Eetu Selänne kokee Mestiksen tuomarilinjan elävän joukkuekohtaisesti – ”Välillä tuntuu, että joillekin annetaan enemmän jäähyjä”

MESTIS / Haastattelu
Eetu Selänne on pelannut Hokissa 40 ottelua tehoin 7+8.
Kuva © Tiia Mahkonen
Hokin Turussa lauantaina kärsimä 2–4-tappio tarkoittaa sitä, että kajaanilaisseura joutuu karsimaan Mestiksen sarjapaikastaan runkosarjan päätteeksi. Seuraan kuluvaksi kaudeksi siirtynyt Eetu Selänne pettyi joukkueensa peliin TUTOn vieraana.

Hokki kärsi karun tappion lauantaina TUTOn vieraana Turussa lukemin 2–4. Tappio ja sarjataulukossa ulottumattomiin karanneen KOOVEEn voitto tarkoittavat sitä, että kajaanilaisia odottavat sarjakarsinnat maaliskuun alussa päättyvän runkosarjan jälkeen.

Kajaaniin kuluvaksi kaudeksi siirtynyt Eetu Selänne oli silmin nähden pettynyt viimeisen naulan seuran arkkuun lyöneen tappion jälkeen.

– Se oli sitä, mitä se oli. Ei ollut hirveän hyvä peli meiltä, eikä minulta itseltäni. Harmittaa kunnolla, Selänne sadatteli.

Hokki tuli ottelun päätöserään huomattavasti kahta ensimmäistä rohkeammalla ilmeellä, mutta tulos jäi puuttumaan. Toisella erätauolla kajaanilaisten kopissa ei piristyneestä ilmeestä huolimatta käyty läpi suuria kuvioita.

– Emme käyneet läpi mitään erikoista, mutta painotimme sitä, että meidän täytyy pysyä tylynä ja poissa jäähyaitiosta. Olimme silti aika paljon siellä. Saimme kuitenkin energiaa ja momentumia erään, mutta ei riittänyt.

Ottelussa jaettiin yhteensä yhdeksän kahden minuutin rangaistusta ja tuomarilinja herätti tunteita kummassakin leirissä. Selänne ei suuremmin analysoi tuomarilinjaa, mutta rivien välistä on havaittavissa pieni pettymys.

– No, siinä ja siinä. Välillä hyviä ja välillä huonoja vihellyksiä.

"Joillekin annetaan enemmän jäähyjä"

Liigan puolella osa päävalmentajista on tuonut huolensa esiin siitä, että tuomarilinja on muuttunut, kun kevään tosipelit lähestyvät. Selänne ei ole huomannut Mestiksessä samanlaista linjan muutosta, mutta tuomarien joukkuekohtaisesta työskentelystä 26-vuotias avaa sanaisen arkkunsa.

– Välillä tuntuu, että joillekin annetaan enemmän jäähyjä. Samalla toisten joukkueiden annetaan tehdä samoja asioita ilmaiseksi.

– Mutta emme voi sitä kontrolloida, täytyy vain pelata jääkiekkoa ja yrittää voittaa.

Hokki suuntaa karsintasarjaan FPS:n kanssa runkosarjan päätyttyä. Toista kautta peräkkäin karsintasarjassa pelaava Selänne näkee paljon parjatuissa otteluissa kuitenkin paljon positiivistakin.

– Eihän kukaan niitä pelejä halua pelata, mutta samaan aikaan ne ovat hyviä pelejä ja kokemuksia, joissa voi kehittyä. Siellä saa kamppailla koko kaupungin edessä kovaa, joten se on hienoa.

Viimevuotisen kokemuksen Selänne kuitenkin näkee positiivisena, vaikka ympäristö ja lähtökohdat eroavat aiemmasta. Myös mahdollisuus kukistaa sarjajumbona vastaan tuleva FPS herättää Selänteessä toivoa.

– Sinällään kyllä, mutta samaan aikaan minulla on uudet kuviot ja uusi meininki. On se hyvä olla kokemusta siihenkin, mutta täytyy pelata joukkue edellä, että se pärjää.

– Kun pelaamme meidän omaa peliämme, olemme todella hyviä. Jos saamme siitä rakennettua energiaa ja pelituntumaa niihin otteluihin, niin kyllä siitä hyvä tulee. Täytyy pysyä positiivisena.

Mestis on antanut paljon

Selänne on nostanut tilastollisesti tasoaan toisella Mestis-kaudellaan. 40 otteluun hän on tehtaillut tehot 7+8, mikä on kolme pistettä enemmän kuin viime kaudella Peliitoissa. Vaikka kaudella on ollut paljon ohjelmaa myös kaukalon ulkopuolella, on Selänne mielissään kokonaiskuvasta.

– Olihan kausi aika erilainen, kun olin jouluun saakka armeijassa. Se oli aika raskasta meininkiä. En ollut hirveän tyytyväinen tehoihini silloin, ja myös pari viimeistä peliä ovat menneet vähän heikommin.

– Armeijan jälkeen kuitenkin meno vaihtui aika hyvin, ja olen pystynyt kehittymään ja näyttämään omia taitojani. Toivottavasti pystyn jatkamaan siitä vielä.

Mestis on ensimmäinen etappi Selänteen ammattilaisuralla miesten sarjoissa. Kaksi kautta ovat koulineet Yhdysvaltojen yliopistosarjasta saapunutta sentteriä merkittävästi, ja Selänteellä on vain hyvää sanottavaa kokemuksistaan sarjassa.

– Mestis on tarjonnut minulle todella paljon. Olen päässyt pelaamaan todella kovia joukkueita ja pelaajia vastaan, ja ottelut ovat aggressiivisia, mutta peli on taitavaa.

– Olen ehdottomasti kasvanut henkisesti ja fyysisesti. Täällä on ollut ihan todella nättiä olla ja pelata.

Viime kaudeksi Peliittoihin NCAA-sarjan kolmostasolta siirtynyt Selänne kertoo sopeutumisesta suomalaiseen kiekkoon. Selänne kertoi yhden suurimmista tukihenkilöistä olevan Heinolassa penkin takana.

– Piti siinä hieman saada kosketusta, tunnelmaa ja kemiaa peliin, mutta hyvin otteeni alkoivat parantua ja parantua. Sain todella paljon itseluottamusta päävalmentaja Hannes Hyvöseltä, ja oli todella nättiä, että sain pelata, enkä joutunut istumaan penkillä. Pääsin mielestäni hyvin rytmiin.

Kajaaniin siirtyessä Selänne sai merkittävää apua uuteen ympäristöön sopeutumiseen. Kauden mittaan samassa ketjussa ajoittain hänen kanssa pelannut veli Leevi Selänne palasi Yhdysvalloista kotimaahansa ja Hokkiin. Selänne kertoo, että hänen kolme vuotta nuoremmasta veljestään on ollut suuri apu arjessa.

– On ollut todella hienoa pelata hänen vieressään. Pelasimme vähän aikaa yhdessä yliopistossa, mutta muuten emme ole oikein ikinä pelanneet yhdessä. On ollut todella hauskaa.

Tasapainottelu Mestiksen ja metsäleirin välillä oli vaikeaa

Elämä Kajaanissa on lähtenyt Eetulla luistamaan, vaikka kaupunki onkin tullut tutuksi lähinnä armeijan kasarmin, hallin ja kodin kautta.

– Olen sopeutunut hyvin Kajaaniin, mutta harjoittelemme niin paljon, etten ole hirveämmin muualla kuin hallilla ja kotona, Selänne nauraa.

– Olemme joukkueen kanssa päässeet nauttimaan kaupungista. Ulkoiluun siellä on todella hyvät paikat, mikä on hienoa.

Selänne suoritti asevelvollisuutensa viime kesänä ja hän kotiutui armeijan leivistä joulun alla. Tasapainottelu Mestiksen ja metsän välillä oli haastavaa.

– Oli siellä todella paljon tekemistä, ja vapaa-aikaa ei hirveästi ollut. Esimerkiksi metsäreissut olivat aika rankkoja, kun tulimme viikon metsäleiriltä pois ja lähdin suoraan pelireissulle. Se oli varmaankin vaikeimpia pelejä minun urallani, mutta onneksi siihen aikaan ei tarvitse enää palata.

Selänne on saanut Suomeen palattuaan merkittävää mediahuomiota ymmärrettävistä syistä. Vaikka hän on kokoajan suurennuslasin alla, hektisessä NHL-maailmassa kasvanut hyökkääjä kokee kehittyneensä siinä, miten hän pystyy sulkemaan ulkopuolisen huomion pois.

– Onhan se täällä paljon vaikeampaa kuin Yhdysvalloissa. Täällä on aivan eri meininki, mutta onneksi olemme nähneet sitä elämää jo pikkupojasta asti. Se on meille niin sanotusti normaalia.

– Isä ja muut läheiset ovat opettaneet hyvin, miten sellaisen huomion alla hoidetaan hommat. Se on ihan perushommaa nykyään.

Isä on henkisesti hyvin mukana

Ei ole tarpeen kysellä Selänteeltä, millainen vaikutus Teemu Selänteellä on ollut hänen uraansa ja kasvamiseensa, mutta hän kertoo isänsä olleen suuri apu Mestis-suorituksista oppimisessa. Pelilliset asiat eivät kuitenkaan ole päällimmäisenä läpikäytävänä isän ja pojan keskusteluissa.

– Kyllä me niitä käymme silloin tällöin läpi, mutta emme niin paljoa kuin joku voisi luulla. Kun hän katsoo pelejä, sieltä tulee todella paljon hyviä vinkkejä ja ohjeita. Myös onnistumisten tullessa hän kehuu kyllä. Hän on henkisesti ollut hyvin mukana, joka on ollut nastaa.

Selänteen sopimus Kajaanissa päättyy kuluvaan kauteen. Tulevaisuus on vielä hämärän peitossa, mutta 26-vuotias on itsekin innoissaan siitä.

– En ole vielä varma, mitä tapahtuu, mutta pidän ovea auki sen suhteen, mitä päätän tehdä. Saa nähdä, mutta olen innoissani, kun pääsen katsomaan, mitä vaihtoehtoja tulee esiin, Selänne päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle