Entinen NHL-vahti Ondřej Pavelec on huomannut nuorten pelaajien arvostuksen muutoksen: "Ensimmäisen kierroksen varauksen paikka oli jääkoneen luona"

MAAJOUKKUE, NHL / Haastattelu
Ondřej Pavelec voitti hopeaa nuorten MM-kisoissa Tšekin maajoukkueen maalivahtivalmentajan roolissa..
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/
Ondřej Pavelec ei haikaile takaisin NHL-arkeen valmentajan roolissa. Entisen huippuvahdin mukaan NHL-seurat kohtelevat nuoria varauksiaan aivan toisin kuin hänen pelivuosinaan.

Tšekin maalivahtivalmentajana kahdessa viimeisimmässä nuorten MM-turnauksessa toimi entinen NHL-vahti Ondřej Pavelec. Vuonna 2018 pelaajauransa päättänyt tšekkiläinen on sittemmin palannut takaisin lajin pariin toimien ensin Tšekin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelanneen HC Slovan Ústí nad Labemin maalivahtineuvonantajana ja sen jälkeen nuorten maajoukkueen maalivahtivalmentajana.

Pavelec on omien sanojensa mukaan viihtynyt hyvin viimeisimmässä pestissään. Tulevaisuudestaan hän ei osaa sanoa vielä tässä kohtaa tarkemmin.

– Katsotaan. Minulla oli sopimus näistä kahdesta turnauksesta. Saa nähdä, mitä seuraavaksi tapahtuu, Pavelec kommentoi tilannettaan nuorten MM-kisojen jälkeen.

Työ nuorten maajoukkueen maalivahtivalmentajana on ollut entisestä huippuvahdista mielekästä, ja hän haluaisi jatkaa maajoukkueen palveluksessa myös jatkossa.

– Rakastan tätä. Tämä oli upea kokemus, jotakin erilaista. Olin onnekas saadessani työskennellä hienojen ihmisten kanssa.

Vaikka Pavelec sanoo nauttivansa maalivahtien valmentamisesta, 11 vuotta NHL:ssä pelannut ex-vahti ei kuitenkaan tavoittele uutta uraa maailman kovimmassa kiekkosarjassa valmentajan roolissa – ainakaan tällä hetkellä.

– Se ei ole unelmana. En koe olevani valmis täysipäiväiseen työhön, se vaatii paljon.

Ilman valmennussopimusta oleva Pavelec ei murehdi tilannettaan. Nuorten pelaajien kanssa työskentely on ollut hänestä nautinnollista. Jos jatkoa maajoukkueessa heltiää, seuraava mahdollisuus tähän tarjoutuu pian.

– Menen päivä kerrallaan. Tykkään työskennellä nuorten pelaajien kanssa ja maajoukkueessa.

Bedard ja NHL:n huippulaukojat

Vuodenvaihteen MM-kisojen puhutuimpia ja seuratuimpia pelaajia oli turnauksen pistepörssin voittanut ja arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu superlupaus Connor Bedard. Kanadalaisnuorukainen on merkitty isoin kirjaimin kykyjenetsijöiden papereissa erityisesti maalintekotaitonsa osalta.

Maailman parhaita laukojia vastaan NHL:ssä pelannut Pavelec pitää Bedardia ominaisuuksiensa puolesta tulevana supertähtenä.

– Hän on erinomainen pelaaja, jolla on erinomainen laukaus. Hän tulee olemaan supertähti NHL:ssä.

Entisenä huippuvahtina Pavelec on kohdannut urallaan lukuisia erinomaisia maalintekijöitä, muun muassa yhden lajin kaikkien aikojen parhaista – Aleksandr Ovetškinin.

Kysyttäessä, vaativatko Ovetškinin ja Bedardin kaltaiset huippulaukojat erityishuomiota maalivahdin näkökulmasta, on vastaus yksiselitteinen – maalinsuulla on syytä huomioida kaikki, ei vain yhtä pelaajaa.

– Samaan aikaan joukkueessa on muitakin pelaajia. Mainitsit Ovetškinin, mutta heillä oli myös (Nicklas) Bäckström, (Aleksandr) Sjomin sekä muita tuohon aikaan Capitalsissa, Pavelec huomauttaa nostaen esimerkin omilta pelivuosiltaan.

Aina edes videoiden katselu ja hyvä ennakkokäsitys pelaajasta eivät riitä huippuyksilöitä vastaan.

– Bedardin kohokohdat pyörivät televisiossa koko turnauksen ajan, joten sitä tiesi, mistä hän laukoo, mitä hän tekee. Mutta joskus he ovat vain liian hyviä, Pavelec huomauttaa.

Samaan hengenvetoon hän kuitenkin jarruttaa kovimpia odotuksia Bedardin suhteen. Hänen mielestään nuori kanadalainen tuskin yltää Ovetškinin tasolle MM-kisojen uroteoistaan huolimatta.

– En usko hänestä tulevan seuraavaa Ovetškinia.

– Hän oli selvästi turnauksen paras pelaaja. Minulla ei ole käsitystä, millainen Ovetškin oli saman ikäisenä. Hän oli hyvä, mutta NHL on muuttunut hieman niistä ajoista.

Ykköskierroksen varauksen muuttunut painoarvo

Yhteensä 11 kautta eri NHL-seuroja edustanut Pavelec on todistanut useamman nuoren lupauksen saapumista tarunhohtoiseen. Hänen uransa alkuaikoina varauksen merkitys ja tulokkaiden kohtelu organisaatioissa olivat aivan toista kuin nykyään.

– Kun itse aloitin pelaamaan ja joku pelaaja varattiin ensimmäisellä kierroksella, se ei tarkoittanut mitään. Nykyään kun pelaaja varataan ensimmäisellä kierroksella, hänelle on numero ja paita valmiina. Hän menee harjoitusleirille ja istuu varsinaisessa pukuhuoneessa.

– Muistan omalta vuodeltani, kuinka ensimmäisen kierroksen varauksen paikka oli jääkoneen luona, Pavelec kertaa omia pelivuosiaan.

Entisen huippuvahdin mukaan varaukset saavat tänä päivänä eri tavalla mahdollisuuksia kuin ennen.

– Ajat ovat muuttuneet. Ensimmäisen kierroksen varaus saa näyttää, mihin hän pystyy ja hänelle annetaan kaikki. Se ei ollut sellaista ennen.

» Lähetä palautetta toimitukselle