Viimeisen MM-kisaviikon ilmiöt: Keskinkertainen Suomi otti, mitä otettavissa oli

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Suomi kompurointi ratkaisupeleissä jäi mieleen.
Kuva © Emil Hansson www.HanssonsPhoto.net
Jääkiekon MM-kisat huipentuivat sunnuntaina Ruotsin maailmanmestaruuteen. Suomen osalta turnaus päättyi pettymykseen ja neljänteen sijaan.

Kuten ensimmäisinäkin päivinä, myös kisojen viimeisen viikon aikana koettiin ja nähtiin erilaisia puhuttaneita asioita. Ruotsi vei maailmanmestaruuden Kanadan edestä voittomaalikilpailussa ja Leijonat ajautui pronssikamppailussa ulos mitaleilta.

Kaksi ja puoli viikkoa MM-kiekkoa herättivät paljon keskustelua. On aika käydä läpi viimeiset aiheet.

Suomen jännittävä vuoristorata päättyi syvään huokaukseen

Ja se syvä huokaus tuli pettymyksestä. Leijonat päätti turnauksen neljänteen sijaan. Joukkueen tekemisestä puuttui läpi kisojen tasapaino ja varmuus, flegmaattisesti esiintynyt Yhdysvallat kaatui kohtalaisella pelillä.

Mitaliotteluissa Leijonilla ei suoraan sanottuna ollut mitään jakoja, Ruotsi ja Venäjä kaatoivat Suomen niskaan kylmää vettä rutiinisuorituksilla.

Yhdysvallat nöyrtyi keskinkertaiselle Suomelle

Näin suomalaisena Leijonien pelit jäivät mieleen. Alkulohkonsa Kölnissä voittaneen Yhdysvaltojen jossain määrin jopa käsittämätön sulaminen herätti kummastusta.

Taitava ja nerokas nuori joukkue ei saanut Suomea vastaan puolivälierässä mitään aikaiseksi, viimeistelyn ollessa kaukana alkulohkon veroisesta tekemisestä. Kuten jo aiemmin sanottua, Leijonat voitti ottelun puolivaloilla.

Samaisella eistyksellä olisi Ruotsilta ja Venäjältä tullut käkättimeen vielä pahemmin.

Slovakian syöksykierre kummastuttaa

2000-luvulla jopa maailmanmestaruuden voittaneen Slovakian syöksyminen kohti MM-kisojen heikompaa kastia kummastuttaa. Edellisen kerran neljä vuotta sitten pudotuspeleissä pelannut maa oli tänä vuonna lähempänä putoamista kuin puolivälieriä.

A-sarjapaikka oli kiinni käytännössä kolmesta maalista. Jos lilliputti Italia olisi Tanskan kaatanut, Slovakia olisi lähtenyt 1A-divisioonaan.

Venäjän sulamiset - toinen kohtalokas ja toisesta selvittiin

Pronssista huolimatta Venäjälle jäi turnauksesta jossiteltavaa. Maa tuhlasi Kanadaa vastaan pelatussa välierässä kahden maalin johdon viimeisessä erässä. Suomea vastaan neljän osuman johto puolestaan kaventui ainoastaan yhteen.

Venäjä oli yhdessä yössä ottanut opikseen, sillä pronssiottelun johto keski loppuun asti. Pään kestämisen ansiosta himmeimmät mitalit ripustettiin venäläisten kaulaan.

Monikansallinen yleisö pudotuspeleissä

Pudotuspeleissä Kölnin valtava areena ei ollut ääriään myöten täynnä, mutta paikalla olleet kannattajat pitivät tunnelmasta hyvän huolen. Vaikka esimerkiksi finaalissa ei Venäjän joukkuetta nähtyjään, kuuluivat tutut venäläisten huudot katsomosta yli kanadalaisten ja ruotsalaisten.

Myös Leijonien kannattajat näyttäytyivät lehtereillä sankarillisesti, aina kokovartalotrikoista kasvomaalauksiin ja hassuihin hattuihin asti.

Finaalin poikkeuksellinen ratkaisu

MM-kisojen finaali ratkaistiin historian kuudennen kerran varsinaisen peliajan jälkeen, kun lopullinen mestari löytyi vasta voittomaalikilpailussa. Finaalin ratkaisutapa jakaa varmasti monen mielipiteet, sillä yksilösuorituksilla ratkaistava joukkuelajin MM-kulta on aina omanlaisensa erikoisuus.

Pelaajienkin keskuudessa voittomaalikilpailu herätti eriäviä mielipiteitä. Joidenkin mielestä tapa oli hauska, mutta jotkut olisivat halunneet pelata ratkaisuun asti. Ruotsin Marcus Krüger ei edes omien sanojensa mukaan tiennyt, että mestari ratkeaisi tällä tavalla.

» Lähetä palautetta toimitukselle