Mielipide

Seen Stamkos? – Steven Stamkosin tarunhohtoinen aika Lightningissa voi olla uhattuna

NHL / Kolumni
Steven Stamkos päätyi Tampaan kesällä 2008, ja hän on ollut organisaation kasvot lähes siitä lähtien. Kun Syksyn 2023 harjoitusleiri alkoi ja samalla pelaajan viimeinen sopimusvuosi, Stamkos ilmoitti huolensa jatkosopimusneuvotteluiden puutteesta. Voidaankin kysyä, nähdäänkö Stamkosia Lightning-paidassa kauden 2024 alussa.

Keväällä 2008 Tampa Bay Lightning laanseerasi Seen Stamkos? -kampanjan. Kampanja kosketti tulevan kesän varaustilaisuutta, jonne povattiin ykkösvaraukseksi Steven Stamkosia, 18-vuotiasta superlupausta. Lightning piti hallussaan ensimmäistä varausvuoroa ja halusi ottaa kaiken ilon irti tulevasta supertähdestään.

Internet täyttyi Seen Stamkos? -kampanjan viesteistä ennen varaustilaisuutta. Tämä tapahtui ennen sosiaalisen median kasvua, ja tuolloin vain Facebook oli olemassa nykyisistä jättiläisistä.

Suur-Toronton alueella Markhamissa syntynyt Stamkos on ollut siitä lähtien Tampa Bay Lightningin kasvot.

Lightning-paidassa koko uransa pelannut keskushyökkääjä on tehnyt 515 maalia ja on tunnettu oikealla puolustusalueen kaarella sijaitsevasta "toimistostaan". MC Hammerin vanhaa slogania mukaillen Stamkosin tehdessä maalin on kyseessä "Stammer Time".

Näiden faktojen valossa, on vähintäänkin omituista, että organisaatio ei haluaisi pitää pelaajaa jatkossakin.

Joukkueen kapteenina vuodesta 2014 lähtien toiminut Stamkos on tehnyt mittavan määrän hyväntekeväisyystyötä Tampa Bayn alueella Ronald McDonald -talon kautta. Hän on muun muassa vieraillut sairaaloissa, lahjoittanut rahaa tekemistään pisteistä NHL-peleissä, jakanut peleihin lippuja ja tavannut pieniä kannattajia.

Hän on pistetilaston ykkönen maaleissa ja pisteissä koko organisaation historian ajalta. Hän on tämän hetken joukkueen lähes ainoa pelaaja, jonka pelinumeroa edes voidaan ajatella jäädytettävän uran jälkeen.

Näiden faktojen valossa, on vähintäänkin omituista, että organisaatio ei haluaisi pitää pelaajaa jatkossakin.

Lightningin GM Julien BriseBois ilmoitti, että on kaikkien tahto, että Stamkos pelaa uransa loppuun Tampa Bayssa. Hän myös ilmoitti, että sopimusneuvotteluiden pitää odottaa tulevan kauden jälkeistä aikaa.

Lightningissa on aina ennen tehty joukkueen ydinpelaajille jatkosopimus heti, kun se on ollut mahdollista, eli aikaisintaan vuosi ennen nykyisen sopimuksen loppumista.

Miksi ei sitten Stamkosin kanssa? Mitä tämän taustalla sitten voi olla?

Stamkosin loukkaantumisherkkyys? Hän on ollut välillä poissa pidempään, mutta jos tutkitaan pelimääriä ja jätetään koronakaudet pois, on hän pelannut vähemmän kuin 77 ottelua vain kolmella kaudella.

Sopimuksen arvo? Stamkos pelaa viimeistä kautta kahdeksan vuoden sopimuksestaan, jonka vuosiansio on 8,5 miljoonaa dollaria. NHL on muuttunut, eikä kovin monelle 33-vuotiaalle pelaajalle makseta tuossa isässä tuollaista palkkaa. Seura haluaa maksaa vähemmän, kiitos NHL:n palkkakattoajan. Pelaaja haluaa varmasti saman tai enemmän, mihin hän käyttää perusteluna tehtyjä pisteitä, johtajuutta organisaatiossa ja voitettuja mestaruuksia.

Sopimuksen pituus? Toivottavasti Stamkos ei ajattele, että hän saisi uuden kahdeksan vuoden pituisen sopimuksen. Seura tuskin on tarjoamassa sellaista. Vaikka vielä peli kulkee, alkaa aika tehdä tuhojaan ja tehot laskea. Tällöin pitkästä sopimuksesta voi tulla riippakivi.

Joka tapauksessa asia tulee pysymään pinnalla koko tulevan kauden. Olisi vaikea nähdä joukkuetta ilman Stamkosia. Vielä vaikeampaa olisi nähdä hänet jossain toisessa joukkueessa.

Se olisi sekä pelillisesti että ennen kaikkea imagollisesti todella kova isku Lightning-organisaatiolle.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös