Ykkösketjun rooli ei tuota Vincent Marleaulle suorituspaineita – hyökkääjän vuosien pudotuspelipiina on pian päättymässä

LIIGA / Haastattelu
Vincent Marleaun katse on jo vahvasti edessä häämöttävissä pudotuspeleissä, joita pelaaja odottaa innolla.
Kuva © Ville Tohka
Paikka ykkösketjussa ei tuota ylimääräisiä suorituspaineita HIFK:n Vincent Marleaulle. Joukkueen helmikuun vahva vire selittyy kanadalaishyökkääjän mukaan parantuneella tunnetasolla. Lähestyvät pudotuspelit herättävät pelaajassa suurta innostusta.

Tammikuun lopulla viiden ottelun tappioputkeen ajautunut HIFK on oikaissut kurssinsa totaalisesti helmikuussa. Edellisistä kuudesta ottelustaan se on hävinnyt vain yhden, senkin sarjassa toisena olevalle Tapparalle vieraissa. Viimeisimmän voittonsa helsinkiläisjoukkue nappasi perjantaina, kun se kukisti kotiottelussaan KooKoon maalein 2–1.

KooKoo-voitossa osuneen HIFK-hyökkääjä Vincent Marleaun mukaan selitys joukkueen parantuneisiin otteisiin löytyy kohonneesta tunnetasosta.

– Pelaamme enemmän tunteella. Olemme tiivis ryhmä, meillä on hauskaa jäällä ja peli kulkee tällä hetkellä hyvin.

Kanadasta kotoisin oleva Marleau siirtyi Liigaan ja HIFK:hon kesken kauden Pohjois-Amerikan kiekkosarjasta, ECHL:stä. Uusi liiga ja eurooppalainen jääkiekko vaativat jonkin verran totuttelua koko aiemman uransa Atlantin tuolla puolen kiekkoilleelta pelaajalta.

Nyt 20 ottelua myöhemmin kanadalaishyökkääjä alkaa olla jo sinut täkäläisen pelityylin kanssa.

– Olihan se erilaista aluksi. Nyt kun olen pelannut jo useita otteluja, olen sopeutunut paremmin ja olen kentällä itsevarmempi, Marleau totesi.

Vuodenvaihteesta helsinkiläisseuraa edustaneen Marleaun pelipaikka on vaihdellut kolmen kärkiketjun välillä. Viime ajat kanadalaispeluri on viilettänyt HIFK:n ykkösketjussa Jori Lehterän ja Julius Nättisen rinnalla. Pelaajan omien sanojensa mukaan hänen roolinaan ykkösketjussa on tukea ketjukavereitaan vahvuuksiensa kautta.

– Roolini on pelata omaa peliäni: hyödyntää nopeuttani, olla vahva ja käyttää laukaustani sekä pelata hyvin omassa päässä. Pääasiassa hyödyntää nopeuttani, jotta autan heitä tekemään omia asioitaan, Marleau valaisi.

Lehterän ja Nättisen kaltaisten taitureiden kanssa pelaaminen sekä ykkösketjun paikka HIFK:ssa tarkoittavat, että myös tulosta täytyy syntyä. Marleau ei tunne silti paineita pisteiden teosta.

– Jori on kehottanut minua keskittymään vain omaan peliini ja olemaan ajattelematta sitä. Olemme pelanneet todella hyvin, joten meidän täytyy vain jatkaa samaan tapaan, kanadalaislaituri virkkoi.

Pudotuspelit siintävät jo silmissä

Sarjataulukossa kuudentena majaileva HIFK on tukevasti kiinni suorassa puolivälieräpaikassa ennen runkosarjan viimeisiä kierroksia. Vaikka puolivälieriin pääsy ei ole vielä vahvistunut, on helsinkiläisjoukkueen pudotuspelipaikka käytännössä varma.

Viimeksi viisi vuotta sitten Kanadan juniorisarjassa useamman pudotuspeliotteun pelaamaan päässyt Marleau odottaa jo innolla kiekkokauden huipennusta.

– Sitä on aina innoissaan. Pudotuspelit ovat parasta jääkiekossa. En malta odottaa, millaista siitä tulee täällä Nordiksella. On hienoa päästä pelaamaan pudotuspelejä, hyökkääjä hekumoi.

Ennen kauden alkua HIFK:sta puhuttiin yhtenä suurimmista mestarisuosikeista. Viime aikoina nämä puheet ovat jälleen nostaneet päätään joukkueen otteiden kohennuttua.

Runkosarjaa sillä on jäljellä seitsemän ottelua. Jos ja kun joukkue etenee pudotuspeleihin, sen tulee Marleaun mukaan vielä viilata joitakin pieniä yksityiskohtia mestaruuden napatakseen. Kanadalaishyökkääjä korostaa erityisesti puolustuspelin merkitystä pudotuspeleissä.

– Puolustuspäässä täytyy olla vahva, koska kaikki lähtee siitä. Jos on vahva puolustuspäässä, saa mahdollisuuksia hyökkäyspäässä. Joten sitä meidän täytyy kehittää entistä paremmaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle