Mestis-viikko: FPS-puolustajalle määrättiin erikoinen pelikielto, Jokerit ja TUTO jatkoivat vahvaa virettään

MESTIS / Artikkeli
TUTO voitti kaikki viikon kolme otteluaan ja Mestikseen palannut Aleksi Anttalainen iski kotiyleisön edessä kaksi täysosumaa Hokin nuottaan.
Kuva © Timo Savela
Mennyt Mestis-viikko piti sisällään viisi pelipäivää sekä yhteensä 15 ottelua. IPK varmisti runkosarjan voiton, mutta kummankin pudotuspeliviivan ympärillä käydään tiukkaa kamppailua paremmista sijoituksista.

Viikon arkipelit korkattiin tiistaina TUTOn tiukalla 0–2-voitolla KeuPan vieraana, kun Jere Huhtamaa piti maalinsa puhtaana ja entinen Liiga-tykki Janne Keränen iski voittomaalin. Keskiviikkona vuorossa oli kolme ottelua, joissa iskettiin yhteensä peräti 26 maalia, kun TUTO kaatoi jälleen sarjakärki IPK:n voittomaalikilpailussa lukemin 4–5, Jokerit oli tyly vieras iskemällä Kiekko-Poikien verkkoon yhdeksän maalia ja K-Vantaa oli forssalaisia vahvempi maalein 6–1.

Viikonlopun ottelut eivät juuri yllätyksiä aiheuttaneet. TUTO voitti viikon kolmannen ottelunsa kotona, mikä tarkoittaa sitä, että ottelun hävinnyt Hokki joutuu karsimaan Mestiksen sarjapaikastaan runkosarjan päätteeksi. Sama kohtalo on myös FPS:llä, jonka jumbopaikka varmistui jo hyvä tovi sitten. Forssalaiset ovat keränneet vain 21 pistettä 45 ottelusta ja Hokin vastaavat lukemat ovat 46 ottelua ja 40 pistettä.

Sarjakärki IPK pelasi viikolla kolme ottelua, joista se hävisi TUTOlle yhden voittomaalikilpailussa, mutta vei ottelut K-Vantaata ja KeuPa HT:ta vastaan nimiinsä maalein 4–0 ja 2–6. Voittojen myötä se varmisti runkosarjan voittonsa, kun joukkueella on kasassa tasan 100 pistettä. Toisena oleva Ketterä on kahdeksan pisteen päässä, mutta sillä on ainoastaan kaksi peliä pelaamatta, joten joukkue ei voi enää nousta kärkeen.

Kamppailu molempien pudotuspeliviivojen tuntumassa käy kiivaana. Hermes on vielä sijalla kuusi kaksi pistettä K-Vantaata ja kolme pistettä RoKia edellä ja alemman viivan tuntumassa KeuPa HT on KOOVEEta vain pisteen edellä. Keuruulaiset isännöivät tamperelaisia lauantaina, joten edessä on tärkeä kamppailu. Hermes kohtaa alkaneella viikolla TUTOn ja FPS:n, K-Vantaalla on edessä ottelut Kiekko-Poikia ja Jokereita vastaan ja RoKi kohtaa Hokin.

Viikon onnistujat

Viikon onnistujina esiin nousevat kuuden ottelun voittoputkessa liitelevät Ketterä sekä kaikki viikon kolme otteluaan voittanut TUTO, joka on saanut kurssinsa käännettyä hankalamman jakson jälkeen. Ketterä voitti viime torstaina KOOVEEn maalein 2–3 ja Jokerit kaatui jatkoajalla. TUTO puolestaan voitti KeuPan, IPK:n ja Hokin ja nappasi viikon yhdeksästä mahdollisesta pisteestä kahdeksan.

Voittoisasti viikon otteluissa esiintyi myös RoKi, joka kaatoi Kiekko-Pojat maalein 5–4 ja K-Vantaan lukemin 6–2. Lauantain ottelussa Antti Erkinjuntti iski hattutempun täyteen ja Paavo Tyni säesti tehoin 1+2.

Vahvasti on esiintynyt myös Jokerit, joka pidemmän hankalahkon jakson jälkeen on noussut tulikuumaan vireeseen. Viimeiset kymmenen ottelua ovat tuottaneet kahdeksan voittoa ja viimeisen 16 ottelun otannalla joukkue on hävinnyt vain kahdesti. Myös maalilaulu on tullut tutuksi, sillä viikon kolme kamppailua päättyivät maalierolla 17–9. Keskiviikon 1–9-voitossa Oskari Kalajanniska iski hattutempun avauserässä ja viimeisteli vielä tyhjiin illan neljännen maalinsa.

Pelaajista pistepörssin johtaja Leo Ring on Iisalmeen siirryttyäänkin ollut tehokkaana, kun hän iski viikon jokaisessa IPK:n ottelussa maalin. Kauden tehopisteet ovat jo tässä vaiheessa 18+41. Ketterän Miku Ronkainen on puolestaan kuuden ottelun pisteputkessa tehnyt tehot 5+5 ja noussut maalipörssin kärkipaikalle ohi Alex Berardinellin.

Viikon pettymykset

Viikon pettymyksiä pohdittaessa ei taaskaan voi olla kääntämättä katseita Forssan suuntaan. Joukkue on jo kauan aikaa sitten vajonnut sarjan jumboksi, eikä sieltä ole ollut aikeita tai mahdollisuuksia nousta. Joukkue kyntää viiden ottelun tappioputkessa ja viimeiset 20 ottelua ovat tuottaneet vain yhden voiton. FPS joutuu jälleen karsimaan paikastaan Mestiksessä kauden päätteeksi.

Pettymyksiksi voidaan laskea myös Hermes sekä KeuPa. Kumpikin joukkue on tällä hetkellä kiinni pudotuspelipaikassa, kun Hermes on edelleen kuudentena ja keuruulaiset pisteen KOOVEEta edellä, mutta käyrä on ollut laskeva. Vielä hetki sitten esimerkiksi KeuPan ero tamperelaisjoukkueeseen oli turvallinen ja Hermeskin näytti marssivan selvästi pudotuspeleihin.

Kokkolalaiset hävisivät viikon kaksi peliä, mutta aiemmat otteet ovat pitäneet joukkueen sijalla kuusi. KeuPa puolestaan on seitsemän ottelun tappioputkessa ja ainoastaan KOOVEEn vielä huonommat otteet ovat pitäneet keuruulaiset alemman pudotuspeliviivan yläpuolella.

Viikon yllättäjä

Vaikka Jokerit liitelee erinomaisessa putkessa, voidaan silti laskea yllätykseksi, että Mestikseen täksi kaudeksi noussut seura voitti kaikki neljä ottelua K-Espoota vastaan tällä kaudella. Hallitseva mestari laittoi monesti tulokkaat tiukan paikan eteen, mutta jäi joka kerta nuolemaan näppejään. Lauantaina viimeinen paikalliskamppailu päättyi narripaidoille 4–3. 

Joukkueiden väliset kohtaamiset toivat paljon väriä, ryskettä ja vauhtia Mestis-kaukaloihin, sillä esimerkiksi lauantain mittelöä oli seuraamassa Helsingin jäähallissa yli 7 000 katsojaa.

Viikon erikoisuus

FPS:n Bryce Martinille langetettiin yhden ottelun pelikielto, joka ei kuitenkaan tullut pelitapahtumien seurauksena. Syynä puolustajan pelikieltoon oli sen sijaan ottelun jälkeinen ruokailu, jonka päätteeksi Martin oli vienyt käyttämänsä astiat samassa tilassa ruokailleen ottelun tuomariston pöytään, jättänyt ne siihen ja esittänyt ironiseksi tulkittavan kommentin.

Välikohtaus tapahtui viime keskiviikon Kiekko-Vantaa–FPS-ottelun jälkeen. Kurinpitoryhmän näkemyksen mukaan toiminta oli epäasiallista, eikä sitä voinut perustella huumorilla. Samaisessa ottelussa myös FPS-hyökkääjä Samuel Zahradnik ja K-Vantaan puolustaja Matias Lentämäki saivat pelikieltoa tappelunsa seurauksena.

Alkavan viikon kiinnostavimmat ottelut

Viikon kiinnostavin ottelu voi hyvinkin olla edessä heti tiistaina, kun TUTO isännöi K-Espoota. Turkulaiset ovat vetäneet pidemmän korren kahdesti peräkkäin, kun se on vienyt voitot maalein 2–1 ja 4–3. Kauden avauskohtaaminen päättyi espoolaisille 4–2. Joukkueet kohtasivat viime vuonna pudotuspeleissä, mikä saattaa olla hyvinkin mahdollista myös tällä kaudella, sillä joukkueet ovat sijoilla neljä ja viisi. Oli miten oli, ottelusta haetaan jo asetelmia pudotuspeleihin ja joukkueiden kohtaamiset ovat aina olleet tiukkoja ja fyysisiä.

Toinen mainitsemisen arvoinen on kymmenennestä sijasta kamppailevien KeuPa HT:n ja KOOVEEn välinen ottelu lauantaina. Edellisessä ottelussa tammikuussa Keuruulla kotiyleisö juhli 7–2-voittoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle