TAP - LUK
TOR - WSH 2.30
MTL - ARI 2.30
COL - MIN 4.30
VGK - NSH 5.00
ANA - STL 5.00
VAN - CAR 5.30

Miika Elomon TUTOlla peli luistaa − "Tämä on ollut ilo silmälle"

MESTIS / Haastattelu
Tällä kaudella Miika Elomo pääsi rakentamaan itsensä näköistä joukkuetta.
Kuva © Timo Savela
Sarjan kolmatta sijaa pitävä TUTO on aloittanut nuorentuneesta joukkueesta huolimatta varsin mallikkaasti. Peli-intoa löytyy, onnistumisia tulee ja pisteitä ropisee. Päävalmentaja Miika Elomo kertasi Jatkoajalle TUTOn syksyä ja joukkueen rakennusta.

Alkukauden paria tappiota lukuun ottamatta TUTOn syksy on alkanut mallikkaasti. Päävalmentaja Miika Elomon mukaan joukkueen touhua on ollut ilo katsella.

− Pelimme näyttää hyvältä. Se on mennyt tasaisesti eteenpäin ja tuloksellisesti on ollut todella kova syksy. Tämä on ollut ilo silmälle.

Viikonlopun vieraskiertueelta TUTO nappasi yhden voiton. Vaikka Joensuussa tulikin takkiin, oli turkulaisten peliesitys Joensuussa pirteä, ja hieman paremmalla onnella voittokin olisi ollut mahdollinen.

− Toimme täksi kaudeksi joukkueeseen paljon nuoria oman kylän poikia, jotka vasta ottavat ensiaskelia miesten peleissä. He ovat aloittaneet todella hyvin, Elomo toteaa.

− Samalla toimme pari rutinoituneempaa Mestis-pelaajaa, jotka haluavat mennä eteenpäin. Sen lisäksi pidimme vanhasta rungosta meidän mielestämme ne, joiden intressit kohtasivat seuran intressien kanssa.

Elomo astui TUTOn peräsimeen kesken viime kauden Ismo Lehkosen siirryttyä sivuun. Tällä kaudella Elomo on saanut toteuttaa omia visioitaan ja kasata juuri itsensä näköisen joukkueen.

− Pääsimme hyvissä ajoin rakentamaan tätä kautta. Kesken kauden kun tulee, se on mitä se on, mutta nyt olen tyytyväinen tähän joukkueeseen ja miten tämä syksy on lähtenyt käyntiin.

− Minulla on selkeä visio siitä, minkälaista kiekkoa haluan joukkueeni pelaavan. Siinä pitää olla hyvää pelipäätä ja sen lisäksi fysiikan täytyy olla timanttinen, jotta jaksaa.

Ja hyvän taustatiimin kanssa joukkueen rakennus on ollut helppoa.

− Mielestäni Marko Kiprusoffin ja Elmo Aittolan kanssa saimme näihin resursseihin nähden aikaa ihan maksimituloksen pelaajien suhteen. Uskon, että pelimme tulee kehittymään vielä paljon tästä päivästä kevääseen mentäessä, Elomo kertoo.

Joukkue on sekoitus uutta ja kokeneempaa

Kuten päävalmentaja itsekin totesi, on tämän kauden TUTOon tuotu mukaan paljon nuoria. Se näkyy etenkin puolustuksessa.

− Puolustuksemme on nuori. He ovat vuosina 1995-1998 syntyneitä, mutta hyviä, lupaavia nuoria puolustajia kaikki.

− Jossain vaiheessa ne miesten pelit pitää aloittaa, ja nyt he ovat todistaneet sen, että he ovat tarpeeksi hyviä. Kun katsoo, miten vähän olemme päästäneet omiin, näkyy se, mihin pojat pystyvät.

Kaksi kokenutta Mestis-puolustajaa TUTO sai joukkueessaan pitää. Kapteeni Anssi Virkki ja Kristian Tuohilampi ovat tärkeät palaset nuoren puolustuksen keskellä.

− Tuohi ja Virkki molemmat edustavat sitä jatkumoa ja sitoutuneisuutta, mitä halusimme tuoda joukkueeseen. Hyvällä esimerkillään he auttavat näitä nuorempia kavereita.

Myös hyökkäyksessä TUTOlla komeilee kaksi kovan luokan pelimiestä. Aki Keinäsen ja Tuukka Pulliaisen merkitys joukkueelle on korvaamaton.

− Nyt tullaan sellaisiin pelaajiin, jotka merkitsevät Mestiksellekin todella paljon. Jos miettii esimerkiksi Keinästä, niin joka kerta kun hän on askissa, tapahtuu historiaa. Sen lisäksi Keni pelaa tällä hetkellä varmaan raikkainta jääkiekkoa, mitä hän on koskaan pelannut, Elomo hehkuttaa Mestiksen ennätysmiestä.

− Fyysisesti hän on todella kovassa kunnossa ja pelihuumoria on. Viime kausi oli hänelle henkisesti raskas, mutta nyt mies kyllä nauttii täysin sielun voimin. Kunhan Pulliainen vielä kuntoutuu, niin tulos on kohtuullisen kova, päävalmentaja lupailee.

Tällä kaudella TUTOlta on löytynyt maalintekovoimaa laajalta rintamalta, joten yhden superketjun varassa joukkueen menestys ei ole.

− Kauden alussa pakkiparien kanssa on aina vähän kokeilua. Hyökkäyksessä yritän löytää aina ensin parivaljakon ja sen jälkeen sen kolmannen pelaajan siihen.

− Meillä on aika rauhallista ollut, sillä nämä neljä ketjua ovat olleet alkukauden melko samanlaisia. Jotain muutoksia kesken pelin on saattanut tulla, mutta muuten palaset ovat loksahtaneet hyvin paikalleen, Elomo kertoo.

Aikaisemmin mainitut Keinänen ja Pulliainen tuntuvat melko itsestäänselvältä hyökkäysparilta, mutta vastoinkäymisiinkin on syytä varautua.

− Muitakin vaihtoehtoja pitää olla, sillä koskaan ei tiedä, mitä voi tapahtua. Meillä on siihenkin ketjuun hyviä vaihtomiehiä, kun on esimerkiksi Hannu KuruTimi Lahtinen ja Juho Virtanen, Elomo luettelee.

Karolus Kaarlehto on suomikiekon lupauksia.
Karolus Kaarlehto on suomikiekon lupauksia.
Kuva © Timo Savela

Puolustuksen lisäksi myös maalin suulta löytyy nuorta voimaa, kun 19-vuotias Karolus Kaarlehto on Kristian Järvisen rinnalla alkanut ottaa aina vain enemmän vastuuta. Rohkeasti ja itsevarmasti pelaava Kaarlehto kuuluu kiistatta tämän kauden nouseviin tähtiin.

− Hän on hyvin kilpailuhenkinen. Hänkin pelaa ensimmäisiä miesten pelejä tällä hetkellä. Kaarlehto kuuluu meidän parikymppisten kisajoukkueessa taisteleviin maalivahteihin. Ehdottomasti suomikiekon lupauksia.

− On hienoa nähdä aina näitä kehityksiä, oli kyseessä sitten maalivahti, pakki tai hyökkääjä. Vaatii rohkeutta antaa nuorelle vastuuta, mutta kun sitä antaa, se maksaa aina takaisin seuralle ja kannattajille. Nuorien työmoraali ja halu mennä eteenpäin on aina niin kova, Elomo toteaa.

Kokeneempien pelaajien tuen lisäksi TUTOlla on tarjota nuorille myös sitä tärkeintä: peliaikaa.

− Nuoret pelaajat tarvitsevat kokeneemmilta pelaajilta rohkaisua ja valmentajalta luottamusta. Se yhdistelmä palkitsee enemmän kuin pari hassua sekuntia kentällä. Nuoren täytyy saada kehittyä ympäristössä, jossa pääsee pelaamaan.

Selkeää ykkösvahtia TUTOlle ei ole vielä muodostunut eikä tarkalle työnjaolle ole edes tarvetta. Kaksi kovaa, tasavahvaa maalivahtia on tärkeä valttikortti.

− Fakta on se, että meillä on kaksi todella hyvää maalivahtia. Molemmat ovat pelanneet hyvin, joten molemmat ansaitsevat saada peliaikaa.

− Eikä meidän joukkueelle ole mikään kynnyskysymys se, kumpi pelaa maalissa. Molemmat ovat otteillaan ansainneet joukkueen luottamuksen, Elomo kertoo.

Turussa keskitytään tähän hetkeen

TUTOn kovimmat kilpakumppanit Mestiksessä alkavat yksi toisensa jälkeen kaikota, kun ensin Liigaan nousi Sport, ja sen jälkeen ylennyksen saivat KooKoo ja Jukurit.

Liiganousua on haaveiltu jonkun verran myös Turussa, mutta matkaa tähän tavoitteeseen vielä on.

− En halua ottaa kantaa mihinkään yksittäisiin talouslukuihin, mutta kyllä organisaation täytyy olla luvuiltaan valmis, kun siihen leikkiin lähtee. Se, onko TUTOn liiganousu tällä hetkellä realistista, niin ei se juuri tällä hetkellä sitä ole. Se on ihan fakta, Elomo tuumii.

− Olemme erittäin hyvä joukkue tälle sarjatasolle, vaikka olemmekin todella nuori joukkue. Tällä joukkueella ei kuitenkaan vielä pystyisi lähtemään kilpailemaan liigajoukkuetta vastaan.

Myös raha-asiat tulevat vastaan.

− Nämä pelaajat maksavat suurin piirtein 140 000 euroa. Jos miettii Liigan pelaajabudjettia, niin tuohon summaan tulee vielä aika monta nollaa perään, Elomo naurahtaa.

Tällä hetkellä liiganousun miettiminen tai siitä haaveilu on Elomon mielestä turhaa haihattelua. On keskityttävä asioihin, jotka tällä hetkellä ovat merkityksellisiä.

− Sarjajärjestelmän kannalta tällä hetkellä Suomessa on turha edes miettiä sen suuremmin liiganousua. Tällä hetkellä mielestäni kaikki panokset kannattaa laittaa siihen, että me olemme tässä sarjassa materiaalilta ja muilta luvuilta vahva, iso tekijä. Se on ainoa asia, joka tällä hetkellä on mielestäni ajankohtaista.

− Meillä on kyllä pelaajia, jotka ovat matkalla Liigaan. Jos suomalaisessa sarjasysteemissä jonakin päivänä jotain tapahtuu, silloin on ajankohtaista, että se seura, joka nousee, on valmis niin luvuiltaan kuin materiaaliltaan, Elomo päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle