Top 5−valmentajat 2022−2023: "Lauri Marjamäen ja Kärppien yhdistelmää on vaikea horjuttaa"

LIIGA / Artikkeli
Marjamäen johtama Kärpät on yksi kauden suurista ennakkosuosikeista.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Jatkoajan toimittajat Sami Iilomo ja Patrik Oksanen valitsivat vuorotellen kauden viisi parasta päävalmentajaa. 

Vastaava listaus tehtiin myös viime syksynä. Vaikka Liigassa päävalmentajien vaihtuvuus on ollut pientä, lista on muuttunut merkittävästi. Vain Jussi Ahokas säilytti paikkansa kärkiviisikossa, vaikka listalle nousi vain yksi valmentaja, joka ei ollut viime kauden alussa joukkueensa peräsimessä. 

1. Lauri Marjamäki, Kärpät

Oksanen: Marjamäki on osaava valmentaja joka tietää, kuinka saada joukkue täyteen iskuun ja kuinka pelejä voitetaan.

Liigan parhaaksi valmentajaksikin aikoinaan valittu Marjamäki sai viime kaudella korjattua Kärppien peliä todella paljon lyhyessä ajassa, eivätkä mitalipelitkään jääneet kauas. Nyt hän pääsee vaikuttamaan joukkueen ilmeeseen alusta asti, ja pelaajapuolikin vaikuttaisi olevan kunnossa. Marjamäen Kärpät on ehdottomasti yksi kauden mestariehdokkaista.

2. Jussi Ahokas, TPS

Iilomo: Ahokas on vuollut kultaa juniorimaajoukkueissa, piiskannut KooKoon nousukiitoon ja luotsannut TPS:n finaaleihin. Kun ura on vielä verrattain lyhyt, meriitit eivät kalpene monelle Liiga-valmentajalle. 

TPS-käskijä iskostaa joukkueeseen tiiviin pelillisen selkänojan, jonka avulla hän pystyy keskittymään pelaajien kehittämiseen. Ja yksilöiden valmentamisesta Ahokkaalla onkin ne kovimmat näytöt.

3. Jussi Tapola, Tappara

Oksanen: Kestomenestyjän päävalmentaja on helppoa sisällyttää tähän listaan. Vaikka toisinaan julkisuudessa kyseenalaistettiin Tapolan ja pelaajien välit, ei asia ainakaan kentällä näkynyt. Tappara paineli Tapolan johdolla melko kevyesti aina päätyyn asti edeten myös CHL:ssä finaaliin.

Yhteensä viisi kautta Liigassa päävalmentajana, ja vain kerran on Tapolan johdattama ryhmä jäänyt finaalien ulkopuolelle, silloinkin ollen neljäs.

Viime kauden mestarivalmentaja jäi listalla kolmanneksi.
Kuva © Tiia Mahkonen

4. Olli Jokinen, Jukurit

Iilomo: Viime kauden valmentajakomeetta jatkaa Jukurien penkin takana. On paljon helpompaa tehdä viime kauden kaltainen sensaatio yhdellä kaudella yksittäisen joukkueen kanssa kuin toistaa temppu seuraavana vuonna. En usko, että Jukurit marssii enää kärkijoukkoihin, mutta jo tukevan keskikastin sijan saavuttaminen olisi Jokiselta onnistuminen. 

Olisi kuitenkin hieno nähdä, että perinteisiä valmentamisen kaavoja rikkova Jokinen onnistuisi myös tällä kaudella. 

5. Olli Salo, KooKoo

Oksanen: Ehkä jopa hieman yllättävä nimi tässä listauksessa. Salo osaa pelin taktisen puolen mainiosti ja pystyy pelin sisällä reagoimaan tarvittaviin muutoksiin.

KooKoolle kelvollisen runkosarjan jälkeen Salo sai joukkueensa entistäkin parempaan lentoon pudotuspeleissä. KooKoo ylsikin lopulta historiansa parhaaseen sijoitukseen kaataen puolivälierissä runkosarjan sensaatiojoukkueen Jukurit.  

Kommentit valinnoista yleisesti 

Oksanen: Listalta jäi ulkopuolelle muutama hyvinkin potentiaalinen nimi. Liigassa on tänä vuonna paljon huippuvalmentajia ja runkosarjasta voikin tulla todella tasainen.

Mielenkiintoista on nähdä, miten Pekka Virran projekti SaiPan kanssa etenee. Ensimmäinen kausi meni vielä melko rauhallisissa tunnelmissa, mutta nyt sopii jo odottaa hieman enemmän. Ilveksen Jouko Myrrä sekä JYPin Jukka Rautakorpi niin ikään hätyyttelevät listan sijoituksia ja haastavat kestomenestyjät tosissaan.

Iilomo: Haastava lista. Hyvä valmentaja kun voi olla monella tapaa. Esimerkiksi Kärpillä on loistava miehistö kasassa ja Marjamäen suurin tehtävä on opettaa joukkue voittamaan. Vastaavasti esimerkiksi HPK:ssa Jarno Pikkaraiselle mestaruudesta haaveilu on vielä kaukana, mutta hän on aiemminkin repinyt juuri pienemmän profiilin joukkueista kaiken mahdollisen irti. Loppujen lopuksi, Lauri Marjamäen ja Kärppien yhdistelmää on kuitenkin vaikea horjuttaa. 

» Lähetä palautetta toimitukselle