Top 5−läpimurtopelaajat 2019−2020: "Moni varmaan odotti Anton Lundellin vievän kärkipaikan"

LIIGA / Artikkeli
Matias Maccelli on vakuuttanut harjoituskaudella.
Kuva © Saana Hakala
Joka kevät Liigasta lähtee nippu tähtipelaajia suurempiin kaukaloihin. Joka syksy alkaa uusien tähtipelaajien synty, kun nuoret pelaajat lähtevät valloittamaan itselleen pelipaikkaa. Läpimurron määritteleminen on oma taiteenlajinsa ja tällä kertaa esimerkiksi Anton Lundell jäi ilman paikkaa listalla, jonka kärkinimeksi nousi Matias Maccelli.

Jatkoajan Liiga-toimituksen päällikkö Sami Iilomo ja toimittaja Petri Lajunen valitsivat vuorotellen mielestään viisi sarjan todennäköisintä läpimurtopelaajaa. Viime vuoden listauksen kärkinimi vakuutti myös muut kuin listan laatijat, sillä matka jatkui suurempiin ympyröihin jo ennen kauden alkua. 

1. Matias Maccelli, Ilves

Lajunen: Tämä kaveri tulee aiheuttamaan harmaita hiuksia paitsi härmäläisille kiekkoseuraajille nimen lausumisen kanssa niin vastustajan puolustajille. Maccelli on nopea ja taitava, jolla on hyvä pelipää. Tullee tekemään tänä vuonna kovaa jälkeä ja voikin olla, että sukunimestään huolimatta suomalaisen Maccellin visiitti Liigassa jää ranskalaiseksi.

Maccelli on harjoitellut määrätietoisesti jo nuoresta asti ja nuori mies kävi kasvamassa korkoa USHL:ssä, jossa muun muassa takoi maaliennätykset uuteen uskoon. Maccellin kädet osoittanevat usein kohti kattoa tulevina vuosina.

2. Lassi Thomson, Ilves

Iilomo: Ensimmäisen kierroksen varaukset ovat Liigassa aina mielenkiintoista seurattavaa, mutta Thomson on erityisen kiinnostava. Ilveksen puolustuksessa on nimittäin selvästi laskettu Thomsonin varaan, vaikka kokemusta miesten peleistä ennen tätä kautta on pyöreät nolla ottelua. 

Thomson oivaltaa nopeasti peliä, antaa hyvän ensimmäisen syötön ja hyökkäysalueella ajoittaa laukauksensa hyvin. Nähdyn perusteella puhutaan kypsästä pelaajasta, joka nuoresta iästään huolimatta pystyy rytmittämään peliä ja tekemään päätöksen pelin avaamisesta. Aivan Miro Heiskasen tasoisesta talentista ei voi puhua, mutta pelissä on paljon samoja piirteitä. Ihmettelen, mikäli Thomson pelaa useamman kauden Ilveksessä, sillä Ottawa Senatorsin puolustuksessa on tilaa tamperelaisen tyyliselle puolustajalle. 

3. Juha Jääskä, HIFK

Lajunen: Juha Jääskä vakiinnutti viime kaudella paikkansa HIFK:n pelaavassa kokoonpanossa. Tällä kaudella odotan steppiä seuraavalle tasolle ja mahdollisesti kolkuttelemaan myös EHT-turnausten portteja. Jääskä vahvuus on se, että hän on niin monipuolinen eikä suuria heikkouksia ole.

Jääskä voi pelata niin laidassa kuin keskelläkin, joista jälkimmäiseen nuorta miestä istutettiin HIFK:ssa viime kaudella. Kovakuntoinen nuori mies, jolla menestyminen ei jää ainakaan fyysistä ominaisuuksista kiinni.

4. Linus Nyman, Lukko

Iilomo: Nyman tuli Lukkoon viime kaudeksi kovin odotuksin. Edelliskaudella Kingston Frontenacsin riveissä OHL:n pistepörssin kärkikymmenikköä hätyytellyt Nyman ei kuitenkaan löytänyt paikkaansa raumalaisten kokoonpanossa. 

Harjoituskauden perusteella köykäiselle pelaajalle on tarjolla uusi näytönpaikka. Harjoituspeleissä Nyman on viilettänyt Justin Danforthin vierellä ja kanadalaissentteri on paras mahdollinen tuki Nymanin pelipaikan valloitukselle. Mikäli jokerikasvatti saa otteisiinsa lisää röyhkeyttä ja vakiinnuttaa paikkansa Danforthin rinnalla, voi tulos olla todella kovaa.

5. Kristian Tanus, Jukurit

Lajunen: On tehnyt aiemmin kovaa jälkeä Mestiksessä. Nyt olisi aika näyttää tasonsa myös Liigassa. Harjoituspeleissä on väläytellyt ja nyt voisi Mestiksen tehot siirtyä myös Liigaan. Harjoituspeleissä Tanus oli Jukureiden paras pistemies.

Ominaisuuksiltaan monipuolinen ja pystyy sekä tekemään peliä että päättämään hyökkäyksiä, mutta vahvuudet nimenomaan pelin tekemisessä. On muodostanut hyvän tutkaparin Charlie Saraultin kanssa harjoituspeleissä. Jukureissa Tanus saa ainakin mahdollisuuden ja tarvitsemaansa vastuuta operoidakseen tehokkaasti hyökkäyspäässä. 

Kommentit valinnoista kokonaisuutena: 

Iilomo: Listan muodostaminen oli vaikeaa jo sen vuoksi, että jokainen määrittää läpimurron kriteerit eri tavalla. Moni varmaan odotti Anton Lundellin vievän kärkipaikan ilman vastarintaa, mutta minun papereissani Lundell on jo läpimurtonsa tehnyt, niin vakuuttava oli viime kauden sisääntulo. Lundell siis ei tule murtautumaan suuren yleisön tietoisuuteen, kun on jo valmiiksi yksi seuratuimmista pelaajista. 

Pelaajien selailun jälkeen ei tarvitse miettiä ensi kauden kiinnostavinta joukkuetta, jos puhutaan nuorista pelaajista. Ilvekseltä listaa kolkuttelivat Thomsonin ja Maccellin lisäksi myös ainakin Antti Saarela ja Santeri Hatakka.   

Lajunen: Niin. Edesmennyt Jukka Virtanen haukkui Yellow submarinen aikoinaan Levyraadissa. Lundell tosiaan teki liigapelaajaksi läpimurron viime kaudella. Ehkä tänä vuonna on aika ottaa askel johtavaksi pelaajaksi myös tehojen puolesta. Hän olisi voinut olla listalla, mutta ehkä se olisi ollut silloin tylsempi? 

Ilveksellä tosiaan on aika kova lista lupaavia nuoria pelaajia. Saa nähdä, että konrektisoituuko potentiaali menestyksenä ennen kuin nuoret kupataan isompiin ympyröihin. 

» Lähetä palautetta toimitukselle