Stadin kirkkaat valot: Melkein täydellinen alku

LIIGA / Artikkeli
Nämä kolme herraa olivat lähes pitelemättömiä ensimmäisellä liigaviikolla.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com
Liigaennakoissa kovasti hypetetty Helsingin IFK osoitti vahvuutensa nappaamalla voitot molemmista otteluistaan viime viikolla. Jatkoajan HIFK-toimitus pohtii syitä hyvälle suoritustasolle, minkä lisäksi viilaamme hyökkäyskentällisiä kuntoon. Nappasiko Ville Husso jo itselleen ykkösmaalivahdin paikan?

Kauden avauspelissä Espoossa HIFK järjesti todellisen ilotulituksen Bluesin kustannuksella iskemällä kuusi maalia vastustajan verkkoon. Viime kausina HIFK:ta nöyryyttänyt paikallisvastustaja ei ollut valmiina alkavaan kauteen, kun taas HIFK sai koneistonsa mallikkaasti käyntiin. Lopputuloksena nähtiin yksipuolinen näytös ja erittäin sekava espoolaispuolustus.

Vuorokausi tästä eteenpäin, ja HIFK sai lauantaina kotiluolaansa vieraita Raumalta. Lukon päävalmentaja Risto Dufva oli tehnyt kotiläksynsä kiitettävästi, sillä loukkaantumishuolista huolimatta Lukko haastoi HIFK:n loistavalla vieraspelisuunnitelmalla. Mallikkaasti keskialuetta puolustanut Lukko onnistui ajoittain pitämään HIFK:n lähes kokonaan pois maalipaikoilta, vaikka kotijoukkueella oli hyvä vauhti päällä fanien edessä.

Kaksi kertaa tappioasemaan joutunut HIFK kampesi itsensä kuitenkin tasoihin. Lopulta kaksi sarjapistettä jäivät Nordikselle kaikkien kolmen HIFK-pelaajan onnistuessa rangaistuslaukauksissa.

HIFK:n tulosyksikkö toimi viime viikolla hyvin, sillä molemmat kärkiketjut olivat vaarallisia vastustajan päädyssä. Viime kaudella vaisusti esiintynyt ja loukkaantumisista kärsinyt Juuso Puustinen antoi vastustajille myrskyvaroituksen nykykunnostaan iskemällä tehot 3+1 kahteen ensimmäiseen otteluun.

Viime kaudella Antti Törmäsellä oli vaikeuksia löytää toimivaa kolmatta lenkkiä Puustisen ja Corey Elkinsin vierelle, mutta nyt kesällä kehitysaskeleita ottanut Mika Partanen näyttää lunastvan paikkansa HIFK:n kakkoskentässä. Partanen ruokki Puustiselle kaksi maalia ja iski ratkaisevan rankkarimaalin Lukkoa vastaan.  

Elkinsin kentän lisäksi Teemu Ramstedtin johtama ykkösnyrkki toimi hienosti. Loistavalla luistelulla varustettu Joonas Rask on onnistunut pitämään viime keväänä puhjenneen itseluottamuksen. Tomas Zaborskyn pelaamisessa puolestaan näkyy se, että slovakkitaituri on saanut alle viime kaudesta poiketen ehjän kesäharjoittelujakson.

HIFK lähtee alkaneeseen viikkoon pitkälti samalla kaavalla. Seura tiedotti Tommi Taimen saaneen kolhun, joten luottopuolustaja on sivussa seuraavat kaksi viikkoa. Sairastuvalta odotetaan edelleen Roope Hintziä, Thomas Nykoppia sekä Matti Lambergia.  

Daniel Grillforsin tavaramerkiksi ovat muodostuneet kovat taklaukset vaihtoaition kohdalla. Tässä kyytiä saa entinen HIFK-peluri Eero Somervuori.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com

 

HIFK nappasi voitot viikon molemmista otteluista. Mitä huomioita teit joukkueen pelaamisesta?

Sami Iilomo: Kesä on tuonut uuden ulottuvuuden punapaitojen peliin. Viime kaudella ajoittain jopa väkinäisen nopeiden kääntöjen ja pystysuunnan pelaamisen rinnalle on tullut hallitumpi ja hitaampi tapa. Edelleen tavoitteena on pelinopeuden pitäminen ylhäällä, mutta nyt joukkue pystyy myös mukauttamaan peliään vastustajan mukaan.

Myös pelin fyysisyys pisti silmään. Viime kaudella Bluesia vastaan Siim Liivik, Jari Sailio ja kumppanit ravistelivat koko punapaitaista joukkuetta kaikin mahdollisin keinoin ja hankki sitä kautta sitä kuuluisaa momentumia omilleen. Kauden avauksessa Liivikin rooli oli vaihtunut keskipisteestä statistiksi HIFK:n vastatessa fyysiseen haasteeseen. Eikä kyse ollut helsinkiläisten kohdalla mistään uhittelusta, vaan yksinkertaisesti tilannekovuudesta, jossa espoolaiset jäivät ainakin sarja-avauksessa jälkeen.

Henri Havusela:  Kuten joukkueen rakentamisessa, myös HIFK:n pelaamisessa näkyy jatkuvuus. Viime kaudella HIFK:ssa aloitettiin ikään kuin alusta rakentamaan uutta pelityyliä, mikä näkyi pahasti aaltoilevana vireenä. Nyt HIFK pelaa samaa jääkiekkoa kuin viime keväänä, joten vastustajan on oltava hereillä. Tämä näkyi hyvin viime viikolla: Blues sai selkäsaunan huonon valmistautumisen takia, kun taas Lukko oli lähellä kolmea sarjapistettä hyvän sotasuunnitelman ansiosta. HIFK on heti ensimmäisissä sarjapeleissä hankala vastustaja. 

Lisäksi esiin pitää nostaa hyvä joukkuehenki, joka huokuu joukkueesta esiin. Töitä tehdään keskittyneesti, mutta mailaa ei puristeta turhaan.

Joonas Rask taituroi kaksi maalia Bluesin verkkoon.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com

HIFK:n vahvistunut puolustus on ollut kuuma puheenaihe ennen kauden alkua. Miten se toimi Bluesia ja Lukkoa vastaan?

Iilomo: Puolustus toimi kokonaisuutena hyvin. Ero viime kauteen oli varsinkin oman alueen pelaamisessa, jossa Joonas Järvinen ja Matt Generous ottivat isoa roolia. Toki täässä vaiheessa kautta nukahduksia tulee viisikkopelissä myös puolustussuuntaan, mutta niistä on vain otettava opiksi.

Aloitukset eivät ehkä kuulu suoranaisesti puolustuspelin alaisuuteen, mutta aloitusympyrässä joukkueen on oltava terävämpi, koko viisikkona. Sekä Blues että Lukko iskivät maalin HIFK:n hävittyä aloituksen omassa kenttäpäädyssä.

Havusela: Erittäin hyvinhän se toimi. HIFK:lle ei ole tehty suorasta hyökkäyksestä vielä yhtään maalia. Blues sai 1-6-lohtumaalin laukauksen paluukiekosta. Lukko puolestaan sai molemmat maalinsa suorista lahjoituksista HIFK-pelaajilta.

HIFK:n alakerran fyysinen osasto saa erityistä kiitosta. Joonas Järvinen on ollut mies paikallaan. Ei menetä kiekkoa omassa päädyssä, vaan antaa sen varmasti omille ilman kiirettä. Lisäksi HIFK-tulokas on ihailtavan ilkeä antamalla kovuutta vastustajille kulmaväännöissä. Paikan tullen alakerran pelote jakaa myös avojäätaklauksia oman siniviivan päällä.

Kun Järvisen lisäksi HIFK:n puolustuksesta löytyvät myös fyysisesti kovaa pelaavat Daniel Grillfors ja tähän asti omassa roolissaan loistavasti pelannut Matt Generous, ei vastustajilla ole ylimääräistä tilaa HIFK:n puolustusalueella. Fyysisen pelotteen ansiosta vastustajat sortuvat enemmän heittämään kiekkoa päätyyn sen sijaan, että kuljettaisivat sen HIFK:n siniviivan yli.

Vastustaja ei selviä ilman mustelmia Joonas Järvistä vastaan.

 

Entä Ville Husso, joka oli maalilla molemmissa peleissä? Miltä Huden pelaaminen näyttää?

Iilomo: Hyvä kesäharjoittelu näkyy miehen otteissa. Ero viime kauden loppuun on silmiin pistävä. Liike ja perustorjunnat olivat nyt hyvällä tasolla, mutta suurin ero näyttää olevan kypärän sisällä. Huonoimmilla hetkillä nähty ylipelaaminen on muuttunut hallituksi tekemiseksi ja yleisolemus on rauhallinen. Loistava startti vaikean viime kauden jälkeen nostaa Husson arvoa entisestään.

Havusela: Hussolla tapahtui viime kaudella notkahdus, jonka syitä voi vain arvailla. Samaan ei ole varaa tällä kaudella, koska myös valmennuksen luotosta nauttiva Kevin Lankinen on koska vain valmis ottamaan torjuntavastuun.

Husso ottaa ammattinsa tosissaan ja on treenannut laadukkaasti. Viime kauden heikoilla hetkillä näki kilometrin päähän, että tilanne oli maalivahdille itselleen myös painajaismainen, kun fyysinen puoli ei ollut kunnossa. Tällä hetkellä joukkue pystyy luottamaan maalivahtiinsa täysin.

Ville Husso on aloittanut voitokkaasti. Myös Kevin Lankinen saa lähitulevaisuudeessa pelejä alle.

Mikä oli HIFK:n toimivin hyökkäyskenttä? Mihin tarvitaan viilauksia?

Iilomo: Teemu Ramstedtin ketju hallitsee kiekkoa näyttävästi ja sai myös tehoja heti kauden alkuun. Tosin vastapainona kolmikko sortuu turhaan näpertelyyn ja Lukkoa vastaan Ramstedt teki alokasmaisen virheen syöttämällä kiekon suoraan Janne Lahden lapaan juuri ennen erän loppua.

Kiekollisena Ramstedtin ketju on siis vaarallinen, mutta kokonaisvaltaisesti toimivin yksikkö oli Corey Elkinsin trio, laidoillaan Mika Partanen ja Juuso Puustinen. Partanen on jatkanut kehitystään ja saanut ulosmitattua taitojaan myös Liigassa ja Puustinen oli kentän tärkein mies Lukon kaadossa. Elkinsin kokonaisvaltainen peli tukee laituriparin työtä.

Kahden voiton jälkeen en lähde arvostelemaan yksilöitä. Sen sijaan tyydyn toteamaan, että kokoonpanossa on vielä tilausta loukkaantuneiden kirjoissa oleville Thomas Nykoppille, Roope Hintzille sekä Matti Lambergille.

Havusela: Kyllä, sairastuvan tyhjenemistä odotetaan, sillä HIFK tarvitsee nyt leveyttä alempiin kenttiin. Tähän asti neloskentän nuoriso-osasto on suoriutunut hyvin, mutta HIntzin ja Nykoppin pelaaminen toisi alempiin kenttiin lisää kiekonhallintaa ja lisää leveyttä maalintekoon. 

Itsekin pitää antaa lampaita Ramstedtin pehmeydelle omassa päässä. Sentteri luistelee tunnollisesti puolustajien avuksi, mutta CHL-ottelut mukaan laskettuna on Ramstedt jo kolmesti tällä kaudella lahjoittanut kiekon suoraan vastustajalle maalin arvoisesti.

» Lähetä palautetta toimitukselle