Mielipide

Näkemys: Jukureiden noustava uskottavaksi Liiga-seuraksi – alkavalla kaudella kehitystyö on urheilumenestystä tärkeämpää

LIIGA / Kolumni
Mikkelin Jukurit aloittaa neljännen liigakautensa. Seuran taustaorganisaatiota on myllerretty voimalla ja nyt Jukureiden on saavutettava toiminnassaan pitkällä aikavälillä uskottavuus.

Kaikkien aikojen menestynein Mestis-seura Mikkelin Jukurit nostettiin Liigaan kaudeksi 2016–2017. Mikkelissä nousua oli toivottu sekä odotettu pitkään ja hartaasti. Liiga-ajan alkuun ladattiin paljon odotuksia ja mestismenestyksen toivottiin jatkuvan. Valmentajaksi houkuteltiin sarvipäät Mestiksen menestysseuraksi nostanut Risto Dufva. Toimitusjohtajaksi tuli ensin Harri Tammiruusu ja pian hänen jälkeensä seuran oma kasvatti Tuomas Muotka. Liigataipaleen aloitukseen myynti- ja markkinointijohtajaksi pestattiin monessa eri seurassa itse itsensä alan ammattilaiseksi nostanut Joni Vesalainen. Kolmikon piti olla peruskivi, jolla Jukurit nostetaan myös sarjaporrasta ylempänä menestykseen.

Ensimmäisellä kaudella onnistuttiin kaukalossa, sillä pudotuspelipaikasta taisteltiin Mikkelissä loppuun asti. Urheilullinen menestys näkyi myös katsomossa ja loppuunmyytyjä otteluita tuli liukuhihnalta. Onnistuneen aloituskauden jälkeen iski arkirealismi ja urheilullinen menestys on jäänyt puuttumaan. Totta ovat olleet myös laskeneet yleisömäärät. Mikkelissä ei ole enää muistettu, miten menestystä kehitetään pidemmällä sihdillä. Myllerrys koko seuran sisällä on ollut kiivasta.

Nyt neljännen liigakauden kynnyksellä koko toimiston avainkolmikko on vaihtanut maisemaa. Viimeisimpänä toimitusjohtaja Muotka sai lähteä viime vuoden lopulla.
Suurin myllerryksen aiheuttaja on muutos seuran omistuksessa. Vuoden 2017 lopulla Jukurien pääomistajaksi tuli kiinteistösijoittaja Heikki Viitikko. Hän sanoi heti saapuessaan Länsi-Suomi -lehdelle, että seuran organisaatiorakenne on liian raskas. Hänen näkemyksensä on toteutettu Jukureissa ripeästi. Nyt tehtäviin on rekrytoitu uusia osaajia, jotka vahvistavat seuran toimivaa johtoa ja työtä on alettu tehdä pitkäjänteisesti. Hyvinä esimerkkeinä uusista osaajista ovat toimitusjohtajaksi valittu Pasi Kautonen sekä urheilutoimenjohtajaksi palkattu Jukka Holtari.

Seuran pitkäaikainen pääomistaja Jukka Toivakka erehtyi Liiga-taipaleen alussa huumorilla juhlistamaan Liigan sisäistä Mestiksen "mestaruutta". Tempaus söi karusti tuoreen nousijan uskottavuutta ja jälkiä korjataan edelleen. Nykyinen pääomistaja Heikki Viitikko on laittanut rattaat pyörimään ja tavoitteena on pitkäaikainen toiminnan tason nosto. Kaukalon puolella Jukka Holtari on uudistanut asiantuntemuksellaan pelaajahankintaa ja joukkueeseen on haettu alkavalle kaudelle vahvistuksiksi nuoria ulkomaalaisia.

Urheilullisesti Jukurit on kuitenkin vielä matkansa alussa Liigan menestysseuraksi. Nyt Mikkelissä on tärkeää keskittyä luomaan kestävä taloudellinen sekä urheilullinen tausta. Samalla reseptillä Jukurit kasvoi 2000–luvun aikana Mestiksen kestomenestyjäksi.
Mikkeliläisille on tällä kaudella tärkeää saada toinen taloudellisesti onnistunut kausi peräkkäin. Urheilumenestystä jouduttaneen kehittämään vielä hetki. Taustaorganisaation positiivisen kehityksen jatkuessa Jukurit pystyy osoittamaan olevansa Liigan arvoinen. Pitkäjänteisyyden avulla Mestiksen menestyjä voi tulevaisuudessa saavuttaa urheilumenestystä myös Liigassa. Mutta vielä tällä hetkellä maltti on valttia. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös