Mielipide

Totuus Suomen jääkiekosta: Pieni piiri seisoo kehityksen tiellä

LIIGA, MESTIS, MAAJOUKKUE, Naisten Liiga, Suomi-sarja, Muut Sarjat / Kolumni
Nykyiset toimintamallit ja johtohenkilöiden eturistiriidat jarruttavat Suomen jääkiekon kehitystä. Junioritoiminnan ja kilpailullisuuden palauttaminen keskiöön on välttämätöntä, jos Suomi haluaa säilyttää asemansa jääkiekon huippumaana.

Nykyiset toimintamallit ja päätöksentekijät eivät palvele lajia tai sen parissa toimivia henkilöitä. Heikki Hiltusen asema Liigan puheenjohtajana on hyvä esimerkki ongelmasta. Hiltunen toimii samanaikaisesti sekä Liigan puheenjohtajana että Sportin hallituksen puheenjohtajana, mikä on herättänyt oikeutettua kritiikkiä ja kysymyksiä mahdollisista eturistiriidoista.

On vaikea ymmärtää, miten kourallinen ihmisiä voi jarruttaa koko lajin kehitystä omalla toiminnallaan ja ahneudellaan. Kritiikki suljettua sarjajärjestelmää kohtaan on kasvanut viime aikoina, ja meneillään on tilanne, jossa pelaajat, fanit ja muut sidosryhmät vaativat muutoksia, mutta lajin päättäjät hankaavat vastaan. Tämä paine voi, ja sen pitää vaikuttaa liigan hallintoon ja johtohenkilöiden asemaan.

Jääkiekko, kuten muutkin lajit, tarvitsee päättäville tasoille ihmisiä, joilla on intohimoa lajia kohtaan ja kyky kehittää toimintaa tavoitteellisessa kilpaurheilussa. Nykyinen tilanne hyödyttää vain kourallista ihmisiä, jotka estävät kehitystä. Fanit ovat merkittävä ja olennainen osa lajia, eikä heitä saa unohtaa. Lippujen hinnat ja katsomokulttuuri ovat menossa väärään suuntaan, jos halutaan, että jääkiekko säilyy koko kansan lajina.

Junioritoimintaan panostaminen on avainasemassa ja se vaikuttaa olennaisesti Liigan ja maajoukkueen tasoon tulevaisuudessa. Riittävät resurssit oikein käytettynä takaavat sen, että nuoret pelaajat saavat mahdollisuuden kehittyä ja oppia, mitä kansainvälisellä tasolla pelaaminen vaatii. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja tämä kuvastaa hyvin, miksi Suomen jääkiekko on nykyisessä tilassaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle