MM-kisat: Sveitsi lähtee murtamaan puolivälieräkiroustaan tuttua vastustajaa vastaan

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Sveitsi hakee revanssia viime kevään puolivälierävastuksestaan Ostravassa.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Jo toista kevättä putkeen MM-kisojen puolivälierävaiheessa kohtaavat Sveitsi ja Saksa. Viime keväänä lohkonsa voittanut Sveitsi sukelsi pahasti, mutta onko NHL-tähtisikermä oppinut virheistään?

Sveitsi on jälleen tutussa tilanteessa. Alkulohko on pelattu lähes puhtaasti läpi, ja otteet ovat olleet vakuuttavia. Neljissä edellisissä MM-kisoissa joukkueen taival on kuitenkin päättynyt puolivälieriin, ja vuosina 2021 ja 2023 toisessa päässä välieräpaikkaa on juhlinut tämän kevään vastustaja Saksa. Paperilla Sveitsi on jälleen selkeä ennakkosuosikki, mutta paineet neljän vuoden kirouksen katkaisemisesta ovat varmasti joukkueen alitajunnassa. 

Sveitsi vakuutti jälleen alkusarjassa

Sveitsi pelasi jo totuttuun tapaan vakuuttavan alkusarjan häviten ainoastaan Kanadalle lukemin 2–3. Myös Kanadaa vastaan Sveitsi oli tasaviisikoin pelatessa niskan päällä, mutta Kanada onnistui ratkomaan ottelun Kevin Fialan saaman pelirangaistuksen aikana. Yllättäviä vaikeuksia joukkueelle tuotti Itävallan kohtaaminen, josta voitto taisteltiin vasta viimeminuuttien 6–5-voittomaalin ansiosta. Suomea ja Tšekkiä vastaan Sveitsi pystyi ajoittain jopa dominoimaan pelin virtausta. 

Saksa aloitti alkusarjansa voitolla Slovakiaa vastaan, mutta pelilliset vaikeudet olivat läsnä jo avausottelussa. Tämän jälkeen nähtiin todellinen pohjakosketus, kun USA ja Ruotsi kävelivät molemmat hallitsevan hopeamitalistin yli lukemin 6–1.

Saksan alkusarja oli kuitenkin nousujohteinen, ja muun muassa ensimmäisissä peleissä tuskastunut joukkueen suurin tähti John-Jason Peterka sai pelinsä kulkemaan viimeisissä neljässä ottelussa. Viimeisiin neljään otteluun Saksa latoi jopa 26 maalia vaikkakin vastustajien taso samalla myös putosi. 

Turnauksen tehokkaimmat ylivoimat vastakkain

Sveitsin joukkue on näyttänyt seitsemässä ottelussaan pystyvänsä dominoimaan peliä viidellä viittä vastaan. Nopeampia vastustajia vastaan se pystyy pelaamaan säväyttävää pystysuunnan jääkiekkoa, kun taas muun muassa Leijonia vastaan Sveitsi pyrki pysymään kiekossa ja rytmittämään peliä. NHL-tähtien tuoma nopeus ja viimeistelykyky tarjoavat mahdollisuuden räjähtäviin vastahyökkäyksiin, kun taas Sveitsin erittäin tasokkaassa liigassa pelaavat roolipelaajat tarjoavat jatkumoa ja varmuutta. 

Vaikka Saksan alkusarja oli tulosten valossa nousujohteinen, ei joukkue pystynyt edes haastamaan lohkonsa kahta kovinta joukkuetta. Myöskään erittäin sekava avausottelu Slovakiaa vastaan ei anna luottoa puolivälierää kohti. Saksalla on kuitenkin Sveitsiin verrattuna henkisesti turvallisempi asema. Saksalla on mukanaan erittäin paljon viime keväältä tuttuja pelaajia, ja joukkue tietää mitä Sveitsin yllättäminen vaatii aina valmennusta myöden. 

Yksi Saksan vahvuuksista on kuitenkin erittäin vahvat erikoistilanteet. Ottelussa kohtaavat kaksi turnauksen parasta ylivoimajoukkuetta, sillä Saksan ylivoiman tehokkuus on jopa yli 35%, kun taas Sveitsillä ylivoima asettuu lukemaan 32,26%. Eroavaisuuksia löytyy kuitenkin alivoimatilastoista, sillä Saksan alivoima murtuu vain kerran viidestä yrittämästä. Sveitsillä sama tapahtuu kerran kolmesta yrittämästä. 

Riittääkö Sveitsin terävä kärki?

Sveitsin joukkue on rakennettu ikään kuin kahteen kerrokseen. Joukkueen NHL-tähdet Fiala, Nico Hischier, Nino Niederreiter ja Roman Josi kantavat suurinta vastuuta tehoista ja pyörittävät Sveitsin vahvaa ylivoimaa. Suurin kysymys Sveitsin kohdalla kuitenkin löytyy ratkaisijoista tämän nelikon takaa. Mikäli Sveitsin neljä suurinta pelaajaa saadaan hiljennettyä, jää koko joukkueen alkusarjan tehopisteistä jäljelle enää noin puolet. 

Saksan joukkueesta tehoja on löytynyt myös suurimpien tähtien, kuten Lukas Reichelin ja ennalta mainitun Peterkan takaa. Erityisesti Saksan kotoisen DEL-liigan pelaajista koostuva kolmosketju Marc Michaelisin johdolla kannattaa ottaa seurantaan puolivälierävaiheessa. Michaelis, Yasin Ehliz ja Leo Pföderl ovat muodostaneet ketjun, joka on takonut yhteensä peräti 26 tehopistettä alkusarjan seitsemään otteluun. 

Maalivahtien osalta joukkueiden lähestymistavat ovat olleet erilaiset. Seattle Krakenin maalivahti Philipp Grubauer on pitänyt päävastuuta Saksan alkusarjan aikana, ja on näin ollen selkeä valinta myös puolivälierää ajatellen. Sveitsi on puolestaan käyttänyt turnauksessa jo kaikkia kolmea maalivahtiaan, ja valinta puolivälierään tullaan käymään Suomea vastaan pelanneen Akira Schmidin ja eniten pelanneen Leonardo Genonin välillä. 

Kumpi menee jatkoon:

Vaikka vastakkain olevissa joukkueissa on erittäin paljon samaa viime keväiseen yllätykseen nähden, on Sveitsi saanut mukaansa ratkaisuvoimaa ja varmuutta muun muassa tähtipuolustaja Josin muodossa. Vaikka historian tuomat paineet ovat läsnä, on Sveitsi otteluun selkeä suosikki alkusarjan otteluiden perusteella. 

Sveitsin kannalta jo ottelun alku on tärkeä, sillä mitä pidemmälle ottelu venyy tasatilanteessa, sitä vahvemmat ovat Saksan saumat yllättää. Sveitsi pyrkii tekemään eroa jo avauserän aikana, ja kykenee siihen tähtipelaajiensa ansiosta. Sveitsi avasi maalihanansa Kanadaa ja Tšekkiä vastaan ylivoimalla, joten ottelun alussa Saksalle on tärkeää pysyä poissa rangaistusaitiosta. 

Tämän arvion pohjalta Sveitsi murtaa kirouksensa, ja matkustaa takaisin Prahaan pelaamaan välieriä. 

» Lähetä palautetta toimitukselle