Stamkos diilin haussa

NHL / Artikkeli
Tätä halutaan edelleen nähdä Tampassa.
Kuva © Getty Images
Kapteeni. ”Stammer”. Tampa Bay Lightningin suosituin pelaaja aloittaa uuden NHL-kauden, viimeisen nykyisellä sopimuksellaan. Vaikka lähes koko kesä on uutta sopimusta neuvoteltu Stamkosin ja Lightningin organisaation kesken, ei sitä ole vieläkään syntynyt.

Osapuolet tuntuvat olevan kaukana toisistaan, tai niin ainakin huhutaan. Tietenkään kumpikaan neuvottelupuoli ei hiisku mitään, onko neuvotteluissa päästy suuntaan tai toiseen. Mikä sitten kiikastaa kun sopimusta ei synny?

Steven Stamkos on eniten maaleja viimeisellä viidellä NHL-kaudella ampunut kanadalaispelaaja. Hän on franchise-pelaaja, todellinen maalintekijä. Samanlaisia, maaleja luontaisella lahjakkuudella ampuvia pelaajia ei ole montaa NHL:ssa. Tulevan kauden palkka on 7,5 miljoonaa dollaria, mikä on palkkatilaston jaettu 16. sija. Kysymys on nyt siitä, että miten kalliin ja kuinka pitkän sopimuksen Stamkos haluaa.

Vuoden 2008 varaustilaisuuden ykkösvaraus on nyt 25-vuotias, pelannut NHL:ssa seitsemän kautta ja tykittänyt siinä ajassa 276 maalia. Tuollaisilla meriiteillä oleva pelaaja kelpaisi kenelle vain NHL-joukkueelle. NHL:n parhaiten tienaavat pelaajat ovat Chicagon Patrick Kane sekä Jonathan Toews, molemmille maksetaan 10,5 miljoonaa dollaria per kausi. On huhuttu, että Stamkos haluaisi samanlaisen palkkashekin kuin Blackhawksin kaksikolla. Patrick Kanella ja Jonathan Toewsilla on vain enemmän meriittejä ansaittuun palkkaan.

Muutkin haluavat palkkaa

Raha onkin ongelma Lightningin palkkapussissa. Joukkueen palkkakatto on lähes täynnä tulevalle kaudelle, eikä sen ole ennustettu juurikaan nousevan tulevina vuosina. Lisäksi tulevina vuosina Lightningin runkopelaajien sopimuksen loppuvat. Ensi kesänä loppuu Nikita Kutsherovin, 22, sopimus (tulevalla kaudella 700 000 dollaria), samoin Alex Killornin, 26. Vuosi tästä eteenpäin ja uutta sopimusta odottavat Victor Hedman, 24, Tyler Johnson, 25, ja Ondrej Palat, 24.

Kutsherov, Johnson ja Palat muodostavat ns. Triplets-vitjan, joka teki viime kaudella 199 tehopistettä runkosarjassa. Pudotuspeleissä ketju värkkäsi 31 maalia Lightningin 65 osumasta. Hedman on nuoresta iästään huolimatta kasvanut puolustuksen johtohahmoksi ja saman tahdin jatkuessa hänet mainitaan keväisin, kun Norris Trophystä aletaan puhua.

Miten maksaa Stamkosille isoa palkkaa, kun lähivuosina nuoret runkopelaajat esitystensä perusteella ansaitsevat palkankorotuksen? Pitää myös muistaa, että viime kausi ei ollut ensimmäinen, jolloin Triplets-ketju teki pisteitä. Mennyt kausi oli vain todellinen läpimurto. On jopa huhuttu, että Stamkos myytäisiin toiseen joukkueeseen. Ottajia varmasti olisi, mutta Stamkosin sopimuksessa oleva siirtopykälä kieltää miehen myymisen minnekään ilman hänen hyväksyntäänsä.

Mitähän se Stamkos tahtoo..
Kuva © Getty Images

 
Stamkosista tulee ensi heinäkuun ensimmäinen päivä rajoitettu vapaa agentti, jolloin kaikki NHL-seurat voivat tehdä hänelle sopimustarjouksia ellei jatkosopimusta ole siihen mennessä tehty Lightningin kanssa. Palkkakattoaikana toimitusjohtajat joutuvat tekemään paljon kompromisseja ja myymään tärkeitä pelaajiaan pois, kun palkkakustannukset nousevat liian korkealle. Tämä on nähty kahteen otteeseen Chicagossa, kun mestaruuden jälkeen on jouduttu myymään pelaajia toisiin seuroihin.

Lisäksi asia, joka ei aina tule mieleen, on sopimuksettoman pelaajan vaikutus joukkueseen. Onko se häiritsevä tekijä?

Montako dollaria on tarpeeksi?

Tampa Bayn toimitusjohtaja Steve Yzerman joutuukin koville viimeistään ensi vuoden puolella miettiessään, kuinka pitää joukkueen supertähti sopimuksen alaisena, mutta samalla menettämättä isoa joukkoa runkopelaajia. Todennäköisesti tulemme näkemään alkavalla kaudella sen, että sopimusta ei saada aikaiseksi kovin nopeasti. Mitä lähemmäksi heinäkuuta mennään, sitä isommin alkavat spekulaatiot nousta Stamkosin sopimuksesta toisessa joukkueessa. Mikäli Tampa Bay voittaa Stanley Cupin, voidaan hyvinkin nähdä joukkomyynti Stamkosin sopimukseen saattamisen takia.

Lähteet: tampabay.com, spotrac.com

» Lähetä palautetta toimitukselle