Vanhat mestarit, liigajyrät ja konkarit hyvällä asialla − Liigan alumnijoukkueet keräävät kymmeniätuhansia euroja hyväntekeväisyyteen

LIIGA / Artikkeli
Vuoden 1979 joukkueen alumni pelin tiimellyksessä.
Kuva © Sofian Gezuri
Liiga Alumnien ja paikallisalumnien toiminnalla kerätään vuosittain merkittäviä määriä varoja hyväntekeväisyyteen, erityisesti lasten ja nuorten liikuntaharrastusten tukemiseen. SaiPan alumnit keräsivät turnauksellaan rahaa nuorimpien ikäluokkien uusiin pelipaitoihin.

SaiPan alumnit kokoontuivat lauantaina 25. toukokuuta yhdennentoista kerran pelaamaan yli sadan pelaajan voimin yhteisen Alumni Cup -turnauksen Lappeenrannan Kisapuistoon.

SaiPa ry:n Alumni Cup sai alkunsa kesällä 2013 järjestetystä 1978 ja 1979 syntyneiden välisestä ottelusta. Seuraavan kesänä pelattiin jo turnaus, kun mukaan saatiin myös ikäluokat vuosilta 1976 ja 1977. Matkan varrella on tarttunut lisää ikäluokkia vaihtelevia määriä. Tänä vuonna ikäluokkajoukkueita oli 12, joista yksi oli 1975–1977 syntyneiden yhdistelmäjoukkue. Nuorimmat osallistujat olivat vuodelta 1988.

Turnauksen voittaja saa vuodeksi haltuunsa Sepon maljan, joka on nimetty SaiPan entisen edesmenneen toimihenkilön Seppo Ukkosen mukaan.

Lappeerannassa pitkän turnauspäivän päätteeksi Sepon maljaa pääsivät nostelemaan vuonna 1986 syntyneiden joukkue. Joukkueessa pelasi muun muassa pitkän liigauran tehnyt Janne Kolehmainen, jolla on vyöllään yli 700 ottelua Liigassa SaiPan, HPK:n, KalPan ja JYPin riveissä.

Vuonna 1986 syntyneet juhlivat turnauksen voittoa.
Kuva © Sofian Gezuri

Mikä ihmeen alumni?

Alumni tulee latinankielen sanasta alumnus ja tarkoittaa kasvattia tai suojattia. Alumni toiminta on yleistä yliopisto- ja koulumaailmasta, jossa alumnitoiminta kokoaa opinahjojen entiset oppilaat yhteen.

Pohjois-Amerikassa alumnitoiminnalla on pitkät perinteen myös urheilun puolella, jossa vanhin alumniyhdistys Detroit Red Wingsin Alumni on toiminut jo vuodesta 1959 lähtien.

Kotimaiseen jääkiekkoon alumnitoiminta laskeutui virallisemmin, kun SM-Liiga Alumni ry perustettiin kesällä 2007. Tavoitteena oli myös rakentaa kattava alumniverkosto kaikille liigaseuroille. Paikallisalumneja toimii muun muassa Ilves-Niilot, HPK-Hilut, LukkoSepät, Jokerien Aimot, TPS:n Numpat, Bluesin Alumni, Pelicansin Reippaat ja IFK:n Oldtimers Alumni.

Toiminnan tarkoituksena on koota entiset pelurit yhteen ja ylläpitää kiekkouran aikana koottuja ystävyyssuhteita, sekä tukea uran jälkeen pelaajien työllistymistä tai kouluttautumista.

Turnausten tuotoilla saadaan paljon hyvää aikaiseksi

Yksi tärkeä osa alumnitoimintaa on hyväntekeväisyystyö, jolla tuetaan esimerkiksi lasten liikuntaharrastuksen mahdollistamista. SaiPan kohdalla rahaa kerätään lahjoitettavaksi seuran nuorimmille ikäluokille ensimmäisten pelipaitojen hankintaa varten.

SaiPa Alumnin puuhamies jari Mannila esittelee turnauksen tuotoilla hankittavia pelipaitoja.
Kuva © Sofian Gezuri

Muina esimerkkeinä Kärppien alumnit pelasivat toukokuun alussa oman Super Cup -turnauksen, joiden tuotot ohjattiin vähävaraisten lapsiperheiden harrastuksiin sekä nuorten mielenterveyden parantamiseen Oulun alueella. Oulussa turnaukseen osallistui yli 250 entistä kärppäjunioria.

Oululaisten kanssa samana viikonlopuna myös Tapparan alumnit pelasivat omassa turnauksessaan, jossa hyväntekeväisyyteen kerättiin peräti 11 800 €.

Liiga Alumnin päätapahtuma on vuosittain pelattava Alumni All Star -ottelu. Elokussa 2023 ottelu pelattiin Kuopiossa ja vuoden 2024 ottelu tullaan pelaamaan Tampereella. Kaikkiaan tapahtumat ovat tuottaneet vuodesta 2017 lähtien 185 000 €, jotka menevät kokonaisuudessaan lasten ja nuorten liikuntaharrastusten tukemiseen

SaiPan alumnitoiminnan puuhamies Jari Mannilan mukaan turnaukset ovat hieno mahdollisuus koota joukot yhteen muistelemaan vanhoja ja samalla tehdä hyvää tuleville pelaajasukupolville. Hän kannustaakin kaikkia paikallisalumneja ryhtymään samankaltaiseen toimintaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle