Mielipide

Superlahjakkuus Connor Bedard pääsee johtamaan Kanadaa − poikkeusyksilöltä sopii odottaa valtaisaa menoa nuorten MM-jäillä

MAAJOUKKUE / Kolumni

Jo edelliskisoissa Connor Bedard oli yksi Kanadan parhaista, vaikka hänen edellään hierarkiassa oli vielä muun muassa Mason McTavishin kaltainen johtaja. Nyt nuorukainen johtaa itse projektia jäällä. Tulosodotukset ovat sen mukaiset.

Kanssaan tulosta tekemään Bedard saa jo NHL:ään varatun Shane Wrightin ja myös viime kisoissa vakuuttaneen Logan Stankovenin, joten adjutantit ovat kunnollista tasoa. Ylivoimapeleissä siniviivalla taikojaan tekee Olen Zellweger, jonka kanssa Bedard luonee useita hienoja sommitelmia.

Nyt 17-vuotiaasta Bedardista on kohistu jo vuosia. Hän oli jo hyvin nuorena teinisensaatio, jonka tiedettiin kolkuttelevan NHL:n portteja heti, kun se on iän puolesta vähänkään mahdollista. Nuori hän on vieläkin, ja NHL-varaus ykkösvuorolla on luvassa ensi kesänä.

Kanadan esitys Edmontonissa elokuussa oli varmaotteinen ja joukkueen tähtipelaajat tuikkivat turnauksen alusta loppuun. Mestaruus dramaattisesti jatkoajalla Suomea vastaan huipensi vaahteralehtipaitojen taipaleen.

Bedardilla on mahdollisuus nousta lähihistorian parhaiden tuloksentekijöiden joukkoon alle 20-vuotiaiden arvoturnauksessa. Vuoden 2023 nuorten MM-kisat ovat hänelle näyttöpaikka, jossa hän pääsee kärkiroolissa osoittamaan kaikille olevansa kaiken hehkutuksen arvoinen.

hän pääsee kärkiroolissa osoittamaan kaikille olevansa kaiken hehkutuksen arvoinen.

Nuorten MM-kisoissa on nähty huippusuorituksia läpi vuosien ja niin legendan asemassa olevat pelaajat kuin nykyisetkin maailman valiot ovat käyneet osoittamassa kykynsä seuratussa turnauksessa.

Bedardin edelliskisojen joukkuekaveri McTavish paukutti seitsemässä ottelussa 17 tehopistettä. Häntä paremmin 2000-luvulla ovat suorittaneet vain 18 pisteen Brayden Schenn vuonna 2011 ja Trevor Zegras 2021.

Bedardin ominaisuudet pelaajana, hänen todennäköisesti saamansa suuri vastuu tulosyksikössä ja kykynsä päättää pelejä onnistuneesti luovat pohjan sille, että nuori kanadalainen pistänee taululle hurjia lukemia.

Schennin ja Zegrasin lukuihin yltäminenkään ei olisi mikään uskomaton sensaatio, vaikkakin se olisi ylistettävä teko. Puhutaan Bedardille realistisesta tasosta, vaikka hyökkääjä on yhä vuodenvaihteen kinkereihinkin alaikäinen.

Kanadan juniorisarjat eivät ole valtaisia tason mittareita, mutta tässä vaiheessa 28 ottelusssa WHL:ssä Regina Patsille tehdyt 64 pistettä kertovat kuitenkin omaa kieltään. Bedard johtaa pistepörssiä yhdeksän pisteen erolla seuraavaan.

Kaikkien aikojen huippulukemiin, Peter Forsbergin vuoden 1993 31 pisteeseen tai edes parhaan suomalaisen, Raimo Helmisen vuonna 1984 tehtailemiin 24 pisteeseen Bedardilla tekee turhan tiukkaa, mutta Kanadan seuraavalla supermiehellä on kyvyt iskeä kakkosella alkavat pisteet kotikisoissa.

Joka tapauksessa hän tulee osoittamaan pelillisenä ykköshyökkääjänä, mikä hän on miehiään.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös