Kärppien hyvä alku suli kasaan - Tapparalle iso kotivoitto

LIIGA / Raportti
Tappara oli lopulta potkun Kärppiä edellä.
Kuva © Saana Hakala
Lauantain pelissä alle tasonsa esiintynyt Tappara oli tiistaina kotiluolassaan vahvalla pelipäällä, kun kaatoi Kärpät 5−1. Voitollaan tamperelaisjoukkue paranteli asemiaan taistelussa pudotuspelien kotiedusta.

Oikeastaan koko ottelun ensimmäinen puolisko antoi odottaa hyvin erilaista lopputulosta kuin taululla summerin soidessa nähtiin. Tappara oli enemmän tai vähemmän vaikeuksissa liukasliikkeisten oululaisten kanssa, aina ottelun ensimmäiseen ylivoimaansa asti.

Tunnustelevien alkuminuuttien jälkeen ensimmäinen erä tarjosi kiitettävästi vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Osittain Tapparan hetkittäisen heikon syöttöpelin ansiosta Kärpät sai otetta pelistä ja hallitsi erää.

Avausmaalista vastasi kuitenkin kotijoukkue, joka pääsi iskemään kiekonriiston jälkeen. Jere Rouhiainen laukoi viivasta ja Tomas Zaborsky ohjasi kiekon maaliin. Syöttöpiste oli Rouhiaiselle kauden ensimmäinen ja uran toinen Liigassa.

Kärpät lisäsi pökköä pesään, ja heti seuraavassa vaihdossa Charles Bertrand ohjasi kiekon ylärimaan. Bertrandilla oli vielä toinenkin hyvä paikka, mutta Kärppien ykkösketjun tehottomuus jatkui hyvistä pyörityksistä ja paikoista huolimatta.

Kärppävyöryn keskellä Joona Luodolla oli hyvä paikka lisätä Tappara-johtoa, mutta Jussi Rynnäksen torjunnan jälkeen Kärpät sai vihdoin palkinnon työstään. Joukkueen valopilkkuna viimeisimmissä otteluissa esiintynyt ketju Kristian VesalainenRasmus KupariOtto Karvinen oli jälleen tehokas, kun Vesalainen suti Karvisen laukauksen paluukiekon verkkoon ja pelin tasoihin.

Epäonninen purku käänsi pelin

Kärpät aloitti toisen erän vahvasti ja näytti olevan vain ajan kysymys, koska oululaiset karkaisivat myös tulostaululla. Joskus pienet asiat kuitenkin vaikuttavat isosti, kuten vaikutti tässä ottelussa käyvän.

Kärppien Teemu Kivihalmeen purkukiekko lipsahti muikkuverkkojen puolelle, ja sitä seuranneesta ylivoimasta Matti Järvinen iski Tapparan uudelleen johtoon komean kuvion päätteeksi. Maalista Tappara näytti saaneen uutta virtaa, ja peli olikin kuin täysin uusi.

− Pelimme istui virtaukseen, joka kentällä oli. Voittamiseen tarvitsee juuri noita asioita, tämä oli tämä peli ja tästä saadaan uusia asioita puseroon. Puhuimme joukkueen kanssa, että kaikki lähtee siitä, että tällaisissa peleissä, joissa virtaus on tällainen, ei voi pelata kuin täysillä, ei välimaastossa, analysoi Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi.

− Paransimme paljon pelin edetessä, ja vastustaja joutui sitten sellaiseen puskemispeliin. Puolustaminen oli hyvää, mikä antoi ilmaa hyökkäyspelille ja vastustaja joutui rikkomaan. Myös ylivoima oli hyvää.

Niko Ojamäki lisäsi johdon nopeasti 3–1:een, mutta lisää oli kuitenkin luvassa. Kärpille tuomittiin rangaistus rikkeestä aloituksessa, ja tamperelaisten viime peleissä yskinyt ylivoima oli tällä kertaa valttia. Toisen erän tyrmäys oli täydellinen, kun Zaborsky iski illan toisen osumansa maalin edestä.

− Tappara oli todella paljon parempi. Meillä oli hyvä ensimmäinen erä, mutta toisessa Tappara oli tylyn tehokas ja otti meistä hengen pois. Kunnia heille tehokkaasta pelaamisesta, sitä kautta meille tuli vaikea ilta, kertoi Kärppien päävalmentaja Mikko Manner.

Kärppien huolet eivät jääneet tulostaululle, kun Saku Mäenalanen joutui jättämään pelin kesken. Taneli Siikaluoma nostettiin nelosketjuun paikkaamaan loukkaantumista. Siikaluoma on aikaisemmin tuurannut hyökkääjän tontilla myös Mestiksessä, joten aivan uuden eteen kärppäpakki ei joutunut.

Päätöserässä Kärpät yritti vielä takamatkalta mukaan peliin, mutta nähdyn kaltaista hurmosta joukkue ei enää saanut aikaan. Ylivoimakaan ei tuottanut tulosta, ja lopulta Tappara iski vihoviimeisen niitin seitsemän minuuttia ennen päätössummeria Otto Rauhalan lavasta.

− Ei tässä kukaan tahallaan pelaa huonosti. Valmentajan tehtävä on saada joukkue pelaamaan paremmin, ja en ole siinä onnistunut nyt, kommentoi Manner Kärppien viimeaikaista virettä.

− Runkosarjaa on kaksi peliä ja sen jälkeen pudotuspelit, siellä pitää viimeistään pystyä pelaamaan sillä tasolla, mitä pudotuspelien taso vaatii. Tällä hetkellä ei riitä, vastustajat ovat parempia.

Kiekkoilta sai ikävän sivumaun aivan viimeisillä sekunneilla, kun katsomoon lentänyt kiekko osui katsojaan. Ensiapu oli paikalla kuitenkin nopeasti, ja vakavilta vammoilta vältyttiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo