Jatkoajan Liigaennakko 2015-16: Vedenjakajalla

LIIGA / Artikkeli
Liiga-kausi kokoaa taas ihmiset jäähalleihin.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Jatkoajan Liiga-toimitus tarkkailee pelaajia, joiden ura on käännekohdassaan.
 
 

Ilmari Pitkänen

25 vuotta

Viime kaudella kesken kauden Lappeenrannan SaiPasta Espooseen palanneen Ilmari Pitkäsen näytön paikat alkavat olemaan lopuillaan. Lappeenrannassa miehen tilille ei kertynyt ainuttakaan pistettä 19 pelaamassaan ottelussa, mutta Espoossa Pitkänen onnistui kahdesti maalinteossa sekä antamaan saman verran maaliin johtaneita syöttöjä.

Toistaiseksi miehen paras kausi miesten sarjoissa löytyy kaudelta 2012-2013 Mestiksestä. Joensuun Jokipojissa miehen tilille kirjattiin 36 ottelussa 25 tehopistettä. Pitkänen on kuitenkin tunnettu kovista otteistaan ja alempien ketjujen puurtajana. Viime kaudella miehen paikka vaihteli niin kolmos- kuin nelosketjusta aina poppariosastolle.

Tuleva kausi saattaa jäädä Pitkäsen viimeiseksi kaudeksi Espoossa ja mahdollisesti koko liigassa, mikäli suuntakäyrä ei ala olemaan nousujohteinen. Espoon juniorimyllystä on tulossa lupaavia pelaajia muun muassa Janne Puhakka sekä Micke Saari, jotka varmasti janoavat paikkaa pelaavaan kokoonpanoon. Myös hieman kauempaa on jo kovaa vauhtia seuran omista A-nuorista tulossa lupaavia pelaajia, joista lähimpänä paikkaa kyttää nuorten maajoukkueenkin mukana ollut Kasper Björkqvist.

Liigassa 178 peliä
12+10=22
Mestiksessä 109 peliä
20+43=63
Ennuste 2015-16
40, 5+4=9
 
 

Mika Partanen

22 vuotta

22-vuotias laitahyökkääjä aloittaa kolmannen kautensa HIFK:n edustusjoukkueessa. Mika Partasella on kovat näytöt juniorijoukkueista sekä Mestiksestä, mutta läpimurto liigatasolle on vielä tekemättä.

Kauden alla pelatuissa CHL-otteluissa Partanen edusti joukkueen parhaimmistoa iskemällä kolme maalia neljässä ottelussa. Myös viime vuonna mies oli parhaimmillaan juuri europeleissä, joissa syntyi kymmenessä pelissä tehot 6+1. Liigassa tahti on ollut selvästi rauhallisempaa, sillä 98 ottelua ovat tuottaneet vasta 11 osumaa.

Alkavalla kaudella Partasen on otettava seuraava askel kehityksessään tai pelit HIFK:ssa ovat ohi. Potentiaalia on, jos mies keskittyy käyttämään vahvuuksiaan ja kehittää peliään kiekottomana.

Liigassa 98 peliä
11+10=21
Mestiksessä 48 peliä
20+18=38
Ennuste 2015-16
50, 9+7=16
 
 

Joona Karevaara

28 vuotta

Joona Karevaara oli aikanaan ikäluokkansa kovin hämeenlinnalaislupaus. Iso ja taitava hyökkääjä ei kuitenkaan onnistunut ottamaan omaa ruutuaan liigatasolla, joten tie vei Mestikseen. Kahden kauden jälkeen Karevaara yritti paluuta Liigaan Lukossa, mutta koeajan jälkeen oli edessä paluu Mestikseen.

Neljän Mestiksessä hyvillä tehoilla pelatun kauden jälkeen Karevaara yrittää uudelleen kotikaupungissaan. Hänen vahvuutensa ovat hyökkäyspelissä, mutta Liigan nopeampi pelityyli syö taiturilta tilan, ajan ja tehot. Pelaaminen muuttuu surfailuksi, jolloin hänestä ei ole hyötyä myöskään rikkovassa roolissa.

Nyt, 28-vuotiaana, Karevaaralla on kenties viimeinen mahdollisuus osoittaa, että hänestä on pelaamaan myös korkeimmalla sarjatasolla Suomessa. Muutoin edessä on jälleen Mestis tai ulkomaat.

Liigassa 131 peliä
8+13=21
Mestiksessä 226 peliä
84+104=188
Ennuste 2015-16
55, 6+9=15
 
 

Konsta Mäkinen

23 vuotta

Konsta Mäkinen oli juniorina ikäluokassaan maajoukkueen vakiokasvo, joka on pelannut niin alle 18-vuotiaiden kuin alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Jo ensimmäisissä liigaotteluissaan puolustaja väläytteli kiekollista osaamistaan ja näytti siltä, että Mäkisessä voisi olla ainesta tulevaisuuden huippupuolustajaksi.

Toistaiseksi Mäkinen ei kuitenkaan ole tehnyt muuta kuin väläytellyt osaamistaan. Tamperelainen ei ole kiekollisista taidoistaan ja hyvästä liikkeestään huolimatta kyennyt muuttamaan osaamistaan tasaisen hyväksi tekemiseksi Liigassa. Omassa päässä puolustaja tekee edelleen aivan liikaa virheitä, eikä tehoja synny niin paljon kuin kiekolliselta puolustajalta odotetaan.

Ilves on ollut Mäkisen kanssa poikkeuksellisen kärsivällinen, mutta 23-vuotiaan puolustajan pitää nostaa alkavalla kaudella tasoaan. Kokoonpanossa pelipaikat ovat rajalliset ja joukkueella on reservissä lahjakkaita pelaajia. Mäkinen tarvitsee alkavalla kaudella onnistumisia, tai muuten jatkossa pelipaikka löytyy muualta kuin Liigasta.

Liigassa 135 peliä
6+14=20
Mestiksessä 34 peliä
1+4=5
Ennuste 2015-16
25, 1+2=3
 
 

Joose Antonen

20 vuotta

Joose Antonen on nuori hyökkääjä, jonka läpimurtoa liigatasolle on odotettu jo parin kauden ajan. Laiturin potentiaali on todella suuri, mutta sen täysi ulosmittaaminen on tähän mennessä epäonnistunut.

Ilveksen kasvatti siirtyi Jyväskylään kaudeksi 2012-2013, ja on sen jälkeen esiintynyt pääosin JYP-Akatemian riveissä. Viime kaudella Antonen kuului jyväskyläläisten parhaimmistoon iskemällä 33 tehopistettä 52 ottelussa.

Antonen tunnetaan parhaiten vanhan koulukunnan ilvesläisenä, eli taitavana hyökkääjänä. Tästä saatiin konkreettista näyttöä CHL:n alkulohkopeleissä, kun 20-vuotias hyökkääjä iski kolmessa ottelussa tehot 2+2. Antosen fysiikka on ottanut selkeitä askeleita eteenpäin kesän aikana, mikä antaa nuorukaiselle paremmat edellytykset läpimurtoon.

Liigassa 2 peliä
0+0=0
Mestiksessä 127 peliä
21+41=62
Ennuste 2015-16
15, 1+2=3
 
 

Mikko Nuutinen

24 vuotta

Tasan vuosi sitten Mikko Nuutinen aloitti kauden KalPan riveissä, mutta vain kahden ottelun jälkeen osoite vaihtui jälleen sarjaporrasta alemmaksi. Mestiksessä SaPKon riveissä kausi oli jälleen onnistunut. Nuutinen oli joukkueen selvästi paras pistemies ja samalla ylittyi 20 maalin rajapyykki.

Nyt Nuutisella on takataskussa ensimmäinen kunnollinen liigasopimus. Kahden vuoden pahvi kertoo osaltaan siitä, että myös seuralla on odotuksia kasvattinsa suhteen. Aika Nuutisen murtautumiselle liigaympyröihin on otollinen, sillä KalPan pelaajamateriaalissa oikea käsi alhaalla pelaavalle laiturille näyttöpaikka tulee varmasti.

Nuutinen on profiloitunut niin Nuorten SM-liigassa kuin Mestiksessäkin maalintekijäksi. Mestiksen maalipyssystä on kuitenkin vielä pitkä matka Liigan johtavaksi pelaajaksi, sillä tilaa ja aikaa ratkaisuille on vähemmän. Jokainen liigajoukkue huutaa maalintekijöiden perään. Löytääkö KalPa Nuutisesta vastauksen?

Liigassa 5 peliä
0+0=0
Mestiksessä 228 peliä
72+80=152
Ennuste 2015-16
55, 7+10=17
 
 

Juha Järvenpää

26 vuotta

Viime kaudella Järvenpää pelasi Ilveksen kakkosmaalivahtina 26 ottelua. Pudotuspeleissä hän ei vastuuta saanut. Edellinen kausi Ilveksessä oli rikkonainen, loukkaantumisten takia. Hän kävi tuolla kaudella lainalla KooKoossa, mutta visiitti jäi lyhyeksi, loukkaannuttuaan uudelleen. 

Järvenpäällä on voittanut Suomen mestaruuden Ässissä, kaudella 2012-13, ja pelasi tuolloin 18 ottelua. Pudotuspelivastuuta tuli yhden ottelun verran, Antti Raannan toimiessa ykkösmaalivahtina. 

Monipuoliselle Järvenpäälle on tarjolla KooKoossa todellinen näytönpaikka, selkeänä ykkösmaalivahtina. Nollapeli kotivoitossa Saipaa vastaan (3-0) kruunasi hyvin sujuneet treenipelit. Hikisiä iltoja sarjanousijan maalinsuulla riittää. Kestääkö paineet? 

Liigassa 89 peliä
Mestiksessä 15 peliä
Ennuste 2015-16
50, torjuntaprosentti 92
 
 

Julius Junttila

24 vuotta

24-vuotias Julius Junttila aloittaa viidennen täyden kauden Kärppien riveissä. Viime kauden superketjun kolmas lenkki jäi hieman NHL:ään siirtyneiden ketjukavereidensa Joonas Kemppaisen ja Joonas Donskoin varjoon. Nyt Joonakset ovat pois jaloista ja Juliuksen on aika loistaa.

Neljä kautta tasaisesti noin kolmekymmentä pistettä kirjautteenlta Junttilalta voi odottaa omaa henkilökohtaista piste-ennätystä. Rooli Kärpissä on suuri ja vastuuta tulee luonnollisesti sen mukaisesti. Nykyliigassa Junttilan äärettömän hyvä luistelunopeus korostuu entisestään ja auttaa myös henkilökohtaisten tavotteiden saavuttamisessa.

Junttilan on aika ottaa viimeinen askel kohti kansainvälisentason huippupelaajaa. Tuulen nopealla kärppähyökkääjällä on siihen tällä kaudella kaikki edellytykset. Uran maaliennätys on 19 häkkiä parin vuoden takaa. Tällä kaudella Junttila iskenee henkilökohtaisen piste-ennätyksen.

Liigassa 255 peliä
66+65=131
Mestiksessä 12 peliä
4+7=11
Ennuste 2015-16
55, 16+24=40
 
 

Juho Tommila

22 vuotta

Viime kaudella Lukon puolustuksen alempaan kastiin itsensä nostaneella Lukko-kasvatti Juho Tommilalla on mahdollisuus nousta huomattavasti suurempaan rooliin tulevalla kaudella, kun raumalaisryhmän puolustus koki menetyksiä seuramarkkinoilla.

Edelliskaudella Tommila pelasi enemmän puolustavassa roolissa ja jäi lopulta pienelle jääajalle. Pienet virheet ja huolimattomuus söivät vastuuta, mutta ajoittain Tommila esitti todella varmaa pelaamista.

Junioripuolella 22-vuotias nuorukainen profiloitui enemmän kiekolliseksi puolustajaksi ja tulevalla kaudella siihen on mahdollisuus nousta myös Liiga-ringissä. Tommila onkin kokeneen Lukko-puolustuksen ainoa oikealta ampuva puolustaja ja se voisi samalla tuoda lisävariaatioita ylivoimapelaamiseen.

Liigassa 65 peliä
0+7=7
Mestiksessä 2 peliä
0+2=2
Ennuste 2015-16
45, 2+7=9
 
 

Anrei Hakulinen

25 vuotta

Viime kauden piti olla Anrei Hakulisen läpimurtokausi Liigaan. Harjoituspelit sujuivatkin erinomaisesti ja useassa yhteydessä miestä spekuloitiin jopa Liigan Vuoden tulokas -palkinnon voittajaksi. Harjoituskauden lopulla Hakulinen kuitenkin sai rannemurtuman, joka piti hänet sivussa peleistä joulukuun alkuun saakka. Palattuaan kaukaloon Hakulinen ehti pelata vain kymmenessä ottelussa tehden kolme tehopistettä, ennen kuin olkapäävamma päätti miehen kauden.

Hakulisella on nyt edessä uusi näytönpaikka loukkaantumisten takia pipariksi menneen viime kauden jälkeen. Harjoituskausi on sujunut jälleen lupauksia herättävästi ja mies on ollut vakiokasvo ykkösketjussa Antti Erkinjuntin ja Ryan Potulnyn rinnalla. Vastuuta kärkiketjuissa on luvassa myös kauden alkaessa ja terveenä pysyessään mieheltä voidaan odottaa jopa 30 pisteen rikkoutumista.

Tuleva kausi on miehen kaksivuotisen sopimuksen jälkimmäinen ja samalla erittäin tärkeä tilaisuus Hakuliselle lunastaa häneen jo viime kaudeksi kohdistetut odotukset, sillä epäonnistuminen tietäisi hyvin todennäköisesti paluuta alemmille sarjatasoille.

Liigassa 13 peliä
2+1=3
Mestiksessä 121 peliä
24+48=72
Ennuste 2015-16
45, 11+14=25
 
 

Mikael Kuronen

23 vuotta

Viime kaudella lähes puolet otteluista katsomon puolella istuneen Mikael Kurosen tulevalla kaudella on panosta. Toisen vuotensa sopimuksestaan aloittava Kuronen on nyt sen tilanteen edessä, missä monikaan liigakiekkoilija ei haluaisi olla.

Kuronen ei onnistunut ensimmäisellä kaudellaan murtautumaan edes pelaavaan kokoonpanoon, vaan tutustui Kisapuiston katsomoon liian monessa ottelussa. Osin Kurosen penkitys ei ollut miehen omaa syytään, vaan kokeneemmat ja laadukkaammat laitahyökkääjät vievät mieheltä mahdollisuuden todistaa potentiaalinsa.

Kurosella onkin nyt näytön paikka niin itselleen kuin työnantajalleen. Nopeajalkaisella laiturilla on mahdollisuus murtautua pelaavaan kokoonpanoon ja miehen tuleekin todistaa se joukkueen valmennukselle ensimmäisestä näyttöpaikasta lähtien.

Liigassa 97 peliä
7+8=15
Mestiksessä 82 peliä
14+17=31
Ennuste 2015-16
45, 3+3=6
 
 

Gabriel Spilar

34 vuotta

Artur Gavrus lähti Vaasasta, mutta pikaisella aikataululla tilalle Slovakiasta louhittiin Gabriel Spilar. Spilar vetelee viimeisiään kansainvälisellä tasolla, joten nyt on miehen viimeisiä mahdollisuuksia loistaa. Sport hakee Spilarista ykköskorin korvaajaa Gavrusin tilalle, mutta toistaiseksi otteet harjoitusotteluissa, ainakaan pisteiden valossa, eivät anna odottaa kaudelta ihmeitä.

Uransa suvantovaiheen jälkeen Spilar on kuitenkin pelannut kaksi edellistä kautta aivan mukiinmenevää kiekkoa Slovakian pääsarjassa. Tämä ei ole kuitenkaan näkynyt vielä Vaasassa jäällä, joskin slovakin otteet ovat harjoitusotteluiden edetessä parantuneet. Parhaimmillaan Spilar pystyy olemaan juonikas ja yllättävän ketterä hyökkääjä, mutta hän on tyytynyt syöttelemään harjoitusotteluissa, eikä laukauksia ole tullut siinä määrin, mitä maalintekijän pitäisi saada aikaan.

Spilarilla on taito myös viimeistellä, kunhan hyökkääjä löytää pelivireensä ja pelirohkeutensa, ja voi siten vielä yllättää pistemäärällään kaikki. Slovakian pääsarjatason kiekko ei ole yhtä fyysistä, mitä liigakiekko, johon slovakialaishyökkääjällä voi olla tottumista. Mutta jos Spilar ei saa pian tulosta aikaan, saattaa slovakki poistua Kuparisaaren takaovesta hyvinkin nopeasti, kuten viime kauden floppihankinta Kelsey Tessier.

Liigassa 12 peliä
0+3=3
Mestiksessä -
Ennuste 2015-16
45, 8+10=18
 
 

Veli-Matti Savinainen

29 vuotta

Veli-Matti Savinainen aloittaa ensimmäisen kautensa Tapparan sinioransseissa väreissä. Hän edusti viime kaudella SHL-joukkue Leksandia, sekä KHL-joukkue Torpedo Nižni Novgorodia. Savinainen solmi kaksivuotisen sopimuksen Tapparan kanssa heinäkuussa.

Savinaista ei varmastikaan hankittu Olli Palolan kaltaiseksi maalitykiksi, mutta hänet halutaan tällä kaudella muistaa mieluummin jatkoaikamaalista kuin kavereidensa palkkaamisesta seuramiehiksi. Tappara tarvitsee hyökkääjältä tehoja – tuli niitä sitten heti tai vasta kevään puolella, mutta mitään 5+5-kautta hyökkääjältä ei kuitenkaan helpolla sulateta.

Porin Ässissä Savinainen loisti yhdessä Stephen Dixonin kanssa ja nyt muutaman vuoden tauon jälkeen parivaljakolla on uusi mahdollisuus näyttää yhteistyökykynsä toimivuus. Pelkkä asenne ja taistelijan luonne ei riitä, sen tietävät jo Tapparan omat raatajat Jukka Peltola ja Henrik Haapalakin – pisteitä vaaditaan myös ja nyt on Savinaisen aika näyttää mihin hänestä on.

Liigassa 310 peliä
62+76=138
Mestiksessä 81 peliä
18+23=41
Ennuste 2015-16
50, 14+18=32
 
 

Ville-Vesa Vainiola

30 vuotta

Rauman Lukon kasvatti Ville-Vesa Vainiola teki keväällä 2015 loppukauden sopimuksen TPS:n kanssa. Hyvät otteet Ilkka Pikkaraisen ja Mikko Rantasen ketjun keskushyökkääjänä poikivat Vainiolalle 1+1-vuotisen jatkosopimuksen. LeKissä kauden aloittanut hyökkääjä sai TPS:ltä mahdollisuuden, ja Vainiola kiitti tilaisuudesta naputtamalla 16:een otteluun yhdeksän (5+4) tehopinnaa.

30-vuotias sentteri on pelannut vahvoja kausia Mestiksessä, mutta Liigan puolelta mies ei ole pelipaikkaa onnistunut vakiinnuttamaan. Kolmen Lukossa vietetyn kauden jälkeen tie vei Allsvenskanin kautta Mestikseen, jossa Vainiola pelasi kaksi kautta KooKoossa ja kolme kautta TUTOssa ennen siirtoaan viime kaudeksi Lempäälään.

Alkavalla kaudella Vainiola saanee vastuuta ylivoimassa ja mitä todennäköisimmin saa tehtäväkseen kolmosketjun sentteröinnin. Rantanen on nyt Pohjois-Amerikassa, mutta Pikkaraisen ja Vainiolan mahdollisesti jatkuvasta yhteistyöstä voidaan odottaa hedelmällistä.

Liigassa 159 peliä
11+15=26
Mestiksessä 247 peliä
90+130=220
Ennuste 2015-16
45, 8+11=19
 
 

Toni Kallela

22 vuotta

22-vuotias Toni Kallela on ehtinyt kiertää ahkerasti paikasta toiseen. Pysyvää sijaintia ei ole vielä löytynyt, ja viimeisen täyden kauden Kallela pelasi KalPassa neljä vuotta sitten.

Syksyllä 2015 Kallelalle on paikka tarjolla Ässien vakiokokoonpanossa. Siihen mahdollisuuteen tarttuminen on äärimmäisen tärkeää Liiga-tason läpimurron kannalta. Ikää ei ole vielä paljon, mutta repalainen "viikko siellä, toinen täällä"-tyyli vaikeuttaa sarjatason vakiinnuttamista.

Porilaisseura on ennenkin mahdollistanut urallaan huojuneiden tasonnostoja, ja Kallelalla on kaikki mahdollisuudet olla listalla seuraavana suorittajana. Koeaika päättyy 30. syyskuuta, ja tähän asti annetut näytöt ovat olleet vakuuttavia.

Liigassa 48 peliä
6+5=11
Mestiksessä 74 peliä
24+28=52
Ennuste 2015-16
55, 8+10=18

» Lähetä palautetta toimitukselle