Muistoja Raipen matkan varrelta

LIIGA / Haastattelu
Raimo Helminen saavuttaa seitsemänsadan pelatun SM-liigaottelun rajapyykin lauantaina Ässiä vastaan. Jatkoaika tavoitti Raipen entisiä valmentajia, pelitovereita ja tuttuja kertomaan muistoja legendasta ja tämän peliurasta. Myös maestro itse pääsee ääneen.

Raimo Helminen on todella suosittu jääkiekkoilija, josta jokaisella on jotain sanottavaa, kerrottavaa tai muisteltavaa. 699 SM-liigaottelua ja 330 A-maaottelua pelannut virtuoosi on jäänyt mieliin siinä määrin, että hänet valittiin kaikkien aikojen SM-liigalegendaksi menneellä kaudella. Tavoitellessani ihmisiä kertomaan juttuja Raipesta kävi nopeasti selväksi, että matkan varrella on sattunut ja tapahtunut monenlaista...

Minä muistan, kun Raimo Helminen...

...sanoi minulle ennen 1995 vuoden MM-kilpailujen semifinaalia Tshekkiä vastaan, että ”en ole ikinä mennyt kisoja ilman maalia”. Sitten se teki voittomaaliksi jääneen 1-0 maalin siinä välierässä. (Timo Jutila, Tappara-legenda)

...nosti Ilveksen suosta 90-luvun lopussa. (Juha Hiitelä, Jatkoajan ex-päätoimittaja)

...oli ja on isosiskoni ylivoimainen suosikkipelaaja. (Jukka Jalonen, A-maajoukkueen tuleva päävalmentaja)

...rakastui tummatukkaiseen kauniiseen tyttöön, Leenaan, joka on nyt hänen vaimonsa. (Raimo Summanen, A-maajoukkueen ex-päävalmentaja)

...oli ja on vaatimaton. (Mikko Peltola, Ilves)

...istui pitkät kalsarit jalassa kopissa jo aikaisin syksyllä. (Juho Mielonen, ex-Ilves, nykyisin SaiPa)

... palasi NHL:stä. Ilveksen peli kangerteli pahasti. Helminen tappeli Joel Paunion kanssa ja pisti tämän todella huonoon kuntoon. Seuraavan päivän Aamulehdessä oli vielä kuva, jossa Raipe irvisteli vieläkin vihaisena kun veristä Pauniota talutettiin koppiin. (Juha Hautamaa, Ilves)

... tuli maajoukkueeseen jäädäkseen. Pitkään kiekon parissa olleena pelaajat ovat vaihtuneet, mutta Raipe vaan on ja pysyy. (Erkka Westerlund, A-maajoukkueen ex-päävalmentaja)

... tuli mukaan ensin nuorten ja sitten aikuisten maajoukkueeseen kun valmensin siellä. Kaveri oli hiljainen ja vaatimaton, mutta kentällä löytyi tehoja. Yleensä se tuppaa olemaan päinvastoin. (Pentti Matikainen, HIFK-legenda)

... eli todella kovalla tunteella Ilveksen mukana, kun seura oli rahavaikeuksissa ja jouduimme myymään pelaajiakin. Siinä oli ihan kyyneleet silmissä Ilveksen puolesta. (Heikki Mälkiä, SaiPan valmentaja, ex-Ilves)

...ja minä lähdimme reeneistä Raipelle Koikkariin[Koivistonkylä]. Olimme lähdössä keskustaan syömään, kun heti ensimmäisessä risteyksessä auto peruutti Raipen auton nokkaan. Mentiin sitten viereiselle huoltoasemalle selvittämään tilannetta, niin kun Raipe nousi autosta luin sen toisen osapuolen huulilta: ”JUMALAUTA, se on Raipe!!!” Asioiden selvittely vähän venähti, kun toisesta autosta ruvettiin hakemaan kameraa esille. (Timo Peltomaa, Canal+ asiantuntija)

...kävi todella kuumana ja Jesse Niinimäki pelasti Raipen suuremmilta sanktioilta menemällä tämän ja tuomarin väliin. Raipe sai silti 54 jäähyminuuttia tilanteesta. (Antti Mäkinen, Radio 957:n selostaja)

...usein haukotteli ennen ottelua. Vaikka kyseessä on pelaaja, jolle jokainen takaiskumaali on kuin viilto sydämeen, niin juuri ennen peliä hän saattaa päästää ihan aamuhaukotuksen. Olisikohan se sellaista starttiapatiaa. (Hannu Aravirta, A-maajoukkueen ex-päävalmentaja)

...rikkoi 83-84 Wayne Gretzkyn vanhan piste-ennätyksen nuorten MM-kilpailuissa. Pelin jälkeen toimittajat sitten piirittivät Raipea ja pyysivät tätä nostamaan luistimet ilmaan ja tuulettamaan. Minä sitten käänsin pyynnön Raipelle, niin tämä vastasi edelleen istualtaan: ”Sano, että jos ei näin kelpaa niin olkoot.” (Markku Tuominen, Ilveksen lääkäri)

...nuorena poikana katkaisi jalkansa. Menimme porukalla Koikkarin kentälle lämmimään, niin ei se malttanut olla pois vaan tuli kipsin kanssa sinne liukastelemaan. (Jyrki Lumme, legendaarinen liukuja)

...palasi Ilvekseen Ruotsista. Hyvä ystäväni kysyi minulta: ”Vieläköhän toikin pärjää, sehän on jo vanha ukko.” (Mika Suonsyrjä, Jatkoajan Ilves-vastaava)

Legendan omat muistot

Raipe, mikä on varhaisin muistosi liigasta?

- Kyllä se on varmaan ensimmäinen liigapeli. Hävisimme 7-1 Helsingissä. Hyvin alkoi.

Mikä on paras muistosi liigasta?

- Mestaruus vuonna 1985. Oli todella tiukat pudotuspelit. Jo Kärppiä vastaan oli todella tiukka sarja. Emme me ja TPS olleet mitään suosikkeja finaaleihin edes. Sitten finaalisarjassa nousimme 2-0:sta [otteluvoitot] vielä mestareiksi.

Entä mikä on ikävin muistosi liigauralta?

- Varmasti koko kausi 02-03. Se oli todellinen mahalasku. Raskasta oli sekä kentän ulkopuolella että kentällä.

» Lähetä palautetta toimitukselle