Analyysi: Kolmannen kerran Kärpät

LIIGA / Artikkeli
Tälläkin kaudella liigassa on tuttu ykkössuosikki.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Oulun Kärpät lähtee Lauri Marjamäen ajan viimeiseen kauteen ylivoimaisena ykkössuosikkina. Kesän aikana nuorentunut ja kotimaistunut kärppälauma tavoittelee kolmatta perättäistä Suomen mestaruutta.

Kärpät on ollut viime vuosina joka syksy suurin mestarisuosikki. Oululaisten viime sesonki oli mestaruudesta huolimatta haasteellinen. Kärpissä epäonnistui käsittämättömän moni kärkipelaaja. Raksilan pukukopissa pyörähti kauden aikana peräti yhdeksän ulkomaalaista. Ratkaisevissa pudotuspeleissä suurin osa näistä vahvistuksista istui katsomon puolella.

Nihkeästä syksystä toivuttuaan Kärpät marssi ylivoimaiseen runkosarjavoittoon. Välierät ja finaalit venyivät aina seitsemänteen peliin, joten helpolla mestaruus ei tullut. Oululaisten kaikki kaikessa oli Joonas Kemppaisen johtama superketju, jossa laidoilla pelasivat Joonas Donskoi sekä Julius Junttila.

Seitsemännen finaalin jatkoerän ratkaisumaali alleviivasi oululaisten tulevaisuuden suuntaa. Mestaruuden ratkaisi tuolloin vasta 17-vuotias Kärppien oman juniorimyllyn tuotos Sebastian Aho.

Seuran taustat ja talous

Kärpät on Liigan suurin ja kaunein monella mittarilla mitattuna. Talous ei tee tässä poikkeusta. Ottaen huomioon viime kauden pelaajaruletin ja Oulun alueen yleisen talouskurimuksen, Kärppien viime vuonna takoma yli puolen miljoonan tulos on käsittämättömän hyvä saavutus.

Tähän kauteen jälleen kerran Liigan suurimmalla kokonaisbudjetilla ja toiseksi suurimmalla pelaajabudjetilla lähtenyt Kärpät jatkaa varmasti voittokulkua myös talouden mittareilla mitattuna. Juha Junno on oman alansa paras Liigassa.

Kärppien haaveissa on ollut jo vuosia uuden monitoimiareenan rakentaminen Ouluun. Tämän on todettu olevan kuitenkin mahdotonta nykyisessä taloudellisessa tilanteessa. Niinpä katseet on siirretty Raksilan jäähallin jatkokehitykseen.

Valmennus ja pelilliset asiat

Päävalmentaja Lauri Marjamäen aika Kärpissä on ollut silkkaa voittokulkua. Kaksi kautta, kaksi mestaruutta kertoo kaiken oleellisen. Marjamäki käänsi pahasti ummehtuneen urheilupuolen vahvaan nousuun. Hän on luonut Kärpille uuden ja vahvan pelillisen identiteetin.

Pelillisesti Kärpät jatkaa alkavalla kaudella tutulla kaavalla. Keskiössä on vahva joukkuepelaaminen, jota muotitermein kutsutaan tänä päivänä yhteistyöjääkiekoksi. Kärpät pyrkii kasvattamaan pelinopeuttaan entisestään ja kääntämään peliä entistä nopeammin. Tämä ei onnistuisi ilman huippulaadukasta materiaalia. Tätä pyrkimystä tukevat hyvin joukkueen tekemät hyökkäyspään pelaajahankinnat, joiden kohdalla ei tänä vuonna otettu samanlaistan riskiä kuin viime vuonna. Kärppähyökkäys on ensi kaudella todella nopealiikkeinen ja kykenee hyvin pitkiin hyökkäysalueen pyörityksiin.

Puolustuspelaamisessa Kärpät nojaa edelleen vahvaan keskialueen ohjauspelaamiseen. Kärpät haluaa olla keskikaistan herra ja puolustaa siksi keskustaa todella tiiviisti. Myös puolustuspelaamisesta huokuu kaiken kattava teema yhteistyöjääkiekosta. Laitahyökkääjillä on Kärpissä vielä suurempi rooli puolustussuuntaan kuin monessa muussa joukkueessa ja heiltä odotetaan suurta aktiivisuutta puolustuspelaamisessa kentän jokaisella alueella.

Viime kaudella Kärpät oli paljon yhden ketjun varassa. Tällä kaudella tehot jakautuvat entistä laajemmalle rintamalle. Nuorille pelaajille Jesse Puljujärvelle ja Aholle on piirretty täksi kaudeksi todella suuret ruudut.

Arvio

Kärpät on vahvistanut hyökkäystään oman peli-ideologiansa mukaisesti. Puolustus on entistä tasapainoisempi ja kovaotteisempi. Maalivahtiosasto on viime kautta vahvempi.

Kausi on Marjamäen viimeinen Oulussa ja koko kolmivuotisen taipaleen huipennus. Kolmeen perättäiseen Suomen mestaruuteen ei ole moni joukkue yltänyt, mutta se on Kärpille tällä hetkellä täyttä realismia.

Joukkue on kotimaistunut rajusti. Oman kylän pojilla on nyt kaikki eväät nousta ratkaisupelaajiksi ja tehdä lopullinen läpimurto. Kaiken mennessä nappiin tämä on päävalmentajan tapaan monelle pelaajalle viimeinen kausi Oulussa. Keväällä Kärpät juhlii kolmatta perättäistä Suomen mestaruutta ja astuu sen jälkeen uuteen aikaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle