Analyysi: Keväällä romahtanut KalPa luottaa jatkuvuuteen − samalla jatkuvat tutut ongelmat

LIIGA / Artikkeli
KalPan kevät päättyi rujoon mahalaskuun.
KalPan viime kausi muistetaan ennen kaikkea katastrofimaisista loppukierroksista. Kuuden ottelun tappioputki suisti kuopiolaiset pudotuspelien ulkopuolelle. Kauden jälkeen jälkipyykkiä pestiin pitkään, mutta tehdyt muutokset ovat silti hyvin pieniä.

KalPan viime kausi on helppo jakaa kolmeen eri jaksoon. Loukkaantumissumasta kärsineet kuopiolaiset aloittivat kautensa surkeasti. Kauden keskivaiheella KalPa puolestaan suoritti ja pelasi pitkään erinomaisesti ja oli pistekeskiarvoltaan koko Liigan parhaita joukkueita. Vielä maaliskuun alussa näytti siltä, että savolaisryhmä sijoittuu kuuden parhaan joukkoon, mutta kevään katastrofi ja kuuden viimeisen ottelun tappioputki pullauttivat KalPan kokonaan pudotuspelien ulkopuolelle.

Kauden jälkeen KalPan urheilujohto avasi epäonnistumisen syitä ja seurauksia avoimesti kannattajilleen. Likasanko kaadettiin jopa brutaalilla tavalla seuralegenda Eero Kilpeläisen niskaan. Samalla seurajohto esitteli maaliodottamia ja edistyneitä tilastoja, joiden mukaan KalPan olisi pitänyt olla runkosarjassa kuuden parhaan joukossa.

KalPa kuitenkin epäonnistui viime kaudella kaikkein tärkeimmässä: otteluiden voittamisessa. Tämä huomioiden muutokset alkavalle kaudelle ovat yllättävän pieniä, ja tutut ongelmat jatkuvat ennallaan.

On tietenkin totta, että yksi osa KalPan katastrofia oli epäonnistunut maalivahtipeli. Samalla joukkueen rakenteen ja pelitavan ongelmat sysättiin analyysissä tyystin syrjään. Nämä ongelmat vaivaavat KalPaa myös alkavalla kaudella. 

KalPa luottaa tuttuun pelisapluunaansa. Hyökkäyspäässä erinomaisesti ja monipuolisesti liikkuva joukkue pystyy luomaan maalipaikkoja. Samalla maalinteon tukitoimet ja kyky murtautua kiekollisena ja kiekottomana maalinedustalle ovat edelleen jatkuva valtava ongelmakohta. 

Puolustuspelissään KalPa käyttää ensijaisesti vahvaa painetta ja kuopiolaisjoukkue pyrkii nopeisiin riistoihin jo hyökkäysalueellaan. Sama teema jatkuu oman alueen puolustuspelissä, jossa KalPa mielellään ylimiehittää vastustajansa pääty- ja kulmapelissä. Tämä valinta johtaa usein kaksinkamppailuihin oman maalin edustalla. Nämä taistelut heiveröinen KalPa-puolustus liian usein häviää.

Päävalmentaja Tommi Miettisellä alkaa Kuopiossa neljäs ja viimeinen kausi päävalmentajana. Miettisen aikakautta on leimannut väljähtäneisyys. KalPa on pelannut näyttävästi ja laadukkaan näköisesti, mutta tulos on laahannut jäljessä − osin johtuen pelaajamateriaalista, osin johtuen kunnianhimon puutteesta ja osin johtuen pelitavan yksityiskohtien ongelmista. 

Pelaajakartta KalPan pelaajakartta

VLH

Max Görtz
Juuso Könönen
Kasper Simontaival
Benjamin Korhonen
Sami Tavernier
Andreas Okany

KH

Aapeli Räsänen
Jaakko Rissanen
Mark Simpson
Severi Immonen
Oliver Kapanen

OLH

Aleksi Klemetti
Tuomas Kiiskinen
Elias Koponen
Juuso Mäenpää
Konsta Kapanen
Tuomas Vartiainen

P

Colby Sissons
Lasse Lappalainen
Jesper Mattila
Hugo Gallet
Kasper Puutio
Anton Karlsson
Saku Salmela
Joona Riekkinen
Alex Cotton

MV

Matěj Machovský
Juha Jatkola

Sisäiseen kasvuun uskotaan

Eero Kilpeläisen lopetettua uransa KalPan maalivahtipeli nojaa jatkossa ennen kaikkea tšekkivahti Matěj Machovskýyn. Harjoituspeleissä vakuuttavasti esiintynyt veskari sopii rauhallisena ja hyvin peittävänä veräjänvartijana KalPan pelityyliin. Nuorten MM-kisoissa erinomaisesti esiintynyt Juha Jatkola pystyy pelaamaan viime kautta enemmän ja on kehittynyt ennen kaikkea fyysisesti. 

Puolustuspäässä kilpipaidoilla on esitellä liigayleisölle uusi tähti. Allsvenskanista Kuopioon saanut Colby Sissons on ollut harjoitusotteluissa suorastaan erinomainen. Vaikuttaa siltä, että Sissons pystyy täyttämään Los Angeles Kingsin organisaatioon siirtyneen Kim Nousiaisen saappaat ja tulee tekemään varsinkin ylivoimalla paljon pisteitä. 

KalPan puolustujat osallistuvat hyökkäyspeliin aktiivisesti ja ovat kiekollisesti taitavia. Iso ongelmakohta on edelleen oman alueen puolustuspelaaminen. Ruotsalaispuolustaja  Anton Karlssonia lukuun ottamatta pakit ovat ongelmissa oman maalinedustalla eivätkä myöskään kykene katkaisemaan vastustajan hyökkäyspeliä riittävän nopeasti ja tehokkaasti.

Hyökkäyspäässä KalPa luottaa miltei kokonaan viime kaudelta tuttuihin pelaajiin. Tärkein hankinta on ruotsalaislaituri Max Görtz, jolta odotetaan apua maalinteko-ongelmiin. Görtz edustaa suoraviivaisena maalintekijänä pelaajaprofiilia, joka Kuopiosta on viime vuosina puuttunut.

Görtzin ohella ainoa uusi hyökkääjä on kanadalaissentteri Mark Simpson. Myös Simpsonin rooli on kuopiolaisittain poikkeava, sillä hänen vahvuutensa ovat aloituksissa, kaksinkamppailuissa ja kahden suunnan pelaamisessa. Muilta osin KalPa luottaa siihen, että nuoren joukkueen hyökkääjät kasvavat, kehittyvät ja ottavat askeliä eteenpäin.

Sekä puolutuspäässä että hyökkäyksessä kuopiolaisten kärkiosaaminen on erittäin kapea, joten varaa loukkaantumisiin ei ole.

Tavoitteellisuuden puute

KalPa uskoo ennen kaikkea jatkuvuuteen ja viime kausilta tuttujen pelaajien kehittymiseen. Viime kauden ongelmakohtia on paikattu muutamalla täsmähankinnalla, jotka edustavat kuopiolaisittain poikkeavia pelaajaprofiileja. Samalla koko organisaatiota vaivaa kuitenkin tavoitteellisuuden ja kunnianhimon puute. KalPa tyytyy tavoittelemaan paikkaa kymmenen parhaan joukossa ja kehittämään pelaajiaan kohti NHL:ää.

Kokonaisuteena kuopiolaisjoukkue on hieman viime kautta vahvempi, parempi ja ennen kaikkea monipuolisempi joukkue. Kun samalla päävastustajat ovat kuitenkin vahvistuneet enemmän, on kuopiolaisten kaudesta helppo ennustaa vaikeaa. Todennäköisesti KalPa taistelee viimeisistä pudotuspelipaikoista, ja ennen kaikkea maalivahtipeli ratkaisee koko kauden kohtalon. 

» Lähetä palautetta toimitukselle