Tomi Mäki: "Yritän auttaa sen, minkä pystyn"

LIIGA / Haastattelu
Tomi Mäki on tutumpi näky kaukalossa pelipaita päällä kuin penkin takana kovat kaulassa.
Kuva © Miro Pesonen
Tomi Mäki on tottunut siihen, että paikka kokoonpanossa saattaa olla mitä hyvänsä ykkösketjun laiturin ja nelosketjun sentterin väliltä. Täysin uuden aluevaltauksen jokerihyökkääjä on tehnyt tänä syksynä, kun joukkueen valmennusjohtoa on ollut toimitsijakiellossa.

Jokerit on joutunut tänä syksynä muokkaamaan kokoonpanoaan pelikieltojen ja loukkaantumisten vuoksi alituiseen. Epätavallisimman siirron on saanut polvivaivainen luottohyökkääjä Tomi Mäki, jonka uusi paikka on löytynyt penkin takaa.

– Se oli yhteinen päätös, Mäki vastaa, kun häneltä kysyy, kenen idea pelin aikaiseen valmennusryhmään liittyminen oli.

– Yritän auttaa sen, minkä pystyn. Tämä on vähän spesiaalitilanne, hyökkääjä jatkaa.

Tilanne todella on erikoinen. Kun päävalmentaja Tomi Lämsä ja kakkosvalmentaja Tomek Valtonen kärsivät toimitsijakieltoaan, valmennusportaassa on vajausta. Sitä on ollut paikkaamassa myös yhteistyöseura Kiekko-Vantaan päävalmentaja Pekka Kangasalusta.

Mäki on ollut penkin takana kauden kahdessa aiemmassakin ottelussa, mutta perjantaina TPS:ää vastaan hän joutui ensimmäisen kerran osallistumaan varsinaiseen peluutukseen. Kun virkaatekevä päävalmentaja – ja entinen huippupuolustaja – Hannu Virta peluutti hyökkääjiä, jäi hyökkääjä-Mäelle puolustajien peluuttaminen.

– Nyt Vantaan mies oli Vantaan pelissä, hyppäsin hänen ruutuunsa. Tämä oli ensimmäinen peli tässä roolissa, ja hauskaa oli, Mäki kertaa.

Suurempia vaikeuksia tehtävän täyttäminen ei tuottanut.

– Meillä on fiksuja jätkiä ja kimpassa pyöritettiin hommaa. Sitten kun erikoistilanteita tulee, pitää vähän katsoa tarkemmin. Muutenhan rytmi pyörii, eikä siinä ole kummempia. Se meni aika sutjakkaasti tänään.

Samaa mieltä oli myös Virta.

– "Mäksä" suoriutus tosi hyvin tästä, varsinainen valmentaja kehaisi tuuraajaa.

Varsinainen valmennusura ei 29-vuotiaan hyökkääjän mielessä ole tällä hetkellä päällimmäisenä, vaikka hän myöntääkin sen houkuttelevan "sitten joskus".

– Tämä on ollut hieno kokemus. Katsotaan nyt, kuinka kauan menee, ennen kuin pääsee taas siirtymään pelaajiston puolelle, Mäki lopettaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle