Joensuu nähtiin patapaidassa viimeksi NHL:n työsulkukaudella 2012-13.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Jesse Joensuu palaa Ässiin intoa täynnä – "En tiedä, olisiko ollut enää virtaa pelata muulle seuralle kuin Ässille"

Haastattelu
34-vuotiaan Jesse Joensuun paluu Ässiin ja Poriin nostaa rutkasti viime kauden jumbojoukkueen odotuksia. Myös kokenut hyökkääjä itse odottaa alkavaa kautta vesi kielellä.

Vuonna 2008 silloin 20-vuotias hyökkääjä Jesse Joensuu jätti Porin taakseen ja suuntasi Pohjois-Amerikan kaukaloihin. Tie vei lopulta New York Islandersin ja Edmonton Oilersin kautta KHL:ään hiljattain liittyneeseen Jokereihin vuonna 2015. Nyt seitsemän kautta tämän jälkeen ympyrä sulkeutuu takaisin Poriin ja Ässiin. 

Paljon on muuttunut 14 vuodessa, mutta kokeneen hyökkääjän patasydän sykkii edelleen. 

– Ässät oli ollut minulle jo pidemmän aikaa ainoa vaihtoehto, jossa haluan tällä hetkellä pelata. Nyt, kun olen tullut tänne, se tunne on vahvistunut joka päivä. 

Ässiin palaaminen oli Joensuun mielessä jo viimeiset kaksi vuotta.

– Neuvottelut aloitettiin jo hyvissä ajoin, ja oli hienoa neuvotella, kun Ässillä oli myös vahva tahtotila saada minut tänne. Neuvottelut sujuivat yli odotusten. 

Tutulle logolle tekeminen ei tunnu työltä

Kesätreenit ovat tuntuneet hyökkääjän sanoin raskailta, mutta Ässien logolle tekeminen ei edelleenkään tunnu työltä. 

– En tiedä, olisiko ollut enää virtaa pelata muulle seuralle kuin Ässille, mutta Ässille sitä virtaa on riittänyt aika reilusti. 

Kesän harjoitteluun lisää virtaa on tuonut myös joukkuekavereiden kanssa yhdessä tekeminen. 

– On ollut ihan sairaan kiva, kun on saanut 14 vuoden tauon jälkeen treenata kesän oman joukkueensa kanssa yhdessä. Sitä olen selkeästi kaivannut, ja joukkuekaverit ovat olleet aina todella tärkeitä minulle.

Jokereiden viime kauden yllättävä loppuminen ei ole hyökkääjän sanojen mukaan vaikuttanut valmistautumiseen ainakaan harjoittelun puolesta. 

– Ainoa vaikutus oikeastaan oli, että muutimme Poriin jo suunniteltua aikaisemmin. Siinä sai sitten rauhassa hoitaa muitakin elämään liittyviä asioita kuntoon.

Johtava rooli haltuun kokemuksen kautta 

– Kun tulen tänne 34-vuotiaana porilaisena, ja vaikka en olisi ollut kapteeni, en olisi voinut tulla tänne puuhastelemaan. Minun täytyy suorittaa jatkuvasti sataprosenttisesti, Joensuu vastaa kapteenin roolin vastaanottamisesta kysyttäessä. 

Joensuu muistuttaa kuitenkin, että joukkueessa on myös tällä kaudella muita kokeneita pelaajia. 

– Meillä on kuitenkin joukkueessa nimiä, kuten Jan-Mikael Järvinen, Roope Talaja sekä Niklas Appelgren, jotka ovat kaikki hyviä johtajia pukukopissa ja jäällä. 

Järvisen mukaan tulosta Joensuu nauttii erityisesti kiekollisen osaamisen takia. 

– Omaan rooliini kuuluu enemmän semmoinen kova fyysinen peli, joten oli erittäin tärkeää, että saatiin Järvinen mukaan ottamaan esimerkiksi ylivoima haltuun ja tuomaan joukkueeseen kokemusta taitopelaajan roolista.

Omiin tavoitteisiinsa Joensuu laskee juuri fyysisen ja aggressiivisen pelin säilyttämisen. Tällaista pelityyliä hyökkääjä on edustanut koko uransa ajan. 

– Haluan pelata aktiivista peliä ja antaa vastustajan pakeille kovaa painetta sekä ajaa mahdollisuuksien mukaan kovaa maalille. Tähän kaikkeen tarvitaan hyvää liikettä, ja toistaiseksi oma liike on ollut jopa positiivinen yllätys harjoituspeleissä.

– Tosipelit kuitenkin näyttävät totuuden, ja Liiga on tunnettu liikkeestä ja vahvasta luistelusta. 

Päävalmentaja Karri Kiven alaisuudessa työskentelystä Joensuulla on puolestaan jo kokemusta 24 ottelun verran NHL:n työsulkukaudelta 2012–13. 

– Karri tietää, millaista on porilainen yleisö ja porilainen jääkiekko. Palaverit, jotka pidetään, ovat suhteellisen lyhyitä, eikä niissä turhaan kierrellä tai kaarrella. Karrin toiminta on varsin suoraa ja saumatonta. 

Yleisö halutaan takaisin Isomäkeen

Yhdeksi kauden isoksi teemaksi joukkue on asettanut tunnelman palauttamisen Isomäen jäähalliin. 

– Tottakai haluamme pelata tuloskiekkoa ja se on tärkeää, mutta kyllä meidän pitää pelata sellaista jääkiekkoa, että se näkyy ylös katsomoon saakka, kuinka tosissaan Ässien edustusjoukkue on tällä kaudella.

– Me tarvitsemme fanit takaisin Isomäkeen, ja se on meille kunnia-asia tällä kaudella. 

Lopuksi Joensuulta kysyttiin vielä joukkueen nuoriso-osastosta yksi pelaajanosto alkavan kauden alla. 

Lenni Hämeenaho on ollut varsinkin treeneissä todella hyvä, ja hänellä on taitojensa puolesta mahdollisuudet ihan mihin vaan. Nyt hänen kohdallaan se on se työ, mikä ratkaisee, ja meidän edustuksen pelaajien vastuulla on näyttää Lennille hyvää esimerkkiä

» Lähetä palautetta toimitukselle