MM-päiväraportti: Ruotsin juna puksuttaa edelleen raiteillaan, Slovakian ja Sveitsin voitot yllättivät

MAAJOUKKUE / Kierrosraportti
Tšekki-Suomi, MM-kisojen alkulohko 10.5.2024, O2 Arena
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Jääkiekon MM-kisojen neljäs ottelupäivä tarjosi Leijonien mittelön lisäksi kolme muutakin kamppailua. B-lohkossa Slovakia menetti jo kolmen maalin johtonsa, mutta kaatoi lopulta yllättäen Yhdysvallat jatkoajalla ja Ruotsi jatkoi vakuuttavaa menoaan Saksan johdolla. A-lohkossa Leijonien lisäksi voiton nappasi yllättäen isäntäjoukkueen kaatanut Sveitsi.

Slovakia selvisi Yhdysvaltojen hyökkäyksestä

Slovakia menetti Yhdysvaltoja vastaan 4–1-johtoaseman kolmannessa erässä, mutta voitti lopulta mittelön jatkoajalla. Ottelusta muodostui fyysinen trilleri, jonka lopputuloksen myötä Slovakia nousi B-lohkon toiselle sijalle.

Slovakia aloitti ottelun vahvasti karkaamalla johtoasemaan jo ajassa 3.17, kun Milos Kelemen sujautti kiekon ohi Alex Nedeljkovicin. Pittsburgh Penguinsia NHL:ssä päättyneellä kaudella edustanut Nedeljkovic hyppäsi maajoukkueen mukaan alle viikko sitten, ja Alex Lyonin loukkaannuttua hän sai kantaa ykköstorjujan viittaa yllään.

Libor Hudáček vei yllättäen Slovakian jo 2–0-johtoon ajassa 11.26. Joukkueen kapteeni Tomáš Tatar voitti kaksinkamppailun ja laukauksen epäonnistuttua Hudáček oli juuri oikeassa paikassa iskemässä irtokiekon sisään. Osuma oli jo hyökkääjän turnauksen kolmas.

Tuomariston kärsivällisyyttä ja osaamista koeteltiin toden teolla, kun jo avauserässä joukkueille vihellettiin useampia yhtäaikaisia rangaistuksia. Ajassa 19.57 jäähypenkille komennettiin peräti neljä pelaajaa, kaksi kummastakin leiristä. Fyysisyyttä ei kamppailusta puuttunut tämänkään jälkeen.

Yhdysvallat vei toisen erän laukaukset nimiinsä peräti 21–7, mutta tulostaululla joukkue ei dominoinut, päinvastoin. Matt Boldy pääsi kaventamaan lukemiksi 1–2, mutta Šimon Nemecin ja Patrik Kochin osumien jälkeen tilanne oli 4–1. John Hynes näki tarpeeksi ja käskytti vasta 19-vuotiaan Trey Augustinen Nedeljkovicin tilalle.

Vaikka tilanne oli jo 4–1 Slovakian hyväksi ennen viimeistä kaksikymppistä, nousi Yhdysvallat kuitenkin askel askeleelta lähemmäs, ja lopulta Hughesin ihmeperheen nuorin kiekkoilija Luke Hughes tasoitti pelin 4–4:ään ajassa 56.38. Maalinteossa onnistuivat myös Shane Pinto sekä Brady Tkachuk.

Lopulta jatkoajalla Kelemen viimeisteli illan toisen osumansa ja varmisti Slovakialle tärkeän ja ennen kaikkea ison taisteluvoiton. Kelemen saalisti pelissä tehot 2+1 ja Martin Pospíšil säesti kolmella syöttöpisteellään.

– Olemme pettyneitä kolmanteen erään, mutta loppujen lopuksi saimme kaksi pistettä. Olen ylpeä joukkueesta, joka taisteli vielä takaiskujen jälkeen. Toivottavasti saamme tämän kokemuksen mukaan seuraavaan peliin, Slovakia-kapteeni Tatar säesti.

Slovakian turnaus jatkuu keskiviikkona ottelulla Puolaa vastaan. Yhdysvallat puolestaan kohtaa Ranskan torstaina.

Sveitsi hiljensi äänekkään kotiyleisön NHL-tähtiensä johdolla

Tšekki joutui jälleen hakemaan ratkaisua ottelulleen varsinaisen peliajan jälkeen. Kotijoukkue kaatoi Leijonat voittomaalikilpailussa, mutta maanantaina Sveitsi oli samaisen vaiheen jälkeen vahvempi maalein 2–1.

Kotijoukkue Tšekki pelasi jälleen tiukan ottelun, kun maanantain iltamittelössä vastaan asettui Sveitsi. Lopulta Patrick Fischerin joukot hiljensivät yllätyksellisesti täyden hallin, kun Sveitsi veti pidemmän korren voittomaalikilpailussa Kevin Fialan ja Philipp Kurashevin johdolla. Sveitsi jatkaa A-lohkossa puhtaalla pelillä.

Voittomaalikilpailussa onnistumisen lisäksi MM-turnaukseen juuri saapunut Fiala vastasi myös varsinaisella peliajalla Sveitsin ainoasta maalista. Osuma syntyi ylivoimalla ajassa 13.36, ja syöttäjiksi merkittiin ottelussa paljon osumia saanut Nico Hischier sekä puolustuksen kärkinimi Roman Josi. Ennen osumaa Tšekki oli pitänyt maalinsa puhtaana yli 78 minuutin ajan.

Myös kotijoukkueen varsinaisen peliajan ainoa osuma syntyi ylivoimalla. Kello näytti aikaa 35.57, kun Matěj Stránský osui toisessa peräkkäisessä ottelussa. Syöttäjinä maaliin merkittiin David Špaček sekä kokenut konkari Roman Červenka. Osumaa edelsi todellinen jäähysuma, sillä ensin ajassa 35.40 jäähypenkille komennettiin kummastakin leiristä kaksi pelaajaa, ja vain viisi sekuntia myöhemmin Jonas Siegenthaler nappasi estämisestä pikkukakkosen, joka kostautui Sveitsille.

Ottelu eteni tasaisesti alusta loppuun, sillä laukaukset merkittiin Sveitsille vain kahden kudin erolla (26–24), kumpikin osapuoli teki yhden ylivoimaosuman ja joukkueille vihellettiin lähes saman verran rangaistuksia, Sveitsille viisi ja Tšekille kuusi. Sveitsin ylivoima oli kokonaisuudessaan vaarallisempaa, iskihän joukkue sunnuntaina peräti viisi ylivoimaosumaa Itävallan verkkoon.

Momentum vaihtui, eikä maalille ollut helppoa murtautua. Paikkoja useampaankin varsinaisen peliajan osumaan oli, sillä esimerkiksi Chicago Blackhawks-hyökkääjä Kurashev riisti kiekon keskialueella ja ponkaisi suoraan kohti Lukáš Dostália ja Sveitsin maalilla Leonardo Genoni oli lahjoittaa maalin harhasyötön jälkeen, mutta varsinainen peliaika päättyi lukemiin 1–1.

Jatkoajalla joukkueiden puolustukset avautuivat, mutta voittaja ei ratkennut, ei siitäkään huolimatta, että Sveitsi sai jatkoajan lopulla ylivoiman. Tämä ei alppimaata haitannut, vaan voittomaalikilpailussa joukkue lopulta kaatoi isäntäjoukkueen ja jatkaa puhtaalla pelillä A-lohkon kärjessä. Tšekki on lohkossa sijalla neljä, kaksi pistettä Sveitsiä perässä.

Saksa ei pystynyt pysäyttämään Ruotsin vahvaa koneistoa

Ruotsi jatkaa myös kolmannen ottelun jälkeen B-lohkon kärjessä, kun maanantain myöhäisottelussa kaatui Saksa vakuuttavasti maalein 6–1. Sinikeltaiset veivät myös laukaukset nimiinsä 46–16. Saksalaisten ainoan maalin iski Leo Pföderl.

Jo aiemmin Yhdysvallat ja Puolan kaatanut Ruotsi jatkoi vakuuttavaa menoaan B-lohkossa, kun tällä kertaa jyrän alle jäi Saksa. Tre Kronor iski jo avauserässä kolme maalia, eikä Saksa tästä enää noussut. Joukkueen vahvuutena oli puolustus, sillä kuudesta osumasta kolme merkittiin puolustajien nimiin.

Yksikään pelaaja ei myöskään tehnyt kahta osumaa, vaan nyt turnauksen kolmessa ottelussa yhteensä kymmenen eri ruotsalaispelaajaa on osunut maalipuiden väliin.

Äärettömän vaikeaksi Saksan pelaamisen teki lukuisat rangaistukset, sillä joukkueelle vihellettiin seitsemän kaksiminuuttista. Ruotsin riveistä jäähypenkkiä kulutti vain Joel Eriksson Ek. Toisaalta NHL-tähtiä täynnä oleva joukkue viimeisteli vain kertaalleen ylivoimalla, joten Saksa pelasi vahvaa alivoimaa.

Avauserästä lähtien oli selvää, kumpi joukkue oli paremmalla jalalla liikkeellä. Ruotsi vei ensimmäisen kaksikymppisen laukaukset 17–4 ja isolla tulostaululla komeilivat lukemat 3–0. Erik Karlsson avasi maalihanat ajassa 2.54 ja muut maalintekijät olivat Marcus Pettersson sekä Victor Olofsson, joka teki sinikeltaisten ottelun ainoan ylivoimaosuman.

Kaukalossa näytti jo ajoittain siltä, että Saksa oli jatkuvasti alivoimaisena Ruotsin pitäessä kiekkoa, pyörittäessä hyökkäyspeliään ja vaihtaessa kiekollisena. Tätä faktaa puoltaa laukaisutilasto, joka meni jokaisen erän osalta Ruotsille (17–4, 18–5, 11–7). Toisen kaksikymppisen aikana maaliverkkoa heiluttivat kuitenkin vain Carl Grundström sekä myös edellisessä ottelussa maalia tuuletellut Andre Burakovsky.

Kolmannen kaksikymppisen alussa maalitolppien väliin luisteli Mathias Niederberger, joka päästi taakseen vain Isac Lundeströmin laukauksen. Kahdessa erässä Philipp Grubauer torjui 30 kiekkoa. Lopulta myös Saksa rikkoi kuparisensa ja mursi Samuel Erssonin haaveet nollapelistä. Ainoan osuman kumautti Leo Pföderl.

Ruotsi on voittanut Saksan nyt MM-kilpailuissa kahdeksan kertaa putkeen. Edellisen kerran Saksa kaatoi Tre Kronorin vuonna 1992. Ruotsi kohtaa seuraavaksi Kazakstanin keskiviikkona ja Saksa mittelee heti tiistaina Latviaa vastaan.