Analyysi: KooKoon toivo lepää jälleen uusissa ulkomaalaisissa – välieräpaikan uusiminen vaatisi ihmeitä

LIIGA / Artikkeli
Viime kausi oli KooKoon seurahistorian paras.
KooKoon varmin lenkki on ennallaan pysynyt maalivahtiosasto, mutta muilla osa-alueilla todistettavaa riittää senkin edestä. Nuori Nick Malík on jälleen paljon vartijana.

KooKoon viime kausi oli oivallinen niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella. Joukkue ylsi upeasti aina runkosarjan kahdeksannelta sijalta aina pronssiotteluun asti, mutta lopulta neljäs sija oli kouvolalaisten kohtalona. Taloudellisesti seura pärjäsi niin ikään erinomaisesti.

Kouvolalaiset palkkasivat Jussi Ahokkaan tilalle uudeksi päävalmentajaksi viime kaudeksi Olli Salon. HPK:ssa ja Ilveksessä apuvalmentajana marinoitunut Salo siirtyi Kouvolaan Löwen Frankfurtin pääkäskijän paikalta. Alkavalle toiselle KooKoo-kaudelleen Salon valmennustiimi muuttui kuitenkin täysin: kaikki apuvalmentajat jättivät yllättäen seuran. Jukka Aho lähti Kärppiin, Mikko Heiskanen puolestaan Jukka Rautakorven avuksi Jyväskylään. Lisäksi maalivahtivalmentaja Kari Lehtonen jätti tehtävänsä Kouvolassa.

Tilalle joukkue hankki entisiä kokeneita puolustajia: valmennusta täydentävät nyt Janne Grönvall ja Sami Helenius. Lisäksi maalivahtien valmennuksesta vastaa niin ikään entinen liigakiekkoilija Tommi Satosaari.

Pelaajakartta KooKoon pelaajakartta

VLH

Heikki Liedes
Teemu Rautiainen
Samuli Ratinen
Toni Suuronen
Jesse Nurmi

KH

Emil Molin
Axel Ottosson
Miska Siikonen
Kasperi Ojantakanen
Olli Korhonen

OLH

Joose Antonen
Linus Andersson
Leevi Aaltonen
Teemu Engberg
Terry And
Matic Török

P

Charles-Edouard D'Astous
Stefan Warg
Oskari Manninen
Eero Teräväinen
Miska Kukkonen
Juho Rautanen
Ari Gröndahl
Saku Vesterinen
Kalle Loponen
Riku Tuomola

MV

Nick Malík
Oskari Setänen

Valmentaja

Olli Salo

Viime kauden menestyksen takuumiehinä toimivat erinomaiset maalivahdit Nick Malík ja Oskari Setänen. Tšekkinuorukainen oli suorastaan sensaatiomaisen hyvä läpi kauden, ja se palkittiin myös NHL-varauksella viime kesän varaustilaisuudessa. Maalia vartioi yhä sama kaksikko, joten sillä osa-alueesta ei tarvitse murheita Kymenlaaksossa kantaa.

Puolustus koki kovia menetyksiä, kun Peetro Seppälä ja Petteri Nikkilä lähtivät puolustuksen keulasta. Paljon lasketaan puolustuksen tärkeimmän ulkomaalaishankinnan Charles-Edouard D'Astous'n varaan. Puolustaja teki hurjaa jälkeä ECHL:n pudotuspeleissä, jossa syntyi 18 otteluun hurjat 19 täysosumaa.

Seppälän ja Nikkilän taito-ominaisuuksien lisäksi puolustuksesta katosi aimo annos kokemusta, kun kapteenina toiminut Alexander Bonsaksen palasi kotimaahansa Norjaan. Bonsaksenin korvaajaksi, ainakin johtajuuden ja pelityylin näkökulmasta, KooKoo hankki kesällä ruotsalaisen Stefan Wargin. Takalinjojen muita värväyksiä ovat Ari Gröndahl ja Miska Kukkonen.

Jos puolustus koki ikäviä menetyksiä, niin myös hyökkäys. KooKoossa erinomaista työtä tehnyt Kim Strömberg lähti Tšekkiin pelaamaan, kuten myös kesken kauden Kärpistä saapunut Radek Koblížek. Lisäksi hyökkäyksen kärjestä karkasi paikallisvastustaja SaiPaan 18 maalin Ville Meskanen.

Kouvolassa on laskettu tulevalla kaudella paljon ruotsalaisten varaan. Tulosyksikössä länsinaapuria edustavat Linus Andersson, Emil Molin ja Axel Ottosson. Ottosson on tehoillut piste per peli -tahdilla HockeyAllsvenskanissa, siinä missä SHL:ssä viime kaudella pelanneet Molin ja Andersson lähtivät Suomeen selkeästi suuremman vastuun perässä. Molemmat ovat osoittaneet Allsvenskanissa pystyvänsä tehopisteiden tekoon, mutta pääsarjassa tehot ja vastuu jäivät pienemmiksi.

Molin väläytteli SHL:ssä myös osaavansa tehdä pisteitä, kun 2019-20 kaudella syntyi mukavat 26 tehopistettä Brynäsissä, mutta viime kaudella vastuu väheni ja hyökkäystehot jäivät vähiin.

KooKoon keskikaistalla riittää syvyyttä, sillä viime kauden pitkäaikaispotilas Miska Siikonen on jälleen palaamassa kiekkokaukaloihin. Hänen taidoillaan ja kokemuksellaan on miehen omilla kotikulmilla taatusti kysyntää: keskushyökkääjä on pystynyt Liigassa rikkomaan 30 tehopisteen rajan JYPissä pelatessaan.

KooKoon hyökkääjistä selkeää tasonnostoa odotetaan Teemu Rautiaiselta, jonka viime kausi meni tehopisteiden valossa todella alakantiin. Toisaalta joukkueesta löytyy erinomaisia roolipelaajia, kuten Heikki Liedes, joka väläytteli myös alkukaudesta maalintekotaitoaan. Lisäksi alaketjuihin löytyy Teemu Engbergin ja Toni Suurosen kaltaisia hyviä palasia.

Yksi mahdollinen suuremman yleisön tietoisuuteen nouseva yksilö voisi olla Kasperi Ojantakanen. Viidennen talven kookoolainen tehoili kevään pudotuspeleissä puolen pisteen ottelukohtaista tahtia. Saman monistaminen koko runkosarjan mittaan nostaisi keskikaistan kouvolalaisten selväksi vahvuudeksi.

Lisäksi seurantaan kannattaa pistää, vakinnuttaako vasta 17-vuotias Jesse Nurmi paikkansa Liiga-joukkueesta. Viime kaudella Liiga-debyyttinsä ensimmäisenä vuonna 2005 syntyneenä pelaajana tehnyt Nurmi on KooKoon oma kasvatti ja seuran lupaavin juniori sitten Peetro Seppälän.

KooKoon menestys riippuu täysin siitä, löytyykö hyökkäyksestä riittävästi tulivoimaa kauden edetessä. Lisäksi puolustuksen uusien tulijoiden pitää osoittautua vahvistuksiksi, jotta Kouvolassa päästään jälleen nauttimaan pudotuspeleistä. Maalivahtiosasto on ehdottomasti riittävä siihen taisteluun. Vaikka kysymysmerkkejä riittää, osaavan valmennuksen ansiosta KooKoota ei kannata unohtaa pudotuspelipaikkoja jaettaessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle