Mielipide

Leijonalegenda Marko Anttila on johtaja, joka on kuin Suomi yhdessä persoonassa

MAAJOUKKUE / Kolumni
Leijonalegendan tekevät paitsi saavutukset kaukalossa, myös persoona. Anttila on periksiantamaton, rehti ja altavastaaja-asemasta maineeseen noussut johtaja, aivan kuten hänen kotimaansa Suomi ja sen miesten jääkiekkomaajoukkue Leijonat.

Marko Anttilan menestyksekäs leijonaura päättyi lähes varmasti puolivälierätappioon Kanadalle. Nokia-areenalta välittyi sellainen tunnelma, että nyt jotain suurta on tapahtunut, vaikka sinivalkoinen joukkue tekikin vastustajaansa vähemmän maaleja.

Jäällä kurvaili 203-senttinen legenda. Anttila jätti viimeisiä jäähyväisiään aktiivipelaajana suomalaisyleisölle, joka häntä liki varauksettomasti rakastaa.

Anttila nousee maajoukkuesaavutustensa myötä kiistattomaksi nykyajan leijonalegendaksi Ville Peltosen, Teemu Selänteen, Timo Jutilan, Raimo Helmisen, Koivun veljesten, Tuomo Ruudun ja kumppanien rinnalle.

Anttilan maajoukkueura ei ehkä tuonut tullessaan samaa määrää maaleja kuin Peltosen ura, eikä kestänyt niin pitkään kuin Helmisen ura. Anttila oli kuitenkin persoonaltaan sellainen, johon suomalaiset helposti samaistuvat – rauhallinen, kiltti ja empaattinen – hauskakin. Sellaisen johtajan tämä kansa haluaa. Katsokaa vaikka presidenttiämme.

Lempäälän miehen ura on ollut pitkä. Vielä pidempi kuin Lempäälän mies itse.

Huipulle Anttila nousi vasta niin sanotulla kypsällä iällä. Pitkänhuiskean vartensa ja kehittyvän fysiikkansa vuoksi hän löysi pelityylinsä ja vahvuutensa vasta aikamiehenä. Heikkouksistaan hänelle on varmasti muistuteltu teinivuosista asti, joten ne hän lienee tiedostanut jo kauan.

"Hän löysi pelityylinsä ja vahvuutensa vasta aikamiehenä. Heikkouksistaan hänelle on varmasti muistuteltu teinivuosista asti."

Kapteeni Anttilan profiili on kuin Leijonat pienoiskoossa. Hän joutui kulkemaan pitkän tien huipulle aivan kuin Leijonat tarpoi vuosikausia ilman arvokisamenestystä. Myös Leijonat koki vaikeuksia ammoisina aikoina, eikä nousua maailmanmaineeseen ollut näköpiirissä pitkiin aikoihin.

Edellä mainitut asiat sopivat miesten maajoukkueen ohella myös Suomeen valtiona ja suomalaisiin kansana.

Anttila on joukkueen jätkä loppuun asti. Samaan hengenvetoon voi todeta, että Leijonissa ei ole tavattu pitää kerskailijoista ja mahtailijoista. Anttila kerta toisensa jälkeen on tarjonnut parrasvalot jollekin toiselle – hoidettuaan tietysti velvollisuutensa kapteenina alta pois.

Merkittävät henkilöt jakavat melko usein mielipiteitä. Niin on käynyt Anttilankin tapauksessa. Hänen mukanaolonsa on kyseenalaistettu monta kertaa, kun arvokisajoukkueemme on julkistettu.

Enää kyseenalaistamisiin ei ole mahdollisuutta. Anttilan nimeä ei tulla enää kokoonpanolistoilla näkemään. Kenties vielä joskus toivomme, että näkisimme numeron 12 vielä kerran MM-kisojen tiukassa paikassa sinivalkoinen pelipaita yllään.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös