Stadin kirkkaat valot, viikko 2; Maalivahtiongelmasta toimivaan kaksikkoon

LIIGA / Artikkeli
HIFK vankisti asemaansa Liigan kärkikahinoissa.
Kuva © Timo Savela
HIFK taisteli raskaasta neljän ottelun viikosta kolme voittoa. Viikokatsauksessa puramme viikon tapahtumat ja pohdimme HIFK:n maalivahtitilannetta. Entä millainen pelaaja on Sami Blomqvist?

HIFK:n pelaamisen taso kuluneella viikolla ei ollut lähelläkään kauden parasta, mutta joukkue onnistui pitämään pistekeskiarvonsa ennallaan. Stadilaisten kymmenen ottelun saldoon mahtuu kahdeksan voittoa.

Joukkue käväisi viikon aikana Liigan sarjataulukon kärkipaikalla, mutta Kärpät jatkoi omia vahvoja esityksiään, joten HIFK lähtee tulevaan viikkon sarjan kakkospaikalta.

Tasaisten otteiden ansiosta HIFK on pikku hiljaa onnistunut kasvattamaan eroa takana oleviin joukkeisiin. JYP löytyy heti perästä viiden pisteen päästä, mutta suora pudotuspelipaikka on turvattu 13 sarjapisteellä.

Viikon kahdessa ensimäisessä ottelussa HIFK:n virta riitti kolmen pisteen voittoihin Lukosta ja HPK:sta. Hämeenlinnassa HIFK esitti faneilleen eeppisen nousun kahden maalin takaa voittoon viimeisen viiden minuutin aikana.

Tämän jälkeen kova ottelutahti alkoi näkymään, joten jälkimmäiset kaksi peliä olivat nihkeämpiä. Torstaina Turusta HIFK puristi kaksi sarjapistettä, mutta lauantaina joukkue taipui väsyneen esityksen jälkeen Tapparalle kotihallissaan.

HIFK:lla takana neljän ottelun härkäviikko. Mitä siitä jäi päällimmäisenä mieleen?

Sami Iilomo: HIFK voi voittaa heikommallakin pelillä. Joukkue ei päässyt koko viikon aikana lähellekään parasta tasoaan, mutta otti silti kolme voittoa ja käväisi pitkästä aikaa Liigan kärkipaikalla.

Ylivoimapelaamisen tukkoisuus oli myös yksi viikon trendeistä. Joukkueen ylivoima ei ole aiemminkaan kaudella ollut järin näyttävää, mutta sitäkin tehokkaampaa. Nyt katosi järjen lisäksi myös tehot. Oikeastaan ylivoiman trendi on ollut jopa käänteinen, sillä HPK iski alivoimamaalin helsinkiläisten verkkoon.

Henri Havusela: Heittelehtivät esitykset. Neljä ottelua ja samalla neljä täysin erilaista näytöstä. Viikon ensimmäinen Lukkoa vastaan oli sitä tuttua ja turvallista tämän kauden HIFK:ta. Hämeenlinnassa puolestaan joukkue heräsi pelaamaan pisteistä vasta päätöserässä, mutta se riitti tällä kertaa kolmeen pisteeseen.

Turussa HIFK oli yllättävän pahoissa vaikeuksissa, mutta kamppailussa nähtiin kuuman ja kylmän joukkueen ero. TPS ei runsaista paikoistaan huolimatta onnistunut naulaamaan peliä, kun taas HIFK käytti harvat paikkansa ja poistui voittajana.

Lauantain peli Tapparaa vastaan oli yksi kauden heikoimmista esityksistä, mutta kai sen ymmärtää, kun ottelutahti alkaa olla jo tasoa kohtuuton.

Husson jalat kramppasivat, mutta Lankinen paikkasi jälleen loistavasti.
Kuva © Timo Savela

Ville Husso joutui jättämään HPK-ottelun kesken, mutta Lankinen hoiti loppuviikon mallikkaasti. Onko HIFK:lla maalivahtiongelman sijasta toimiva kaksikko?

Iilomo: Ehdottomasti toimiva kaksikko. Lankisen otteet parantuvat samaa tahtia pelattujen pelien kanssa. Rutiinia tulee lisää jokaisesta pelistä. Kuluneella viikolla nuorimies osoitti henkistä vahvuutta kahdessa haastavassa tilanteessa.

Ensin maanantaina Lukkoa vastaan, kun alla oli heikompi tappiollinen ottelu Bluesin vieraana ja seuraavaksi torstaina TPS:ää vastaan Husson krampin jälkeen ottelun viime hetkillä. Kummassakin ottelussa Lankinen oli mies paikallaan ja tarjosi huipputorjunnoillaan joukkueelle voiton.

Havusela: Kauden alussa olin sitä mieltä, että HIFK voi sammuttaa valot mikäli Husso loukkaantuisi vakavasti. Nyt Lankinen on onnistunut laittamaan kuitenkin jauhot suuhun.

Lankinen torjui viime viikollakin hyvällä tasolla. Tämä antaa varmasti mielenrauhan HIFK:n toimistolle, koska seuran ei tarvitse edes katsoa vapaita maalivahteja pelaajamarkkinoilta.

Arttu Luttinen ja kauden maali numero 14.
Kuva © Timo Savela

Sami Blomqvist on parantanut peliään kauden edetessä. Mitä sanot hänen ensimmäisestä kaudestaan HIFK:ssa?

Iilomo: Kauden ensimmäisillä viikoilla ihmettelin kahta asiaa. Ensinnäkin, miten Blomqvist on voinut takoa Mestiksessä huikeita tehoja ja toisekseen, millä avuilla mies pitää paikkansa kokoonpanossa.

Törmänen kuitenkin näki potentiaalin miehessä ja vakiinnutti pelipaikan Corey Elkinsin ja Juuso Puustisen vierellä ja satoa korjataan tässä vaiheessa kautta.

Tekniset ominaisuudet olivat kohdallaan jo ennen kauden alkua ja kehitys on tapahtunut pääosin taktisella ja henkisellä puolella.Nyt Blomqvist pysyy paremmin pelin sisällä ja uskaltaa pelata rohkeammin. Enää ei tarvitse ihmetellä, miksi mies on kokoonpanossa.

Havusela: En ollut ennen tätä kautta nähnyt kuin muutamia pelejä Blomqvistilta. Oma mielikuvani oli taitopelaajasta, joka hakee pelipaikkaa tuloskentistä. Jos paikka niissä ei aukea, jää hän oletettavasti kokoonpanon ulkopuolelle.

Blomqvist otti kuitenkin paikkansa joukkueesta alemmista kentistä ja nimenomaan näyttäen ensin pelaavansa puolustuksen kautta. Tämän jälkeen on hiljalleen saanut enemmän vastuuta ja onnistunut saaman näyttöjä myös hyökkäyspäässä,

Kypsästi on siis esiintynyt. Kelvollinen liigapelaaja, joka tulee tulevaisuudessa nostamaan profiiliaan myös pisteiden valossa.

Sami Blomqvist on nostanut itseään paremmin esille kauden edetessä.
Kuva © Timo Savela

Kuka oli viikon valopilkku? Entä kuka ei antanut parastaan?

Iilomo: Oikeastaan viikko kului tasaisena joukkueena, jossa useammalla miehellä oli hetkensä valokeilassa. Yohann Auvitu iski kaksi maalia Kerhon verkkoon viimeisillä minuuteilla, Thomas Nykopp upotti jatkoajalla TPS:n ja Elkins ketjuineen esiintyi vahvasti läpi viikon. Kuitenkin mieltä lämmittää Miihkali Teppo, jonka vaikea vaihe näytti viime viikolla kääntyvän positiiviseen suuntaan.

Risuja täytyy jakaa tasaisesti ylivoimapeliin osallistuville pelaajille. Yksittäisistä pelaajista Toni Söderholmilta on lupa odottaa enemmän. Toki kapteeni edelleen hakee pitkän loukkaantumisen jälkeen pelituntumaa ja kauden päätavoitteeseen on aikaa vielä reilut pari kuukautta.

Havusela: Itsekin haluan nostaa esiin Miihkali Tepon ja Julius Nyqvistin. Teppo on ollut varsinkin kiekollisessa pelissä Nyqvistiä pari astetta parempi, mutta joka tapauksessa molemmat nuoret puolustajat ovat paranteet kauden aikana paljon.

Olivat parina viikon kahdessa ensimäisessä ottelussa ja pelasivat todella hyvin. Ei tullut takaiskumaaleja, minkä lisäksi avasivat peliä hyvin eivätkä hermoilleet paineen alla. Tässä on kaksi puolustajaa, joilla on tulevaisuutta seurassa.

Risut lähtevät Matti Kupariselle, jonka on hyvästä asenteesa huolimatta pakko saada enemmän tehoja irti itsestään. Nyt puhutaan kuitenkin sentteristä, jolla on illasta toiseen joukkueen kuumimpia laitureita vierellään illasta toiseen. Tuloksena koko kaudelta kolme syöttöpistettä.

» Lähetä palautetta toimitukselle