Kaksijakoinen turnaus ei huolettanut Naisleijonien päävalmentaja Juuso Toivolaa: "Monta hyvää askelta otettavana"

MAAJOUKKUE, Naisten Liiga / Haastattelu
Juuso Toivola toimii toista täyttä kauttaan Naisleijonien päävalmentajana. Kuva vuodelta 2022.
Suomessa järjestetty kauden ensimmäinen EHT-turnaus sujui Naisleijonilta kaksijakoisesti. Kaksi voittoa ja kaksi tappiota tarjonnut turnaus jätti paljon parantamisen varaa, mutta sekaan mahtui päävalmentaja Juuso Toivolan mukaan myös hyviä asioita.

Vierumäellä ja Lahdessa kuluneen viikon aikana pelattu naismaajoukkueiden kolmen maan turnaus päättyi Suomen osalta toiseen perättäiseen tappioon. Suomi hävisi turnauksen neljännen ja viimeisen ottelunsa lauantaina Ruotsille maalein 1–4. Naisleijonien lopullinen saldo turnauksesta oli kaksi voittoa ja kaksi tappiota maalierolla –4.

14 päästettyä maalia, joista 10 kahdessa viimeisessä ottelussa, eivät mairittele Suomen puolustuspelaamista. Vielä kun turnauksen avausottelussa tiistaina Tšekki iski Suomen verkkoon neljä maalia, ei puolustuspelaamisen voi katsoa onnistuneen.

Naisleijonien päävalmentaja Juuso Toivola oli asiasta eri mieltä.

– En sanoisi puolustushaasteita. Vastustaja rankaisi meitä todella kovalla kädellä niistä maalipaikoista, joita heillä oli. Totta kai voidaan sillä tavalla todeta, että on puolustushaaste, mutta meillä on tosi hyviä elementtejä. Meillä on muutamia asioita, joita joudumme siinä jatkossa tehostamaan: emme ylimiehitä kenttää niin vahvasti.

– Suoranaisiin ylivoimahyökkäyksiin vastustaja ei päässyt. Olemme tyytyväisiä siihen, ettemme päästäneet ylivoimahyökkäyksiä ja vastustaja ei päässyt niistä pelillisesti iskemään. Mutta sitten kuitenkin pienet lipsahdukset ja nukahdukset niin hyökkäysalueella kuin keski- ja puolustusalueella, joista vastustaja pääsi sitten hyökkäämään ja iski tehokkaasti maalit, Toivola niputti Suomen puolustuspelaamista.

Haasteita ilmeni kuitenkin maalineduspelaamisessa, jota vastustajat hyödynsivät armotta.

– Siitä maalin edestä piru vie kun ne tekevät maalit. Siinä pitäisi olla tosi tehokkaana ja tarkkana. Mutta kuten sanoin, niin siinä oli ainekset hyvään puolustuspelaamiseen muuten, Toivola myönsi.

Kokemusta ja oppia tulevaan

Kauden ensimmäinen maajoukkueturnaus oli Suomelta kaksijakoinen. Ensin se kukisti Tšekin ja Ruotsin niukasti, mutta hävisi tämän jälkeen toiset kohtaamiset. Varsinkin perjantainen Tšekki-ottelu oli Naisleijonilta kehno esitys.

Tiiviistä ottelutahdistaan ja lopputuloksestaan huolimatta Toivola koki turnauksen olleen joukkueelle monessakin mielessä antoisa jatkoa ajatellen. Arvokasta pääomaa kertyi monella eri tasolla.

– Neljä peliä viiteen päivään. Saimme todella paljon materiaalia, hyvää informaatiota jatkoon vietäväksi. Saimme hyvää kokemusta muutamille kokemattomammille pelaajille. Saimme hyvää kokemusta yhdessä elämisestä ja matkastamme.

– Voitimme puolet ja hävisimme puolet, mutta tuloksen taakse katsottaessa ne asiat, joita työstimme pelaajien kanssa, niin uskon, että tässä on monta hyvää askelta otettavana kohti seuraavaa tapahtumaa ja ennen kaikkea kohti huhtikuun MM-kisoja. Sinne tähtäämme.

"Tässä on monta hyvää askelta otettavana"

Kysyttäessä hakiko Naisleijonat turnauksessa pelitavallisia muutoksia tai uudistuksia, oli Toivolan viesti selvä. Eri tapahtumissa saatetaan painottaa eri osa-alueita, mutta varsinaisia muutoksia joukkueen pelitapaan valmennus ei ollut ajamassa vaan päinvastoin vahvistamassa jo olemassa olevaa sapluunaa.

– Ei vaan se, mitä olemme touko- ja heinäkuussa hioneet: vankistaneet meidän viime kaudelta tuttua pelitapaa. Pieniä viilauksia sinne mahdollisesti tulee, tai oikeastaan painotuksia, mitä nostamme tällä kertaa framille. Niitä sitten painotetaan, päävalmentaja avasi.

Syy tälle oli yksinkertainen: turnauksen tiukka aikataulu, joka hankaloitti yleensäkin pelitavallisten asioiden harjoittelua.

– Kuitenkin vain kaksi jääharjoitusta ja neljä peliä koko joukkueella – ei vain ehdi treenata, kun pelit tulevat niin nopeasti. Käytämme jääajan hyödyksi ja sitten videot, palaverit ja keskustelut, Toivola korosti.

Kamppailupelaamiselle risuja, iskupelaamiselle ruusuja

Kahdesta tappiostaan huolimatta Suomi oli otteluissaan pääsääntöisesti hallitsevampi osapuoli. Se voitti muun muassa laukaisutilaston kaikissa otteluissaan. Yksittäiset puolustusvirheet ja maalinteon tehottomuus maksoivat joukkueelle kaksi ottelua.

Toivola oli valmennusryhmänsä kanssa tyytyväinen joukkueensa isku- ja tukipelaamiseen turnauksessa.

– Miten tämän nyt kiteyttäisi... Olemme puhuneet iskuista ja tuista. Että pääsemme iskemään ja tukemaan ja siitä kääntämään, niin se iskupelaaminen ja sillä tavalla vastustajan ajan pois vieminen, siihen olemme tyytyväisiä.

"Meidän tulee vielä hioa hyökkäysalueen hyökkäyspeliä."

Parannettavaa löytyi päävalmentajan papereissa määrällisesti enemmän. Kehitettävää on niin kamppailupelaamisessa kuin hyökkäysalueen hyökkäyspelissä ja viimeistelytehokkuudessa.

– Meidän vahvuutemme, ja mitä haluamme tuoda, on sellainen energinen ja jatkuva peliote ja luistelu, niin se meni nyt pikkuisen yli ja yli-innokkaaksi. Pelasimme itsemme ohi ja vähän tökimme. Tökimme kaksinkamppailuissa, emmekä kuitenkaan päässeet voittamaan niitä. Rakenteellisesti isku- ja tukipeli sekä lähituki toimivat, mutta sitten laidanvieruspelaaminen ja kaksinkamppailuvoitot, niin ettemme niissä pelaa itseämme ohi, Toivola näki.

– Toisaalta jos taas katsoo maalipaikkoja, niin kyllä me rakenteellisesti pääsemme maalipaikkoihin. Ne pitää vain pystyä niittaamaan maaliin. Siitä päästään siihen, mitä meidän tulee vielä hioa – hyökkäysalueen hyökkäyspeli. Että pääsemme käyttämään viivaa, välillä pohjassa, ja saamme vastustajan kuviota rikottua. Ja sitten maskipelaaminen. Sieltä ne maalit tehdään, Naisleijonien käskijä lisäsi.

Kelpo debyyttejä

Suomessa järjestetyssä EHT-tason turnauksessa nähtiin muutama Naisleijonadebytantti, kun Julia Schalin, Lisette Täks, Kiti Seikkula ja Nella Berg pukivat ensi kertaa maajoukkuepaidan päälleen naisten tasolla. Päävalmentaja Toivola seurasi ensikertalaisten sisääntuloa ilolla valmennusryhmänsä kanssa.

– Hyvää kokemusta. Tulivat ensinnäkin hyvin joukkueeseen ja joukkue otti heidät todella hyvin vastaan. He kaikki, jotka olivat ensikertalaisia, ovat osoittaneet, että he ovat kyvykkäitä ja potentiaalisia maajoukkuepelaajia. Jokainen peli on uusi kokemus ja kokemuksia tarvitaan, jotta näkee, missä on vielä kehitettävää, mitkä ovat ne seuraavat stepit.

– Mutta ne ominaisuudet ovat olemassa. Nyt vain jatkaa niiden asioiden tekemistä. Urheilusta ei voi luistaa yhtään eli kunnosta ja fysiikasta, ja sitten henkilökohtaiset taidot, laukaus ja kiekonhallinta. Kun sarjapelit alkavat, ne tuovat pelivarmuutta. He pääsivät hyvin mittelemään EHT-tason peleissä ja olimme tyytyväisiä heidän tekemiseensä, Toivola kehui tulokkaitaan.

Katseet kevään MM-kisoissa ja vuoden 2026 talviolympialaisissa

Seuraava maajoukkuetapahtuma on luvassa marraskuun alussa, jolloin Naisleijonat osallistuvat Saksassa pelattavaan EHT-turnaukseen. Joulukuussa joukkue suuntaa otteluleirille Kanadaan. Seurajoukkuekausien käynnistyminen ja niiden aiheuttama kuormitus saattavat tuoda Toivolan mukaan muutoksia Naisleijonien kokoonpanoon. Samalla toiveissa on saada nyt poissaolleita pelaajia takaisin joukkueen vahvuuteen.

– Tässä on todella tiiviit sarjat Ruotsissa ja Suomessa – todella paljon pelejä – niin meidän pitää nyt seurata, mikä on järkevyysaste ottaa pelaajia marraskuulle ja joulukuulle. Vaihtelua tulee varmaan siinä. Toivotaan, että pelaajat pysyvät terveinä ja kunnossa ja saamme loukkaantuneet tai muuten toipilaana olevat pelaajat takaisin kirjoille mukaan.

Yleisellä tasolla suunnitelmissa on kokeilla uusia pelaajia ja siten laajentaa viime vuosien hyvin tiivistä maajoukkuerinkiä kolmen vuoden päässä odottavia olympialaisia silmällä pitäen.

"Vakiokokoonpanoa ei ole."

– Meillä on nyt kolme vuotta olympialaisiin. Meillä on nuorta, potentiaalista pelaajaa, niin meillä on mahdollisuudet tehdä vaihteluja. Vakiokokoonpanoa ei ole. Katsotaan sitten, kun olympiakisat lähestyvät, miten se sitten tiivistyy.

Lyhyemmällä tähtäimellä valintoja määrittävät kuitenkin sarjakaudet ja niiden eteneminen sekä luonnollisesti ensi kevään MM-kisat.

– Mutta isoin asia on varmasti se, miten sarjat lähtevät käyntiin, ja mikä on terveystilanne ja rasittavuustaso. Siinä on kuitenkin sarjat, sitten pelaamme taas kolme peliä marraskuussa, joulukuussa pelaamme neljä peliä, niin katsomme sitä. Laveammalla rosterilla mennään ja katsotaan lopulliset valinnat sitten, kun saamme ne päätettyä, Toivola valotti tulevaa.

– Katsomme ehdottomasti kevääseen ja siellä menestymiseen, mutta samalla myös kohti vuoden 2026 olympialaisia, päävalmentaja alleviivasi.

Muokattu klo 22.13: Lisätty Kiti Seikkulan nimi debytanttien listaan

» Lähetä palautetta toimitukselle