Analyytikon aamukahvit: Nuorten Leijonien herkullinen kiekkokontrolli herätti luottamusta – kenraalin perusteella Kanada on täysin kaadettavissa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Jani Lampinen esiintyi kenraaliharjoituksessa luottamusta herättävästi.
Kuva © Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto
Suomi kohtasi kisojen kenraaliharjoituksena ykkössuosikki Kanadan. Eniten huomioita herättivät Nuorten Leijonien rohkeus kiekon kanssa sekä hyvä maalivahtipeli.

Suomi hävisi viimeisen ottelunsa ennen Tapaninpäivänä alkavia nuorten kisoja Kanadaa vastaan lukemin 3–5 (0-0, 2-3, 1-2). Suomen maalit tekivät Niko Huuhtanen, Ville Koivunen ja Joakim Kemell. Jäähyt olivat ottelussa suuressa osassa, kun Kanada teki maaleistaan ylivoimalla kolme ja Suomi kaksi. Kanadan viimeinen maali syntyi tyhjiin. Jatkoaika arvioi Suomen esitystä ja mahdollisuuksia turnauksessa nähtyjen otteiden perusteella.

Kiekkokontrolli

Suomen kiekollinen peli oli Kanadaa vastaan paikoin erittäin kaunista katsottavaa. Tomi Lämsän pelitapaosaaminen on ollut kovin vähän Suomessa esillä viime vuosina KHL-pestin takia, mutta nyt siitä saatiin rohkaiseva näyte.

Etenkin kiekollisen hyökkäyspelin tukitoiminnot olivat erinomaisessa kunnossa. Viisikko haki nöyrästi kiekkoa alhaalta, mutta ennen kaikkea 1−2 pelaajaa tarjosi toisteisesti ja säännöllisesti syöttösuuntia ja lyhyiden syöttöjen vastaanottoa. Saatiin myös pelattua eri suuntiin, kun päädyssä kiekkoa hakeva pudotti itsensä välillä päätyviivalle asti, vain lähteäkseen siitä nopeaan hyökkäykseen, jos peli niin kutsui.

Kiekkoa pelattiin myös siniviivalta takaisin, mutta juuri tässä ottelussa vain tarvittava määrä; pelitilanteita tunnistettiin erinomaisesti, ja sitten päästiin kiihdyttäen ylöspäin. Oman sinisen tuntumassa oli pelaajia rintamasuunnat oikeinpäin, lapa tarjolla, tarjoaja valmiina kiihdyttämään eteenpäin kiekon kanssa.

Parasta oli se, että hyvillä ajoituksilla ja yhteisillä ajatuksilla luotua myös hyökkäyksiin keskiviivalta eteenpäin. Viivoja ylitettiin sopiva kaista valiten ja joukkuekaverit rintamassa. Hyökkäysalueellekin päästiin paikoin oikein mainiosti. Tämä kokonaisuus antoi jo itsessään paljon toiveita turnauksessa pärjäämisestä.

Kolme tähteä: Lampiselle lisää pelejä

Suomen paras yksittäinen pelaaja oli nelisenkymmentä torjuntaa tehnyt Jani Lampinen. Maalivahti sai torjuntavuoron, ja esiintyi pelissä erittäin rauhallisesti, toisteisesti ja tilanteista poisliukumatta. Lampinen otti tällä suorituksella selkeästi askeleen kohti ykkösvahdin asemaa alkavassa turnauksesta.

Havainnoista ja peluutuksista mainiota oli se, että Aron Kiviharju pelasi myös ylivoimavaihtoja. Esitys oli odotetusti hyvään liikkeeseen ja kiekolliseen peliin perustuvaa rohkeaa suorittamista.

Jani Nymanin liike näyttää parantuneen ainakin vuodentakaisesta selkeästi sulavammaksi. On todennäköistä, että Nyman kamppailee Leijonien sisäisen maalipörssin voitosta etenkin Joakim Kemellin kanssa.

Rohkeus, uhkarohkeus, riehuminen

Suomen aggressiivisuuteen tuli tässä ottelussa siivu liikaa jytyä. Näin tarkasti tiettyjä rikkeitä karsivaan tuomarilinjaan Suomen pitää sopeutua pian myös turnauksessa. Nyt Suomi käytännössä hävisi jäähyilemällä, sillä tasaviisikoin Suomi piti Kanadaa paikoin näpeissään ja johti peliä.

Toisaalta juuri nyt, tässä ottelussa, oli erinomainen paikka purkaa suurimpia höyryjä pois ja muistutella Kanadaa Suomen asenteesta; Nuoret Leijonat ei pelkää ketään. Suurin osa vihellysten jälkeisistä tilanteista hoidettiin rehdisti; tappelun sijaan vähän väännettiin ja sitten tuijoteltiin isompienkin kanadalaisten silmiin määrätietoisuuden jykevästi.

Mailapelin puutteet

Suomen trap-pelaaminen toimi aikansa 1−1−3- ja 1−2−2-kuvioilla välttävästi, mutta Kanada sai toki vaarallisia paikkoja tasaisesti silloin tällöin, Suomen hyvienkin jaksojen aikana. Suomi karvasi paikoin hyvinkin rohkeasti, mikä synnytti joskus liikaa tilaa liian syvälle ajaneen kolmikon taakse.

Pelillisiä puutteita oli mailapuolustamisessa, eli mailan pelaamisessa pois sekä syötönkatkoissa. Tämä synnytti korkean maaliodottaman paikkoja ajoittain vaarattoman näköisistä paikoista. Paikoittain Suomen puolustavat pelaajat seurasivat liian heikosti maalille.

Suomen puolustuksessa on kokonaisuutena oikeinkin lupaavia pelaajia. Turnauksen edetessä on kuitenkin seurattava, riittävätkö kaikkien tarkkuus, mailapuolustaminen ja keskittyminen oman maalinedustan suojelemiseen.

Johtopäätös: Mitalia taskuun

Yksittäinen peli kertoo harvoin kaikkea, mutta vastustajan kovan tason perusteella Suomi on hyvin mukana mitalitaistelussa. Peli on yllättävän valmiin näköistä turnauksen kannalta. Suomi kärsi edellisessä harjoitusottelussa Yhdysvaltoja vastaan tappion, mutta Kanada-pelin perusteella myös Yhdysvallat on lohkopelissä kaadettavissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle