaisuudesta ja maalipaikkojen vähyydestä kertoivat myös maalivahtien torjunnat ensimmäisessä erässä. Molemmille maalivahdeille kirjattiin ainoastaan neljä torjuntaa. Tapparan 2−1-johtolukemista lähdettiin ensimmäiselle erätauolle.

Ensimmäisen erän alun tapaan myös toisen erän alkuminuutit olivat pitkälti oululaismerkkisiä. Se painoi toisen erän ensimmäiset neljä minuuttia kovaa kotijoukkueen päätyyn. Tappara pelasi omalla alueellaan hieman huolimattomasti ja vaisusti, minkä valkopaitainen joukkue käytti heti hyväkseen. Ranskalaispeluri Charles Bertrand pääsi rokottamaan hyvältä maalintekosektorilta tuoden Kärpät 2−2-tasoihin.

Kärpät sai tasoitusmaalista lisävaihdetta, ja pelin painopiste kääntyi nopeasti Tapparan puolustusalueelle. Ajassa 34.18 Kärpät karkasi maalin karkumatkalle Jasse Ikosen osumalla. Hyökkääjä pääsi tuikkaamaan kiekon verkkoon aivan maalin läheisyydestä. Ikonen katkaisi täten myös 23 ottelua kestäneen maalittoman putkensa. Erän toinen puolikas mentiinkin oululaisten komennossa, mutta se ei saanut tehtyä pitkän painostuksensa aikana lisämaaleja.

Kolmannen kaksikymppisen alku tuonut juurikaan poikkeusta oululaisryhmän esitykseen, sillä se iski kolmannen erän ensimmäisen osuman, kun pelikello pysähtyi aikaan 43.46. Vierasjoukkue nimittäin siirtyi 4−2-johtoon Shaun Heshkan osumalla. Puolustajalla oli varsin helppo työ siirtää kiekko tyhjään rysään.

Tappara pelasi ottelun lopussa urhoollista tai rutiköyhää, sillä se otti maalivahdin pois ajassa 56.12. Tappara sai luotua kuudella kenttäpelaajalla muutaman puolittaisen maalintekopaikan, mutta oululaisryhmä ja Vehviläinen hoitivat tarvittavat tilanteet.

17.4. 1. ottelu 3-0 (0-0, 1-0, 2-0)

Ennakkoasetelmat: Vihellyksen jälkeen: Käveleekö Tappara nauraen pankkiin? - Kärppien tulisi turvautua fiilunkiin 

Pärnänen: Tapparan häkellyttävän hämmästyttävän ällistyttävä dynastia ei ole pelaajien luomus

Raportti: Illan kotijoukkue oli ensimmäisessä erässä molemmista joukkueista se liikkuvampi osapuoli, joka sai luotua maalintekopaikkoja. Tappara pelasi ensimmäisen kaksikymppisen aikana tiukkaa trappia, mikä vaikeutti entisestään kotijoukkueen hyökkäysalueelle nousemista ja vaarallisten maalintekopaikkojen luomista. 

Avauserässä Tapparalla oli ajoittain pieniä ja vähän suurempia vaikeuksia syöttöjensä kanssa, sillä kiekot pomppivat lähes poikkeuksetta mailan lavoista pois, ja muutenkin syöttötarkkuus oli huonoa. Sen seurauksena Kärpät pääsi todella helposti kääntämään peliä nopeasti, ja näin ollen se ajoi Tapparan tekemään virheitä omalla alueellaan, mikä jätti parhaat maalintekosektorit vapaaksi. 

Ensimmäisellä kaksikymppisellä kotijoukkue pääsi laukomaan aivan maalin edustalta tai sen lähietäisyydeltä. Näihin laukauksiin sisältyi muun muassa yksi ylärimalaukaus. Puolestaan vierailijat tyytyivät laukomaan paljon Kärppiä kauempaa b-pisteen kaaren tuntumasta ja siniviivan läheisyydestä. 

Toisessa erässä kotijoukkue jatkoi erittäin vahvaa painostustaan ja se hallitsi aika pitkälti pelillisiä kenttätapahtumia. Varsinkin toisen erän alussa Kärpät karvasi todella vahvasti, joten vierailijoilla oli lukuisia vaikeuksia oman pelinavaamisensa kanssa, sillä se jäi lähinnä pyörimään omalle alueelleen useamman sekunnin ajaksi.

Kotijoukkueen vahva painostus tuotti toivottua tulosta, kun pelikello pysähtyi aikaan 24.08 avausmaalin merkiksi. Oululaisten ensimmäisestä maalista vastasi joukkueen kultakypärä Julius Junttila. Maalia edelsi tilanne, jossa Kärpät pääsi varsin helpohkosti parilla kauniilla nappisyötöllä Tapparan kenttäpäätyyn. Lopulta Junttila oli noussut hyvälle maalintekopaikalle.

Toinen erä oli vahvasti oululaismerkkinen, sillä se pääsi lähes poikkeuksetta hyökkäysalueelle ja puolittaiselle maalintekopaikalle. Tästä myös kertoivat toisen erän torjunnat, kun Tapparan maalissa torjunut Dominik Hrachovina torjui toisessa erässä 11 kertaa. Toisessa päässä virkaveli Veini Vehviläinen venyi viiden kiekon edelle.

Kolmannen erän alussa nähtiin varsin dramaattinen tilanne, kun vierailijoiden puolustaja Otso Rantakarille tuomittiin 2+10 minuutin rangaistus pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta. Valitettavan taklauksen uhriksi joutui oululaisryhmästä Miska Humaloja, joka joutui jättämään ottelun kesken.

Tappara pelasi vakuuttavasti kiekolla kolmannella kaksikymppisellä ja oli joukkueista enemmän pelin päällä. Ajoittain näytti nimittäin siltä, että oululaisten tekemä avausmaali sai kotijoukkueen hieman passivoitumaan. Kärppien passivoituminen avasi täten entisestään vierailijoille ratkaisunpaikkoja ja -avaimia. 

Kovasta painostuksesta huolimatta Tappara ei kuitenkaan saanut tasoitusmaalia aikaiseksi. Kun vierasjoukkue ei saanut ratkaisua aikaiseksi, se avasi portit kotijoukkueelle. Kärpät siirtyi 2-0-johtoon ottelun viimeisillä minuuteilla nopean vastahyökkäyksen päätteeksi.

Ensimmäisen maalin tehnyt Junttila sekä Charles Bertrand karkasivat ylivoimahyökkäykseen, ja tilanteessa Junttila antoi nappisyötön Bertrandille, jolla oli helppo työ siirtää kiekko tyhjään maaliin. 3-0-lukemat tyhjään maaliin kaunisteli puolustajakolossi Jani Hakanpää.

» Lähetä palautetta toimitukselle