Kadonnutta huippuvirettä etsimässä

LIIGA / Ennakko
SaiPan tuorein hankinta Peter Quenneville tähyilee avauspisteitään Liigassa.
SaiPan hyvä vire on hieman tasoittunut, Ässien marraskuinen synkkyys puolestaan hivenen helpottanut. Tasaisia vääntöjä viime vuosina esittäneet keskikastin kilpakumppanit ovat ennen kohtaamista vain neljän pisteen päässä toisistaan.

Ässien marraskuu on sujunut alavireisesti. Viisi viimeisintä ottelua ovat kartuttaneet Ässien pistepussia vain kahdella, ja viimeisin kolmen pisteen voitto on lokakuulta. Tätä kierrettä korjaamaan Ässät kotiutti maaottelutauon aikana hyökkääjät Jarno Kärjen ja Sakari Salmisen, jotka viimeistelivät porilaisten viime viikon ainoat neljä maalia. Osaltaan tämä kertoo hankintojen onnistumisesta, osaltaan puolestaan niiden kipeästä tarpeesta.

Lähtökohtaisesti Ässien hyökkäys kesti ennen hankintojakin vertailun käytännössä mihin tahansa Liiga-ryhmään. Kuitenkin syyskuun vahvan jakson jälkeen Ässät on tehnyt varsinaisella peliajalla vain kolmesti enemmän kuin kaksi maalia. Vaikka patapaitojen vähämaaliset pelit olivatkin tuottaneet siedettävästi pisteitä, Tahkoluodolla ehdittiin jo havaita porilaisittain tummia pilviä.

SaiPan syksy oli ennen maaottelutaukoa vakuuttava. Seurahistoriaan kirjoitetun kahdeksan ottelun kotivoittoputken katkaisi tappio KalPalle, joka oli SaiPalle kotona vasta kauden kolmas. Kotitaian takeena eivät ole olleet maksimikapasiteettia hipovat yleisömäärät, vaan ennemminkin kaiken aikaa tiivistynyt puolustuspeli. 

Vanha lappeenrantalainen legenda on, että tauot eivät tee SaiPalle hyvää. Neljä pistettä yhdeksästä toki kuulostaa SaiPan koko kauden lähtökohdat huomioiden kelpo noteeraukselta, mutta verrattuna aiempaan voittokulkuun pientä pudotusta on havaittavissa. Toisaalta joukkueen ykkössentteri ja hyökkäyspelin aivot Cody Kunyk ei ollut kokoonpanossa kuin viikon ainoassa voittopelissä, mutta samalla Roy Radke ja Anssi Löfman ovat ottaneet joukkuettaan parhaansa mukaan reppuselkään.

Tilastoknopit

SaiPan surkea ylivoima ehti saavuttaa jo mittavaa mainetta, mutta marraskuun aikana tilasto on kohentunut oleellisesti. Prosentti 11,83 on jo liki kaksinkertainen verrattuna alhaisimpiin noteerauksiin. SaiPan tekemistä 11 ylivoimamaalista yli puolet on syntynyt neljän viime ottelun kuluessa.

Jos on SaiPa yv-tilastoissa pohjalla, ei erityisen hyvin kulje Ässilläkään. Patapaidat ovat tehneet SaiPan tapaan vain 11 ylivoimamaalia, joskin 14,67 prosentin tehokkuudella. Erikoista on, että Ässät on koko kaudella pelannut kahden miehen ylivoimaa vain kahdeksan sekuntia.

Pian kahden ja puolen kauden otannalla Ässien ja SaiPan välisistä kamppailuista peräti joka toinen on venynyt jatkoajalle. Vaikka otteet ovatkin olleet tasaväkisiä, Ässien edellinen täysi pistepotti Lappeenrannasta lähentelee kolmen vuoden kypsää ikää. Tätä statistiikkaoikkua vieraat lähtevät oikaisemaan.

Salminen heti loukkaantuneiden kirjoihin

Porilaisten vemppaosastolla on ottelun alla pelkkiä hyökkääjiä. Poissa kokoonpanosta ovat Niklas Appelgren, Simon Suoranta, Jussi Makkonen sekä jo kolmannessa ottelussaan loukkaantunut Sakari Salminen. Viimeksi mainittu kuitenkin saattaa palata jo loppuviikosta kaukaloon, mikäli jatkotutkimusten tulokset sen mahdollistavat.

Kotijoukkueen ryhmästä uupuvat varmuudella Joni Nikko, Kim Strömberg, Valtteri Virkkunen sekä Saku Salminen. Konkariveskari Jussi Markkasen tilannetta seurataan päivä kerrallaan. Kunyk puolestaan on ennakkotietojen mukaan SaiPan käytettävissä tiistaina.

Hiljattain kaukaloon palasi myös pitkältä tuomioltaan ihmiskuula Matti Lamberg, muttei suinkaan kaikessa hiljaisuudessa. Tutusta pelityylistä ei tingitty vähääkään, vaan kiiminkiläislähtöinen hyökkääjä pyrki sytyttämään joukkuettaan painavilla niiteillä entiseen malliin. Jokunen yleisöä kohauttava osuma nähtäneen Lappeenrannassakin.

Seuraa Heitä

Markus Kojo #26 | Bietigheim

Puolustaja

Ässäkasvatti on saanut kaipaamaansa Liiga-vastuuta Lappeenrannassa. Saako kovaotteinen pakki pelikatkoille juttukaverin esimerkiksi Lambergista?

Elmeri Kaksonen #72 | HPK

Laitahyökkääjä

Ratkoi edellisen kohtaamisen Porissa kahdella maalillaan, ja puolustaa SaiPa-hyökkäyksen tervehtyessä kiivaasti paikkaansa ylemmissä ketjuissa. Vastoin kaikkia odotuksia joukkueensa sisäisen pistepörssin jaetulla kakkospaikalla.

Maksim Matushkin #52 | Admiral

Puolustaja

Porilaisten viivavirtuoosin peliä on ilo katsella. Ruotsalaispakissa on perinteisesti ollut SaiPalle pitelemistä, mikä korostuu nyt ässähyökkäyksen vahvistuttua taitomielessä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

SaiPalle pisteet kotikaukalosta
SaiPa on kahdesta peräkkäisestä tappiostaan huolimatta esiintynyt kaukalossa vahvasti. Ässät on puolestaan uusien vahvistusten jälkeen hakenut oikeita raiteita peliinsä. Maalinteko on tuottanut porilaisryhmälle vaikeuksia ja tiukasti puolustava SaiPa ei siihen ongelmaan helpotusta tarjoa. SaiPa jatkaa kotikaukalossa aktiivista peliään ja palaa voittokantaan.
3 4
1 2