HIFK:n Trent Bourquen viiden vuoden kuiva kausi lähestyy loppuaan: "En malta odottaa pudotuspelien alkua"

NHL / Haastattelu
Tuore HIFK-puolustaja Trent Bourque seuraa tarkasti, missä kiekko ja vastustajan pelaajat liikkuvat.
Kuva © Ville Tohka
HIFK:n viimeisin hankinta Trent Bourque sai heti aikaan voittoisan vireen. Yhtäläisyysmerkkejä näiden asioiden välille puolustaja ei suostu vetämään, vaikka hän pyrkiikin omalla panoksellaan auttamaan joukkuettaan voittamaan. Pian edessä ovat pudotuspelit, joita kanadalainen on joutunut odottamaan jo viidettä vuotta.

Useampi pidempi loukkaantuminen puolustuksessa pakotti HIFK:n hankkimaan vahvistusta takalinjoilleen ennen Liigan siirtotakarajan päättymistä. Muun muassa Ilari Melartin ja Oskari Mannisen jättämiä aukkoja paikkaamaan löytyi Allsvenskanista kanadalainen Trent Bourque.

Puolustajan liityttyä joukkueeseen helsinkiläisseura on voittanut viisi ottelua kuudesta, kun se sitä ennen taapersi viiden ottelun tappioputkessa. Bourque ei suostu ottamaan kunniaa kontolleen HIFK:n täyskäännöksestä.

– En halua ajatella asiaa noin. Tämä on joukkuepeli. Olin onnekas saadessani mahdollisuuden pelata täällä. Pyrin suorittamaan tasaisesti ja auttamaan joukkuetta puolustamisessa sekä parhaani mukaan myös hyökkäämisessä.

Vasta kuusi liigaottelua pelannut kanadalainen on monille vielä täysin tuntematon pelaajana. Bourque kuvailee itse itseään puolustajaksi, josta on apua molemmissa päissä kenttää. Pääpaino on silti oman maalin varjelussa.

– Luistelu sekä kykyni liikuttaa kiekkoa nopeasti lukeutuvat vahvuuksiini. Pidän itseäni yleispuolustajana, joka hoitaa puolustuspään velvoitteet, mutta pystyy myös tukemaan hyökkäyksiä liikkeensä kautta. Pyrin toteuttamaan sitä pelissäni: pitämään ensisijaisesti huolen omasta päästä ja tukemaan hyökkäyksiä tilaisuuden tullen, Bourque valaisee.

Kuluva kausi on kanadalaispuolustajan toinen kokonainen Euroopan kentillä. Ruotsin Allsvenskanista ja Saksan DEL:stä kokemusta kerryttänyt Bourque on huomannut eurooppalaisessa jääkiekossa eroja.

Suomesta ja HIFK:sta löytyi yksi ennestään tuttu pelaaja, mikä on auttanut sopeutumisessa. Bourque pelasi Kristian Vesalaisen kanssa samaan aikaan Manitoba Moosen AHL-joukkueessa. Täysin Vesalaisen neuvojen varassa hän ei ole kuitenkaan uudessa joukkueessaan ollut.

– Pelasin viime kaudella Saksassa ja tällä kaudella Ruotsissa ja Suomessa. Peli on erilaista ja kaukalo erikokoinen. Puhuin jätkien kanssa ja "Vessy" oli yksi heistä. Jokainen on auttanut minua antamalla vinkkejä ja pointteja, jotta sopeutuisin täkäläiseen peliin mahdollisimman hyvin ja tuntisin oloni kotoisaksi, Bourque kertoo.

Mestaruus voitetaan puolustamalla, kuinka muutenkaan

Vähäisestä ottelumäärästään huolimatta Bourque on jo ehtinyt kohdata Liigan kärkijoukkueita sekä mittauttaa tasoaan sarjan kärkipelaajia vastaan. Voitot Ilveksestä ja Jukureista sekä niukka yhden maalin tappio Tapparalle antoivat helsinkiläisille luottoa oman pelinsä riittävyydestä.

– Pelasimme juuri kolmea kärkijoukkuetta vastaan, ja ne [pelit] antoivat minulle hyvän käsityksen sarjan kärkipelaajien ja -joukkueiden tasosta. Jokaisella joukkueella on tietysti oma pelitapansa, mutta pärjäsimme niitä vastaan hyvin, vaikka hävisimmekin Tapparalle. Se oli meille positiivinen viikko pudotuspelejä silmällä pitäen. Meidän täytyy ammentaa siitä energiaa ja tuoda se jokaiseen otteluun, puolustaja toteaa

Bourque on pelannut edellisen kerran pudotuspelejä Kanadan juniorisarja OHL:ssä viisi vuotta sitten. Sen jälkeen pudotuspeliotteluja ei ole miehelle kertynyt, mutta nyt asiaan on tulossa vihdoin muutos. Bourque on lähestyvistä pudotuspeleistä innoissaan.

– Se nostettiin esille eräässä haastattelussa hiljattain, enkä ollut uskoa, että siitä on niin kauan. Pudotuspelit ovat vuoden parasta aikaa. Kamppailu on kaikkein kovinta, ja jokainen antaa kaikkensa joka ilta. En malta odottaa pudotuspelien alkua.

– Mutta meillä on vielä monta ottelua edessä ennen sitä. Ilmassa on innostusta ja positiivista väreilyä pudotuspelien lähestyessä, mutta meidän pitää hoitaa vielä jäljellä olevat seitsemän ottelua pois alta ja sitten näemme, kenet saamme vastaamme, puolustaja toppuuttelee.

Puolustuspää edellä pelaava kanadalainen korostaa vähemmän yllättäen oman maalin suojelun tärkeyttä pudotuspeleissä. Sen lisäksi hän nostaa esiin ottelujen alkujen merkityksen momentumin aikaansaamiseksi.

– Puolustajana ja joukkueena haluamme varjella omaa maaliamme ja pitää huolen omasta puolustuspäästämme. Meille on tärkeää aloittaa terävästi ja hyödyntää joukkueemme energiaa.

Oman leiviskänsä Bourque pyrkii hoitamaan varmuudella yrittämättä liikoja. Edellä mainittuja asioita noudattamalla tien mestaruuteen pitäisi aueta.

– Henkilökohtaisesti pyrin pelaamaan yksinkertaisesti: auttamaan aina, kun pystyn, ja liikuttamaan kiekkoa pois omalta alueeltamme. Meidän pitää pysyä perusteissa ja hioa yksityiskohtia, kuten "Vinny" (Vincent Marleau) sanoi. Toivottavasti se tuottaa tulosta, Bourque summaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle