Mielipide

Näkemys: Hyvästi putoilevat kattorakenteet, vihdoin Sportin hallikin siirtyy Mestiksestä Liigaan – Pysyykö Sundom Stå mukana kehityksen vauhdissa?

LIIGA / Kolumni
Vaasan Sportin kotihalli remontoidaan maaliskuun 2019 ja syyskuun 2020 välissä. Halliremontti on valtava uudistus Sportille, joka saa viimein aidosti Liiga-tasoiset olosuhteet.

Juuri nyt ehostuksessa oleva Vaasan Sähkö Areena saa remontin myötä 5 000 kerrosneliötä lisää nykyiseen halliin verrattuna. Uusia istumapaikkoja tulee 800. Valmistuessaan hallin yleisökapasiteetti on noin 5 000 katsojaa.

Suurimmat muutokset tapahtuvat hallin C-sivukatsomossa ja D-päädyssä, joita laajennetaan. Lisäksi jo vaaratilanteenkin aiheuttanut katto uusitaan. Joulukuussa 2017 katosta putosi kymmenmetrinen ilmastointiputki ja valaisinkisko konserttiyleisön päälle.

Puolet hallista ensi kaudella väliaikaistilassa, mutta Liiga-kausi ei häiriinny

Liiga-kauden 2019−2020 aikana hallissa tehdään C- ja D-sivujen valmistelu- ja sisätöitä niin, ettei jääkiekkokausi häiriinny. Muualla hallissa ei remontoida merkittävästi Liiga-sesongin aikana.

Ensi kauden aikana on kuitenkin isoja väliaikaisjärjestelyitä C- ja D-puolella. Näiden katsomoiden pääasialliset yleisöpalvelut ovat C1−C2-katsomonosien uudella palvelualueella. Noista katsomonosista poistetaan istumapaikat kokonaan. Myöskään vieraskannattajien katsomon vieressä oleva kulmakatsomo D1 ei ole käytössä.

Sport mainostaa, että C-puolen Platinum- ja Gold-kausikorttien kauden 2019−2020 hinnoittelussa väliaikaisjärjestelyt on otettu huomioon. Suomeksi sanottuna Sport on laskenut näiden kausikorttien hintaa.

Iso kysymys on kuitenkin pysäköintialueen riittävyys. Parkkialue on laajennusmuutosten vuoksi kolmanneksen pienempi. Sportin toimistolla onkin kesän aikana vuorenvarmasti pohdittu, miten houkutella yhä enemmän katsojia keskustan ja jäähallin väliä kulkevien ottelubussien käyttäjiksi.

Vuoden päästä vaasalaiset pääsevät nauttimaan remontin hedelmistä

Toinen puoli hallista on ensi kaudellakin entisenlainen: A-sivukatsomon ja B-päädyn palvelut pysyvät pitkälti ennallaan. Myös pääolosuhteet säilyvät muuttumattomina: Toimitsija-aitio on yhä C-sivulla ja joukkueiden vaihtoaitiot A-puolella. Joukkueet tulevat jäälle samasta D-päädystä kuten ennenkin. Kotijoukkue Sport hyökkää ensi kaudellakin B-päätyyn ensimmäisessä ja kolmannessa erässä.

Vasta kesällä 2020 C-puolelle rakentuu odotettu 350−400 hengen suureellisesti ravintolamaailmaksi kuvailtu ruokailualue sekä uusi yläkatsomo. Samalla pytingin nykyinen kaarrekatto poistetaan ja tilalle tulee uusi tasakatto.

Ensimmäinen Liiga-ottelu on tarkoitus pelata valmiiksi remontoidussa hallissa noin 10.10.2020. Sport pelaa Liiga-kaudella 2020−2021 ensimmäiset 8–10 ottelua vieraskentällä.

Vaasan jäähalli on rakennettu 1971 ja sitä on remontoitu viimeksi 1999. Edellinen remontti oli iso asia sekin, mutta 20 vuodessa halli on ehtinyt auttamatta jäädä ulos Liiga-tasolta. Nyt hallikin nousee Mestiksestä Liigaan. Se on ensiarvoinen houkuttelutekijä Sportille. Katsojamukavuus kehittyy, seuran talous kehittyy.

Uudistus sisältää kuitenkin ainakin yhden selkeän haasteen. On varsin tavanomaista, että kun huippu-urheilun yleisöfasiliteetit kehittyvät, toiminnan juurevuudelle ja yhteisöllisyydelle keskeisen tärkeät tosifanit joutuvat sivuraiteelle. Painotus siirtyy herkästi pääsylipuissa korkeampiin hintaluokkiin. Sport taas on Liigassa yksi niistä seuroista, jonka kotiotteluissa ja maineessa kannattajaryhmä on korostetussa asemassa.

Kaiken viihteellisen ja liiketaloudellisen kehityksen ohessa Sportin johdon on pidettävä arvossa myös seuran kannattajaryhmän Red Armyn B-pääty. Se Sundom Ståksi nimetty pääty on jatkossakin Kuparisaaren sydän, joka antaa muille katsojille ja joukkueelle potkua.

On selvää, että halliremontti on Sportille ja ihan koko yhteisölle sen ympärillä ennen kaikkea positiivinen asia. Se vain on vietävä taiten läpi. Kiinnostavaa nähdä, kuinka Sportin seurajohto siitä suoriutuu.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös