Naisleijonadebyyttinsä tehneen Lisette Täksin haave toteutui – Seuraavaksi tähtäimessä siintävät MM-kisat

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Lisette Täks siirtyi viime kaudeksi Kiekko-Espoon riveihin.

Suomen naisten maajoukkue kohtasi Vierumäellä pelattavassa kolmen maan turnauksessa keskiviikkona Ruotsin. Tiistaina Tšekin kaataneelle Naisleijonille ottelu oli turnauksen toinen, kun taas Ruotsille kyseessä oli sen turnauksen avausottelu. Vauhdikas kamppailu naapurimaiden välillä päättyi Suomen niukkaan 2–0-voittoon.

Ottelua hallinneen Suomen riveissä vahvoja otteita esitti naisten maajoukkueen ensikertalainen Lisette Täks, 20. Tšekkiä vastaan 13. hyökkääjänä mukana ollut Täks viiletti Ruotsi-ottelussa nelosketjun laidassa. Haastatteluissa naisten maajoukkueeseen pääsyn julkisesti tavoitteekseen ilmoittanut Täks oli silmin nähden iloinen debyyttiottelunsa jälkeen.

– Tuntui kyllä todella hyvältä. Olen pitkään odottanut, että pääsen näyttämään [taitojani]. Olen treenannut päästäkseni tänne. Hyvä, että se palkitaan nyt, virolaissyntyinen kiekkoilija hymyili.

180-senttinen Täks erottuu kaukalossa koollaan. Ruotsia vastaan Kiekko-Espoota seuratasolla edustava hyökkääjä ei arkaillut hyödyntää raamejaan vaan laittoi ennakkoluulottomilla haastoillaan ruotsalaispuolustuksen ahtaalle. Tätä Suomen joukkueen valmennusjohto oli pelaajalta myös toivonut ennen ensimmäistä ottelua.

– Pysyä rohkeasti kiekossa, kun olen kuitenkin isokokoinen pelaaja. Hyödyntää sitä (kokoa) ja laukaustani. Niitä pyrin toteuttamaan, Täks kertasi valmennusjohdon hänelle antamia ohjeita.

"Olen pitkään odottanut, että pääsen näyttämään taitojani maajoukkueessa."

Naisleijonien ydinryhmä on ollut jo pitkään yhdessä. Viime vuosina rinkiin on noussut myös uusia kasvoja kirittämään kokeneempia pelaajia. Täks on yksi niistä nuorista pelaajista, jotka pyrkivät raivaamaan tietään naisten maajoukkueeseen ja vakiinnuttamaan paikkansa siellä. Joukkuetoverit ovat ottaneet tulokkaan vastaan Naisleijonien ryhmään lämmöllä.

– He ovat mahtavia. He ottivat minut erittäin hyvin mukaan tähän ryhmään. Oli kiva tulla tänne, ja voin olla rennosti. Se auttaa ja näkyy sitten myös jäällä, ei tarvitse stressata niin paljoa, Täks kiittelee.

Kutsusta Naisleijoniin haaveillut ja sitä tavoitellut Täks oli innoissaan, mutta samalla yllättynyt valinnastaan ajatusten oltua niin vahvasti seurajoukkueessa.

– En muista, missä olin, mutta viime kausi oli ensimmäiseni Kiekko-Espoossa ja tykkäsin todella paljon olla siellä ja nautin pelaamisesta paljon. Kutsu tuli ihan puskista oman kauteni päätyttyä.

– En yhtään ajatellut sitä, kun nautin omassa seurassani pelaamisesta niin paljon. Mutta hyvä, että se huomattiin tuolla tavalla.

Naisten Liiga käynnistyy reilun kahden viikon päästä Espoon Matinkylässä pelattavalla avausturnauksella. Kiekko-Espoon riveissä toisen kautensa aloittavalle Täksille maajoukkuepelit antavat lisävirtaa alkavaan sarjakauteen.

– Ihan varmasti todella paljon. Nämä ovat todella kovatempoisia pelejä. On kiva, kun vauhti pysyy yllä, ja pääsen näiden jälkeen pelaamaan lisää pelejä oman joukkueeni kanssa.

Naisleijonadebyytin toteuduttua siintävät nuorukaisen silmissä jo seuraavat tavoitteet maajoukkueessa – ensi keväänä Yhdysvalloissa pelattavat MM-kisat.

– Pyrin tietenkin MM-kisoihin. Sitä kohti treenaan ja se on tavoitteeni. Se on sellainen lähitavoite, Täks linjaa päättäväisesti.

» Lähetä palautetta toimitukselle