Stadin kirkkaat valot: Kausi käyntiin

LIIGA / Artikkeli
Jasse Ikoselle maalien juhliminen tuntuu varmasti erityisen hyvältä pitkän loukkaantumisen jälkeen.
Helsingin IFK:n kausi on startannut käyntiin, joten Jatkoajan HIFK-katsaus palaa myös kesälaitumilta. Kauden ensimmäisessä artikkelissa pureudumme joukkueen muutoksiin sekä mehustelemme uusia kasvoja HIFK-paidassa. Parantaako HIFK Antti Törmäsen toisella kaudella?

HIFK lähtee tulevaan kauteen maltillisilla muutoksilla. Joukkueen rakentamisessa on selvästi panostettu jatkuvuuteen, mutta puutteita on paikkailtu.

Viime kauden hyökkääjistä suurin osa kiinnitettiin jo ajoissa tälle kaudelle. Lähtijöitä olivat ainoastaan Ässiin siirtynyt Matti Kuparinen, Pohjois-Amerikkaan suuntansa ottanut Nikolai Goldobin, kesken edellisen kauden Vaasan Sportiin siirtynyt Toni Leinonen sekä toistaiseksi ilman sopimusta oleva Sami Blomqvist.

Heidän tilalleen HIFK on hankinnut toistaiseksi ainoastaan läpimurtoaan hakevan taitavan ja iso kokoisen Roope Hintzin Ilveksestä. Muuten HIFK luottaa viime kauden kärkihyökkääjiinsä sekä nuoriin pelaajiin, jotka ovat taas vuoden kokeneempia. Muun muassa viime kaudella ensimmäiset liigaottelunsa pelannut A-junioreiden entinen kapteeni Miro-Pekka Saarelainen sekä Henri Tamminen ovat saaneet reilun näytönpaikan harjoitusotteluissa. 

Puolustus on sen sijaan kokenut syystäkin isomman remontin. Vaisun viime kauden pelanneet Hannu Pikkarainen ja Otto Honkaheimo jatkavat muihin maisemiin. Julius Nyqvist lähtee hakemaan isompaa vastuuta sarjanousija KooKoo:sta, minkä lisäksi HIFK-uransa lopettanut Toni Söderholm pelaa vuoden sopimuksella Saksassa Münchenissä.

Myös viime kauden puolustuksen isoimmat onnistujat HIFK onnistui pitämään, minkä lisäksi seura vastasi Liigan siirtomarkkinoiden yhdestä ismoimmista uutisista julkaisemalla yhtä aikaa Joonas Järvisen ja Tommi Taimen sopimukset. Molemmilta on lupa odottaa isoa panosta HIFK:n tämän kauden alakerrassa.

Maalivahtiosastolla ei muutoksia nähdä, kun kaksikko Ville Husso-Kevin Lankinen jatkaa punaisissa.

Kaikkia pelaajia ei ole saatu vielä kaukaloon, sillä osa parantelee edelleen viime kaudella aiheutuneita vammoja. Esimerkiksi Hintz tekee hiljalleen tuloaan, mutta Jatkoajan saamien tietojen mukaan Matti Lamberg on vielä kaukana täydestä pelikunnosta, eikä hänelle voi taaskaan ennustaa ehjää kautta. 

HIFK:n liigakautta edeltävät pelit ovat sujuneet kaksijakoisesti. Otteluhin mahtunut pari komeaa voittoa, kuten CHL-avaus Berniä vastaan, mutta esimerkiksi suununtaina pelattu ottelu Linköpingiä vastaan oli HIFK:lta surkea esitys, jota ei voi selittää pelkästään pitkällä reissaamisella.

Tommi Taimi tulee pelaamaan isot minuutit HIFK:n puolustuksessa. Pukeeko Taimi myös maajoukkuepaidan päälle?

Millaiset ovat päällimmäiset fiilikset HIFK:n alkavasta kaudesta?

Henri Havusela: Kyllähän HIFK lähtee parantamaan viime kauden tulosta. Joukkuehan aloitti räväkästi runkosarjan, mutta jäi lopulta kärkiseurojen jalkoihin muiden parantaessa peliään.

Nyt joukkue koostuu pelaajista, joista suurin osa on jo pelannut vuoden yhdessä saman valmennuksen alaisuudessa. Sävelet ovat kaikille selvät, ja joukkueesta löytyy paljon taitoa. Näistä syistä on mielestäni helppo ennustaa tasaisempaa ja parempaa kautta HIFK:lle. HIFK:n viime kauden heikoin osa-alue eli puolustus on nyt yksi Liigan parhaista.

Sami Iilomo: Odottavat. Paletti on pysynyt hyvin kasassa ja tällä kaudella on lupa odottaa menestystä. Viime kaudella haavoittuvaksi osoittautunut puolustus on vahvistunut sekä määrällisesti että laadullisesti, kun takalinjoille liittyivät KHL:stä tulleet Tommi Taimi sekä Joonas Järvinen. Nuoret maalivahdit ovat vuoden kokeneempia.

Hyökkäyksessä on vielä kysymysmerkkejä, mutta peräpään ollessa kunnossa hyökkääjiltä ei vaadita ihmetekoja. Joukkue teki jo viime kaudella sarjan eniten maaleja ja ylivoimalle löytyy edelleen täsmäaseita.

Miska Grönvall: Erittäin hyvät fiilikset. Joukkueen runko on pysynyt lähes muuttumattomana, ja ongelmakohdat on paikattu merkittävillä vahvistuksilla. Ihan hetkeen en muista kautta, kun jo tässä vaiheessa on sekä rosteri, että peliesitykset näyttäneet näin valmiilta ajankohtaan nähden.  

Corey Elkins ja Tomas Zaborsky ovat HIFK:n hyökkäyksen ykkösnimet.

Miten Antti Törmäsen toinen kausi eroaa ensimmäisestä?

Havusela: Pitää muistaa, että HIFK lähti viime syksynä vetämään kolmen vuoden projektia Antti Törmäsen johtamalla valmennuksella. Ennen Törmäsen tuloa HIFK ui niin syvissä vesissä, että viime kausi oli omiin odotuksiin nähden jopa parempi mitä olin odottanut näkeväni.

Nyt joukkue lyötiin lukkoon jo aikaisessa vaiheessa kesää, joten HIFK on päässyt varhain harjoittelemaan olemassa olevalla kokoonpanolla. Uskon, että tulee näkymään heti ensimmäisistä liigaotteluissa.

HIFK:n valmennuksen ei tarvitse samalla tavalla lähteä kokeilemaan ketjuja kuin viime kaudella, koska tietyt tutkaparit tiedetään jo hyviksi. Sekin helpottaa joukkueen arkea.

Iilomo: Lähtökohdat Törmäsen toiseen kauteen ovat huomattavasti otollisemmat. Hyvät valmentajat toki pystyvät tekemään tulosta nopeallakin aikataululla, mutta pitkäjänteisyys tuo oman ulottuvuutensa tekemiseen. Varsinkin, kun sitä kuuluisaa turbulenssia oli muutaman viime kauden aikana vähintäänkin riittävästi.

Ensimmäinen kausi oli tutustumista ja suurien linjojen läpikäymistä, kun toisella kaudella voi keskittyä sitten hienosäätöön. Viime kauden alku oli kuitenkin loistava ja siitä saa hyvän pohjan tulevaisuuden rakentamiseen. Kevätkaudella oli osittain loukkaantumisten vuoksi pitkä pelillinen laaksovaihe ja paikka kuuden parhaan joukossa karkasi. Kotietuun jäi kuitenkin eroa vain kuusi pistettä.

Eroa viime kauteen on myös pelaajistossa. Tai tarkemmin sanottuna ei ole. Viime kaudeksi joukkue uudistui todella paljon, kun tälle kaudelle runko on pysynyt hyvin koossa.

Grönvall: Törmäsen toisen kauden näkisin isona näytönpaikkana osaamisestaan. Antti on saanut haluamiaan pelaajia ja kokoonpano on täysin vertailukelpoinen muihin kärkijoukkueisiin. Nyt Törmäseltä pystyy vaatimaan jo menestystä.

HIFK:n maalivahtitilanne on mielenkiintoinen, kun kaksi lupaavaa nuorta taistelee ykkösvahdin paikasta.

Kuka HIFK:n uusista pelaajista kiinnostaa eniten?

Havusela: Joonas Järvinen, joka on lähes sata varma HIFK-fanien uusi lemmikki. Kovaluonteinen ja -otteinen puolustaja, joka ymmärtää myös pelaamisesta paljon. Siinä vaiheessa, kun Helsingin jäähallissa pelataan kuumaa ottelua, on Järvinen se, joka sytyttää fanit antamalla runtua vastustajille kaukalon kulmissa ja erityisesti oman maalin edessä.

Iilomo: Puolustuksen kaksikko on toki mielenkiintoinen parivaljakko, mutta omat katseet kiinnittyy joukon nuorimpaan, Roope Hintziin. Iso, nuoresta iästään huolimatta kokonaisvaltainen pelaaja, joka hallitsee jokaisen pelin osa-alueen. Pystyy pelaamaan keskellä, jossa täytettävänä on Matti Kuparisen tontti tai laidalla,
jonne venäläistaituri Nikolai Goldobin jätti ammottavan taidollisen aukon.

Dallas Starsin viime kesän toisen kierroksen varauksella on varaa kehittyä ja on hauska nähdä, kuinka hyvin Hintz saa realisoitua osaamisensa kentälle. Ripaus ilkeyttä ja röyhkeyttä lisää, niin nuorukaisesta voidaan jo realistisesti puhua tulosyksikön pelaajasta.

Grönvall: Uusista pelaajista eniten kiinnostaa Tommi Taimi ja Roope Hintz. Taimi tuo IFK:hon kaivattua kiekollista osaamista puolustukseen, sekä vahvan viivapelotteen ylivoimaan. Harjoitusotteluissa silmiin pisti
onnistumisprosentti, jolla Taimi saattoi laukaukset viivalta aina maalille asti. Hintz puolestaan on erittäin lupaava yksilö, jolta on lupa odottaa läpimurtoa jo tulevalla kaudella.

Joonas Järvinen tuo kaivattua asennetta HIFK:n takalinjoille.

Entä ketä muuta kannattaa seurata erityisesti heti kauden alusta?

Havusela: Kapteeniksi valittu Arttu Luttinen. Törmäsellä ja Luttisella synkkaa selvästi loistavasti keskenään, sillä viime kaudella Arttu näytti nauttivan erityisellä tavalla pelaamisesta ja sai paljon vastuuta valmennukselta. Useammalla kaudella Luttinen on puristanut mailaa HIFK:ssa, mutta, tietynlainen vapautuminen paistoi viime kaudella otteista. 

Työteliäs pelaaja tulee olemaan yllättävän korkella myös HIFK:n sisäisessä pistepörssissä tulevalla kaudella.

Sami IilomoCorey Elkinsiä. Isokokoinen jenkkisentteri on näyttänyt harjoituskaudella entistäkin vahvemmalta ja Elkins on ollut useammassa ottelussa HIFK:n selvästi paras pelaaja, vaikka vastuu ja peliaika ovat olleet todella suuria jo nyt.

Viime kausi oli pisteiden valossa edelliskautta heikompi, mutta kauden aikana Elkins nousi Liigan kokonaisvaltaisimpien pelaajien joukkoon. Harjoitusotteluiden perusteella mies on ottamassa onnistuneesti suurempaa roolia myös kiekollisessa pelissä.

Grönvall: Jasse Ikosen otteita kannattaa mielestäni seurata. Mies oli viime syksynä hurjassa vedossa, kunnes loukkaantuminen pilasi kauden. Harjoitusotteluissa viime kauden vire on jatkunut, ja mieheltä on lupa odottaa hyvän peruspelaamisen lisäksi hyviä tehopisteitä, sekä näyttöpaikkaa maajoukkueessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle