Kärppien Mikko Manner on tyytyväinen alkavan kauden joukkueeseensa – Puljujärvi otettiin ilolla takaisin kärppäperheeseen

LIIGA / Haastattelu
Alkava kausi on Mannerille kolmas Kärppien päävalmentajana.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

2010–luvulla neljä kertaa finaaleissa olleen Kärppien viime kausi päättyi hopeaan, kun oululaiset hävisivät HPK:lle finaalien seitsemännessä ottelussa. Runkosarjaykkösen odotukset pudotuspeleihin lähdettäessä olivat suuret, mutta piskuinen HPK pelasi elämänsä kevään. Kärppien leirissä analyysi viime keväästä on tehty.

– Analyysi oli sellainen, että meillä oli viimeisen pelin jälkeen mielenrauha. Oltiin menestytty taas, saavutukset jäi tällä kertaa maalin päähän. Meidän pelaajat esiintyivät viimeisen ottelun jälkeen mediassa ja julkisuudessa sillä tavalla, että kukaan ei jossitellut kautta eikä kukaan selitellyt ratkaisumaalin syntyä. Silloin tiesin, että meidän joukkue on onnistunut omissa arvoissaan optimaalisesti, päävalmentaja Mikko Manner kertoo.

Vaihtuvuutta Kärpissä on ollut jälleen kerran. Muun muassa Ville LeskinenNicklas Lasu, Jani Hakanpää ja Veini Vehviläinen ovat siirtyneet muihin maisemiin. Päävalmentaja Mikko Manner ei ole joukkueen uudistumisesta huolissaan.

– Seurajohto on tehnyt hienoa työtä siinä, että meidän pelaajat ovat päässeet urallaan eteenpäin. Tätä olemme myös halunneet. Menetyksiä on onnistuttu paikkaamaan täsmähankinnoilla. Koossa näyttää olevan taas sellainen joukkue, mikä on täynnä hienoja ihmisiä ja pelaajia, jotka haluavat tehdä töitä toistensa eteen, Manner sanoo.

Kärppien pelitavasta puhuttiin paljon viime pudotuspelien aikaan. Manner avasi uuden kauden alla pudotuspeleissä menestymisen haasteita.

– Pudotuspelit kun alkavat, niin kohtaat sen saman joukkueen monta kertaa, jolloin se on aina suhteessa vastustajaan. Siihen toiseen on helpompi sopeutua ja sinä et pystykään pelaamaan välttämättä ihan samanlaista jääkiekkoa kuin runkosarjassa, vaikka kuinka haluaisit. Yksittäisen runkosarjapelin aikana jonkun joukkueen tyyli voi olla sellainen, että se toinen joukkue ei ehdikään sen yhden pelin aikana siihen mukaan.

Manner antaa paljon arvoa sille, miten HPK pelasi ja koki yhden asian erityisen hankalaksi heitä vastaan pelatessa.

– Kyllähän HPK viime vuonna upeasti käänsi peliä pudotuspeleissä. He käänsivät sitä niin hyvin, että olimme itse siinä välimaastossa koko ajan. Meidän oli pakko vetäytyä.

Viime kaudella Kärpät hallitsi suurimmaksi osaksi Liigan sarjataulukon piikkipaikkaa. Mannerin mukaan johtopaikka antoi heille oman etunsa runkosarjaotteluiden aikana.

– Jos viime vuotta peilaa, niin olimme runkosarjassa siellä kärjessä aika pitkälti. Voi olla, että henkisesti monessa pelissä kävi niin, että vastustajalla jossain vaiheessa vähän selkäranka katkesi. Eli ne viimeiset puolustamiset, takakarvaukset, blokkaukset ja boxoutit jäivät puuttumaan, kun Kärpät meni vaikka kolmannessa erässä kahden maalin johtoon, Manner avaa ja jatkaa:

– Pudotuspelit kun alkaa, niin jokainen tilanne, on se sitten kuinka epätoivoinen tahansa siinä yksittäisessä pelissä, kukaan ei jätä näitä asioita kesken. Sen takia pudotuspeleissä pärjääminen on niin paljon vaikeampaa kuin runkosarjassa.

Kärpät naarasi kesän lopulla Liigan yhden suurimman tähden riveihinsä, kun Jesse Puljujärvi palasi täksi kaudeksi Kärppiin hakemaan vauhtia NHL-uralleen. Päävalmentaja Manner otti hyökkääjän avosylin vastaan Oulussa.

– Sehän on vähän niin kuin lapsi olisi lähtenyt vaihto-oppilaaksi, sitten olisi tullut matkan varrella ongelmia niin mitä tekee isä ja äiti? Sanooko ne, että älä nyt tänne kotiin tule vaan mene tuonne naapuriin? Päinvastoin jokainenhan ottaa lapsen avosylin vastaan ja yrittää auttaa mahdollisimman paljon. Sitten kun lapsi on taas valmis lähtemään maailmalle niin annetaan mennä.

Puljujärven NHL-uraa on leimannut vaikeudet kaukalon ulkopuolella. Mannerin mukaan Oulussa on nyt hyväntuulinen Puljujärvi.

– Kysymyksessä on hieno nuorimies, joka on kokenut kovan koulun jo 21-vuotiaana. Nyt tuntuu, että hän nauttii taas joka päivästä ja iloinen Jesse on palannut.

Urasuunnitelmat ovat vielä auki tämän kauden jälkeen, mutta pelkän pestin takia Manner ei mihinkään lähde.

– Varmasti jääkiekon parissa jatkan, mutta se että kuinka, missä ja koska niin minun pitää olla sataprosenttisen varma, että pystyn auttamaan sitä ympäristöä missä toimi. Muuten ennemmin siirryn vaikka katsomon puolelle hetkeksi.

Suomessa pelillinen trendi on ollut pelin nopeuttaminen. Mannerin mukaan sen toteuttaminen ja opettaminen pelaajille vaatii paljon kärsivällisyyttä ja virheiden sietoa.

– Siinä on varmaan meillä valmentajilla se kaikista isoin haaste, että me osaisimme opettaa niitä tilanteita. Mutta se ei ole niin helppoa. Sen takia siinä pitää antaa myös erehdyksille sijaa. Jos halutaan, että peli on oikein nopeata, niin sitten pitää sietää myöskin niitä epäonnistumisia vähän enemmän, Manner painottaa.

Kärppien päävalmentajalla on myös ajatus mahdollisesta seuraavasta pelitavallisesta muutoksesta.

– Se on varmaan sellaista lainausmerkeissä vaihtuvien pelipaikkojen mukana tuomaa, sieltähän varmaan tulee se seuraava pelinopeus. Siinä pitää olla sitä, että kiekko liikkuu nopeasti etelästä pohjoiseen. Mutta siinä pitää olla myös sitä, että kun yksittäinen pelaaja tekee sen valinnan kentällä nopeasti, niin miten ne kiekottomat siinä lähellä ja ne, jotka ovat kauimpana kiekosta pystyvät siihen reagoimaan, jotta se yhteistyö säilyy edelleen, Manner povaa tulevaisuudelle. 

» Lähetä palautetta toimitukselle