IIHF:n varapuheenjohtaja oli kuultavana Kanadan joukkoraiskausskandaalissa, puheenjohtaja Tardif kommentoi: "Se on kanadalaisten asia"

MAAJOUKKUE, NHL / Uutinen
Luc Tardif haluaa pitää urheilun ja politiikan erillään.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
IIHF:n puheenjohtaja Luc Tardif kommentoi kansainvälisen jääkiekon isoja puheenaiheita nuorten MM-kisojen yhteydessä.

IIHF:n puheenjohtaja Luc Tardif otti kantaa kansainvälisen lajin ajankohtaisiin aiheisiin nuorten MM-kisojen lopulla Halifaxissa.

Tardif vastasi muun muassa IIHF:n tämän hetken suhtautumiseen Venäjän tilanteeseen sekä Kanadan jääkiekkoa ravistelleeseen joukkoraiskausskandaaliin.

IIHF sulki Venäjän ja Valko-Venäjän toiminnastaan viime keväänä, ja tilannetta tarkastellaan uudestaan ensi toukokuussa Tampereen ja Riian MM-kisojen aikaan.

Tardif oli asiasta kysyttäessä niukkasanainen.

– Meidän pitää pysyä poliittisten paineiden ulkopuolella. Jos alamme hyväksyä poliittista painetta, sitä alkaa tulla kaikkialta.

Alun perin tämän vuoden nuorten MM-turnaus piti pelata Venäjällä. Tardif väläytti mediatilaisuudessa, että turnauksen järjestämisestä Venäjällä keskustellaan uudestaan IIHF:n kongressissa. Tardifin mukaan turnauksen siirtäminen Venäjältä oli ennen kaikkea turvallisuuskysymys.

Myös viime vuoden puolella esillä olleesta Kanadan jääkiekkoliittoa koskettaneesta seksiskandaalista Tardif oli väistelevällä kannalla.

– Mielestämme se on kanadalaisten asia. Meille tärkeintä on se, mitä jäsenliittomme Hockey Canada on tehnyt. Se selviää tutkinnan jälkeen.

– Meidän täytyy antaa heille mahdollisuus muutokseen, Tardif kommentoi.

Asia on toisaalta myös IIHF:n, sillä liiton varapresidenttinä toimii tällä hetkellä Bob Nicholson, joka toimi Hockey Canadan toimitusjohtajana vuosina 1998–2014. Tuona aikana Hockey Canada muun muassa maksoi salaisista rahastoista sovittelurahoja häirinnän ja seksuaalisen hyväksikäytön uhreille.

Tardif kommentoi tilaisuudessa myös lyhyesti näkymiä NHL-pelaajien osallistumiseen vuoden 2026 olympialaisiin. Tardif antoi vahvasti ymmärtää, ettei IIHF ole maksamassa ehdon tahdoin NHL-pelaajien vakuutusmaksuja kisoihin osallistumista varten.

– Emme ole matkatoimisto. Jos asia olisi pelaajien päätettävissä, he olisivat siellä. Mutta se on paljon monimutkaisempaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle