Nousijamaiden avainpelaajissa tuttuja ja tuntemattomia nimiä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Anze Kopitar ei pelaa MM-kisoissa, joten Slovenialta on löydyttävä muita ratkaisijoita ja yllättäjiä.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Nousijamaat Italia ja Slovenia eivät tihku tähtiloistoa, mutta niilläkin on omat mahdolliset sankarinsa. Esimerkiksi Andreas Bernard on yksi Italian tukipilareista.

Italian ratkaisija: Andreas Bernard

Ässien maalissa huippukauden torjunut Andreas Bernard on Italian selvästi tärkein pelaaja. Hänen mukanaan sinipaidat joko nousevat tai kaatuvat. Kenttäpelaajissa ei ole nimeksikään ratkaisijoita, joten Italian toiveet lepäävät Bernardissa. Bolzanossa syntynyt 26-vuotias molari joutuu pysäyttämään peliä kohden hirmuisen määrän kuteja, sillä Italia joutuu kaikkia vastaan puolustuskannalle.

Bernard pelasi Ässissä päättyneen kauden runkosarjassa 44 peliä. Pudotuspelit eivät menneet porilaisten ykkösvahdilta putkeen, kun vastikään kahden vuoden jatkosopimuksen Ässien kanssa tehnyt veskari haparoi ja Ilves eteni Liigan puolivälieriin. Bernard kuitenkin nousi Suomen pääsarjan maalivahtieliittiin, ja MM-kisoissa hänen merkityksensä Italialle on vielä isompi kuin Liigassa Ässille.

Italian yllättäjä: Daniel Glira

Italian hyökkäys on nimetön. Se koostuu lähinnä Itävallan liigan Bolzanon ja muiden Euroopan liigojen pienten roolien pelaajista. Italialaisten peli perustuu kompaktiin puolustamiseen, joten katseet kääntyvät pakkiosastolle. Daniel Glira ei ole tunnettu nimi ja tuskin on sitä näiden kisojen jälkeen, mutta hänellä on potentiaalia nousta maansa puolustajien joukosta yllättäjäksi.

Glira on 23-vuotias Bolzanon puolustaja, joka tekee MM-kisadebyyttinsä. Nick Plastinon puuttuessa ryhmästä kärkipakkien roolit menevät Alexander Eggerille ja Thomas Larkinille, mutta Italian nuorisomaajoukkueissa pelannut Glira voi hyvin nousta isoon rooliin. Glira ei ole järin hyökkäävä pakki, ja Itävallan liigassa syntyivät 52 peliin tehot 4+4=8. Tehotilasto oli kuitenkin 13 pykälää plussalla.

Slovenian ratkaisija: Jan Mursak

Slovenian kohdalla kaikki puhuvat Anze Kopitarista, joten Jan Mursak jää yleensä maanmiehensä varjoon. NHL-urallaan 46 peliä Detroit Red Wingsissä pelannut Mursak on silti MM-tasolle erinomainen hyökkääjä. Viimeiset neljä kautta KHL:ssä ovat olleet tuloksekkaita, ja Kopitarin jättäessä kisat väliin TsSKA Moskovan 29-vuotias Mursak on Slovenian ykköstykki.

Mursak on edustanut Sloveniaa MM-kisoissa kertaalleen. Kaksi vuotta sitten saldona oli kuuteen peliin yksi maali, mutta nyt mariborilaiselta odotetaan selvästi enemmän. Nopeasta luistelustaan tunnettu Mursak on taitava ja juonikas hyökkääjä, jonka kanssa myös lohkon isompien kiekkomaiden kuten Kanadan ja Suomen puolustajien on oltava alati valppaina.

Slovenian yllättäjä: Miha Verlic

Harjoituspeleissä Slovenian kakkosketjussa Mursakin vierellä ovat pelanneet Jan Urbas ja Miha Verlic, joista jälkimmäinen on luultavasti tuntemattomin. Mursakin tavoin Mariborissa syntynyt Verlic on esiintynyt edukseen treenipeleissä, ja alla on mainio kausi Itävallan liigan Villacher SV:ssä. Verlic iski 53 peliin tehot 21+11=32 ollen joukkuekaverinsa Urbasin jälkeen seuran toiseksi paras maalintekijä.

Verlic on 25-vuotias ja peräti 194-senttinen laitahyökkääjä. Myös hän oli Slovenian kisajoukkueessa vuoden 2015 MM-turnauksessa, mutta tuolloin hän ei kirjauttanut tililleen yhtään tehopistettä. Mursakin ja Urbasin vieressä pelatessaan Verlic saattaa kuitenkin saalistaa jokusen pisteen ja nousta monien tietoisuuteen.

» Lähetä palautetta toimitukselle