Italia: San Andreas ja sinipaitamafia mahdottoman edessä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Andreas Bernardin ja Italian iltapuhteista tulee hikisiä.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
Italia lähtee MM-kisoihin taistelemaan pääsarjapaikastaan. Selviytymistaistelusta ei ole luvassa helppoa, sillä Italian maajoukkue ei ole vuosiin ollut näin heikko.

Uhka: Materiaali osoittautuu odotetun huonoksi

Italia palaa MM-kisojen päätasolle vietettyään kaksi vuotta putkeen 1A-divisioonassa. Keväällä 2015 Unkarin nousu pysäytti Italian sahaamisen päätasolta ylös ja takaisin, ja Italia jäi toiseksi korkeimman sarjatason viidenneksi. Jopa Puola ja Japani sijoittuivat tuolloin Italian edelle.

Vuosi sitten Italia nousi täpärästi, kun tasapisteissä Puolan kanssa keskinäisen pelin voitto ratkaisi kakkossijan Italialle. Kaikesta muusta kuin jääkiekosta tunnettu maa onnistui nousemaan, vaikka Italian materiaali ei ole ollut näin heikolla tasolla vuosikausiin. Totuuden nimissä 1A-divisioonan viides sija on lähempänä Italian todellista tasoa kuin pääsarjapaikka.

Italia on pelannut viime vuodet ykkösdivisioonassa erittäin puolustusvoittoista kiekkoa, sillä hyökkäyskalusto ei anna muuhun mahdollisuutta. Puolustus on ruokakulttuuristaan kuuluisan maan vahvuus, mutta tällä kertaa jalat uhkaavat mennä alakerrassa spagetiksi: Tapparastakin tuttu Nick Plastino olisi Italian ykköspakki, mutta hän ei osallistu kisoihin henkilökohtaisista syistä.

Plastinon lisäksi Italian toinen kärkipakki Alex Trivellato jättää kisat väliin. KHL:ssä pelanneen Thomas Larkinin vastuu on suuri, eikä lopettamispäätöksensä pyörtänyt 37-vuotias Alexander Egger ole vastaus ongelmiin. Italia pelaa lähes täysin ilman kahden maan kansalaisia, mutta entisaikojen tapaan pari kanukkihyökkääjää eivät olisi pahitteeksi, sillä hyökkäys on hädin tuskin 1A-divisioonatasoa.

Mahdollisuus: Pelitapaetu ja maalivahti auttavat raapimaan tarvittavat pisteet

Italian päävalmentaja Stefan Mair on vähentänyt huomattavasti kaksoiskansalaisten määrää maajoukkueessa, sillä Italiassa halutaan nojata enenevissä määrin kotikutoisiin pelimiehiin nyt ja tulevaisuudessa. Näillä näkymin vain toinen maalivahti Frédéric Cloutier on ainut, jolle on annettu Italian kansalaisuus maajoukkue-edustusta varten.

Entinen KooKoon torjuja Cloutier ja Ässien ykkösmolari Andreas Bernard jakavat minuutit Italian tolppien välissä. Bernard on lähtökohtaisesti vastuuvahti, mutta myös Cloutier voi saada tilaisuutensa. Varmaa on, että oli maalissa sitten Bernard tai Cloutier, niin maalivahti on Italian tärkein pelaaja kovassa kiekkosateessa.

Veräjänvartijoiden huippuotteet ja muutaman vuoden aikana äärimmilleen hiottu puolustus- ja kääntöpelaaminen ovat Italian aseet turnauksessa. Italialaisten etu on, että maajoukkueen runko pysyy vuodesta toiseen samana eikä valmentaja ole vaihtunut. Pelaajat tuntevat toisensa ja kuviot ovat tutut. Italian pitää puolustaa miltei nihilistisesti ja odottaa kärsivällisesti vastaiskupaikkoja.

Italia saa pelin aikana hyvän maalintekopaikan tai pari, ja tällöin sinipaitojen on lyötävä kiekkoa tehokkaasti verkkoon. Iskun paikka on jo avausottelussa Slovakiaa vastaan, sillä slovakit lähtevät turnaukseen tavallistakin heikommalla ryhmällä. Slovakian ase on vastaiskuissa, mutta Italiaa vastaan se joutunee hakkaamaan päätään kilpikonnapuolustukseen.

Ennuste: Italia putoaa voittamatta peliäkään

Italian uhkakuva realisoituu. Maa oli jopa hivenen onnekas noustessaan ykkösdivisioonasta päätasolle, sillä tämänhetkisellä materiaalillaan se ei välttämättä menestyisi kovinkaan kummoisesti edes sarjatasoa alempana. Italia hävisi harjoituspeleissä Itävallalle kahdesti, vaikka myös Itävalta on ollut kansainvälisissä peleissä viime ajat alamaissa.

Italian päävastustajat kisoissa ovat Tanska ja Latvia. Näistä ainakin toinen pitää voittaa sarjapaikan pitämiseksi. Jonkun pelin Italia voi jatkoajalle venyttää, mutta odotusarvona on seitsemän tappiota yhtä monesta ottelusta. Italia on A-lohkon kahdeksas.

» Lähetä palautetta toimitukselle