Kokeneet kykyjenetsijät kertovat: Connor Bedard on taidoiltaan yhdistelmä entisiä ja nykyisiä NHL-tähtiä − "Hän on kuin shakinpelaaja"

MAAJOUKKUE, NHL, Muut Sarjat / Haastattelu
Connor Bedard rikkoi useita ennätyksiä nuorten MM-kisoissa.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/

Vuoden vaihteen nuorten MM-kisojen seuratuin pelaaja oli isäntämaa Kanadan kultaan johdattanut 17-vuotias superlupaus Connor Bedard – ja syystäkin. Turnauksen pistepörssin voittanut ja arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Bedard lunasti häneen kohdistetut odotukset rikkoen 24 tehopisteellään niin 2000-luvun kuin Kanadan kaikkien aikojen piste-ennätyksen alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.

Seuraavan kerran hän on koko kiekkoilevan maailman valokeilassa NHL:n kesän varaustilaisuudessa. Ensimmäisessä artikkelissa esittelimme kykyjenetsijöiden näkemyksiä Bedardin potentiaalista ja tulevalle NHL-uralle asetetuista odotuksista. Tässä toisessa artikkelissa keskiössä ovat Bedardin erityisominaisuudet, hänen merkityksensä hänet varaavalle organisaatiolle sekä pelityylilliset verrokit NHL:stä.

Kokeneiden kykyjenetsijöiden, Jason Bukalan, Chris Petersin ja Shane Malloyn, mukaan Bedardista tulee franchise-pelaaja, joka muuttaa hänet varaavan organisaation suunnan. Huikeasta laukauksestaan tunnettu kanadalaisnuorukainen on heidän mukaansa paljon muutakin kuin pelkkä maalintekijä.

Bedard muistuttaa kykyjenetsijöiden mukaan pelityyliltään monia entisiä ja nykyisiä NHL-pelaajia: muun muassa Mike Bossya, Jari KurriaPatrick Kanea, Mitch Marneria ja Nikita Kutšerovia. Nimilista on hurja, mutta niin on myös Bedardin potentiaali.

Keneen nykyiseen tai entiseen NHL-pelaajaan vertaisit Bedardia?

Jason Bukala: Hän on yhdistelmä eri pelaajia. Pelikäsityksen osalta hän muistuttaa Marneria, mutta hänessä on myös ripaus Patrik Lainetta laukauksen suhteen. Käyttökelpoisuudeltaan hän on paljon monipuolisempi kuin ihmiset luulevat. Tältä osin hänessä on Brad Marchandia, ei likaisten temppujen osalta vaan käyttökelpoisuuden.

Chris Peters: Mielestäni NHL:ssä ei ole pelaajaa, joka muistuttaisi häntä, pelaisi samalla tavalla tai olisi yhtä tarkka kuin hän. "Ovie" (Aleksandr Ovetškin) on iso: hän on järkälemäinen voimahyökkääjä, Auston Matthews on isokokoinen kahden suunnan keskushyökkääjä, Connor McDavid on räjähtävä luistelija.

Bedard on enemmän entisten pelaajien tapainen: heillä ei ollut äärimmäistä nopeutta, mutta he osasivat tehdä maaleja. Itse en ollut todistamassa Mike Bossya, Dale Hawerchukia ja muita, jotka eivät olleet jättimäisen kokoisia, mutta he olivat todella hyviä maalintekijöitä.

Mielestäni NHL:ssä ei ole yhtäkään pelaajaa, joka muistuttaisi Bedardia. Joistakin se on pelottavaa, koska hänelle ei ole verrokkia. Minusta hän on niin hyvä, että hän on ainutlaatuinen. Hän ei ole isokokoinen, eikä nopein luistelija, mutta hänellä on huippuluokan peliäly. Minusta hän on lähimpänä Nikita Kutšerovia nykypelaajista.

"Mielestäni NHL:ssä ei ole pelaajaa, joka muistuttaisi häntä, pelaisi samalla tavalla tai olisi yhtä tarkka kuin hän."

Luulen, että Bedard tulee pelaamaan laidassa. Hän pystyy pelaamaan keskellä, mutta minusta hän pelaa todennäköisemmin laidassa, koska hänen hyökkäyspään avunsa ovat niin dynaamiset, että niitä halutaan hyödyntää enemmän sen sijaan kuin peluuttaa häntä alivoimalla ja haaskata aikaa puolustusalueella.

Shane Malloy: Tämä on vaikeaa. Hänen harhautustaitonsa on samanlainen kuin Patrick Kanella, laukauksensa... vaikea sanoa. Hän on pienikokoisempi sniper, ja siihen minulla ei ole verrokkia vielä. Hän on äärimmäisen vaarallinen.

Tämän päivän NHL:ssä nopeus on kaikki kaikessa, ei laukauksen voima. Vaikka hän laukoo kovaa, hän on erittäin nopea laukomaan, eikä anna maalivahdeille aikaa valmistautua. Tämä erottaa hänet muista.

Hänen koko pelinsä perustuu harhautuksiin ja aikeiden peittämiseen. Pahimmat puolustajat hänelle ovat parhaiden päivien Niklas Hjalmarssonin, Marc-Édouard Vlasicin ja Nicklas Lidströmin kaltaiset pelaajat, jotka pysyvät hänen lähellään, mutta eivät tee liikkeitä. Jos häntä vastaan tekee liikkeitä, peli on pelattu.

Entisten pelaajien kohdalla hänen maalintekotaitonsa rinnastuu Jari Kurriin. Kurri pystyi tekemään maalin kaikkialta. Totta kai (Wayne) Gretzky oli ruokkimassa häntä ison osan hänen urastaan, mutta hänen piti tietää, missä olla ja miten pitää mailaansa. Joten kyse ei ollut pelkästään Kurrista laukomassa suoraan syötöstä, vaan hän oli yksi taitavimmista maalintekijöistä harhauttamaan. Hän ja Bossy osasivat peittää laukauksensa.

En sano, että hänestä tulee Hall of Fame -pelaaja, koska se on hurja vertaus, mutta tyylillisesti hänessä on samaa. Käytän kyseistä termiä, "tyylillisesti", paljon välttääkseni joutumasta vaikeuksiin verratessani häntä Hall of Fame -pelaajiin. Kun häntä tarkastelee arvioinnin näkökulmasta, häntä on ilo katsella. Tuollaisia pelaajia ei tule usein, joten siitä haluaa ottaa kaiken irti, kun niin tapahtuu.

Connor Bedard on pelaajana uniikki sanan kaikessa merkityksessä.
Kuva © Saimi Airaksinen

Onko Bedardista kääntämään hänet varaavan organisaation suunta?

Peters: Kyllä. Hän tuo mukanaan supertähtiainesta. Se riippuu markkinasta, jonne hän päätyy. Se on kuitenkin paljon tilanneriippuvaista. Kun Steven Stamkos meni Tampa Bay Lightningiin, he olivat vasta jälleenrakennuksensa alkuvaiheessa, mutta hän lopulta muutti heidän organisaationsa suunnan.

Jos ajatellaan, että Bedard menee Columbus Blue Jacketsiin tai San Jose Sharksiin, niin näissä hänellä on mahdollisuus vaikuttaa suuremmin, koska ne eivät ole voittaneet Stanley Cupia aiemmin kuin jos hän päätyy Chicago Blachawksiin, jossa heillä on yhä jäljellä osa ikääntyvästä rungosta. Mutta minne tahansa hän meneekin, hän tekee organisaatiosta välittömästi paremman ja saa sen uskomaan, että he ovat menossa ylöspäin kohti Stanley Cupia varteenotettaviksi haastajiksi.

bedard menestyy missä tahansa. Tästä ei ole Asiantuntijoiden keskuudessa epäselvyyttä.

Sidney Crosby pääsi asumaan Mario Lemieux'n luona, mikä auttoi häntä oppimaan, kuinka olla huippuammattilainen ja kuinka käsitellä itseään. Se auttaisi ehdottomasti. Hän on kuitenkin ollut valokeilassa niin pitkään, hän käyttäytyy jo kuin huippuammattilainen, eikä ole kertaakaan ollut tästä kaikesta hämillään.

Minne ikinä hän meneekään, hän tulee menestymään, koska hän on niin kypsä ikäisekseen ja niin fiksu kiekkoilijana, että hän tulee pärjäämään myös vaikeina aikoina. Hän ei ole liiemmin kohdannut vaikeuksia urallaan, mutta en näe sitä ongelmana. NHL:ssä vaikeuksia tulee, mutta valmennus, johtoporras, agentit ja pelaajat tulevat olemaan hänen tukenaan, minkä vuoksi hän tulee menestymään.

Malloy: Kyllä, hänestä on siihen. Minusta hän on franchise-pelaaja, potentiaalinen supertähti. Mikä tahansa organisaatio hänet saakaan voi rakentaa hyökkäyksensä hänen ympärilleen.

Viidestä kuuteen NHL-seuraa pitävät sormensa ristissä, kun varaustilaisuuden arvonta suoritetaan saadakseen tuollaisen pelaajan, joka voi muuttaa asioita. Se on nähty aiemmissa varaustilaisuuksissa, mitä organisaatiolle tapahtuu, kun joukkueet saavat tuollaisen pelaajan.

Mikä tekee Bedardista niin erityisen pelaajana?

Bukala: Hänen pelikäsityksensä ja vaistonsa ovat huippuluokkaa, niitä ei voi opettaa. Kykyjenetsijät etsivät tiettyjä asioita pelaajissa. Pehmeitä käsiä ei voi opettaa, ei myöskään hyvää laukausta tietyssä mielessä. Niitä voi kehittää valmennuksella paremmiksi, mutta hänellä on synnynnäisiä lahjoja. Hän näkee kentän muita paremmin, hän laukoo muita paremmin ja on kaiken lisäksi erittäin kilpailullinen, mikä on merkittävä ominaisuus.

Peters: Hän laukoo eri tavalla kuin muut. Se on ilmiselvää: miten hän muuttaa laukauksensa suuntaa, se on eliittiluokan ominaisuus. Kun hän laukoo, hän tietää tasan tarkkaan, mitä hän on tekemässä, minne laukaus on menossa ja milloin hänen täytyy irrottaa kiekko lavasta. Hän ei lauo paljoa maalista ohi. Hänen laukauksensa on aina vaarallinen. Jopa parhaat laukojat laukovat maalin ohi paljon, koska he laukovat määrällisesti paljon.

Hän laukoo joka kerta tehdäkseen maalin. Luulen hänen uskovan, että hän pystyy tekemään maalin jokaisella laukauksellaan ja se on jotakin, mitä ei voi opettaa tai valmentaa. Hänen koko mentaliteettinsa on, että hän aikoo tehdä maalin. Hän tekee sitä äärimmäisen korkealla tasolla.

Bedardin odotetaan tekevän mittavaa tuhoa NHL-urallaan.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/

Kun yhdistää hänen pelivaistonsa hänen laukaukseensa, taitaviin käsiinsä ja kaikkeen muuhun, mitä hän pystyy tekemään, hän on ainutlaatuinen maalintekijä. Iso osa siitä on vain mentaalipuolta fyysisen sijaan, mutta ne yhdessä tekevät hänestä aivan eliittiä kyseisessä kategoriassa.

Malloy: Hänen kykynsä prosessoida tietoa. On pelaajia, jotka ovat nopeita luistelijoita, mutta jotka eivät pysty prosessoimaan tarpeeksi nopeasti tehdäkseen oikean ratkaisun. Hän tekee oikean päätöksen niin nopeasti kuin pystyy "synaptisen vasteensa" avulla. Sen pystyy näkemään hänen liikkeissään.

"hän on kaukalon vaarallisin pelaaja missä tahansa tilanteessa."

Hän tekee oikean ratkaisun monta kertaa useammin kuin väärän. Hänen kykynsä prosessoida ja hänen peliälynsä ovat eliittitasoa, ja kun sen yhdistää hänen harhautustaitoonsa, hän on kaukalon vaarallisin pelaaja missä tahansa tilanteessa.

Vaikka hänellä on erinomainen laukaus ja hän käyttää eri laukaisuasentoja ja -kulmia, minua hänen pelissään innostaa ja hänen pelistään erottuu hänen taitonsa harhauttaa ja peittää aikeensa, ei pelkästään laukoessa, vaan myös hänen kuljettaessaan kiekkoa.

Hän iskee vastaan. Hän on kuin shakinpelaaja: hän yrittää pakottaa puolustajat osallistumaan ja laittamaan painonsa vasemmalle tai oikealle sekä mailansa. Kun puolustava pelaaja tekee tämän, hän iskee vastaan ja siinä kohtaa puolustava pelaaja on jo hävinnyt tilanteen.

Hän harhauttelee liikkeillään, silmillään sekä ylä- ja alavartalollaan, mutta hän ei osallistu, vaan pakottaa puolustavan pelaajan tekemään siirtonsa. Hän harhauttaa myös laukoessaan mailan asennoilla, virittäessään laukausta sekä pitämällä käsiään tietyssä kohdassa mailaa. Tämä tekee hänestä äärimmäisen vaarallisen ja todella vaikean luettavan niin hyökkääjille, puolustajille kuin maalivahdeille. On vaikea tietää, minne kiekko on menossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle