Kapteenien ajatusnurkkaus: Friman paljasti Ilveksen vahvistaneen peli-identiteettiään, Kiiskinen nosti erikoistilanteet tapetille

LIIGA / Haastattelu
Tuomas Kiiskinen löi KalPan tasoitusmaalin viime sunnuntain ratkaisevassa toisessa kamppailussa Sportia vastaan.
Runkosarjan toiseksi sijoittunut Ilves saa puolivälierissä vastaansa Sportin suoraan kahdessa ottelussa kaataneen KalPan. Joukkueidensa kapteenit Niklas Friman ja Tuomas Kiiskinen odottavat vauhdikasta sarjaa, jossa sekä erikoistilannepelaamisella että kiekonhallinnalla on suuri rooli.

Kapteenien ajatusnurkkaus on juttusarja, jossa Liigan pudotuspelijoukkueiden kapteenit pohtivat omien joukkueidensa pudotuspelisarjoja ja oman sekä vastustajajoukkueensa heikkouksia ja vahvuuksia.

Ilves ja KalPa aloittavat oman puolivälierätaipaleensa torstaina. Tamperelaiset ovat saaneet levätä ja harjoitella reilun viikon runkosarjan päättymisen jälkeen, kun vastaavasti KalPa pelasi itsensä jatkoon ensimmäiseltä pudotuspelikierrokselta.

Joukkueidensa kapteenit, kokeneet kiekkonikkarit Niklas Friman ja Tuomas Kiiskinen odottavat vauhdikasta sarjaa, jossa suureen rooliin nousevat erikoistilannepelaaminen sekä se, kumpi pääsee hallitsemaan ja pelaamaan kiekolla vastapuolta enemmän.

KalPa-kapteeni Kiiskisen mukaan joukkue sai paljon tärkeitä oppeja mukaansa Sport-sarjasta, jossa se onnistui ratkaisemaan molemmat ottelut vasta kolmannen erän jälkimmäisellä puoliskolla.

– Kärsivällisyydestä olemme puhuneet koko kauden ajan, joten oli hienoa, kun Sport-sarjassa kärsivällisyys palkittiin, kun pääsimme johtoon aina ottelun loppuhetkillä, Kiiskinen analysoi.

Ottelusarja oli tasainen, vaikka KalPa veikin voitot 2–0. 

– Pelasimme kaksi todella tiukkaa kamppailua. Pelimme oli ihan hyvin kuosissa ja iso asia on, että saimme jo pari pudotuspeliottelua tähän alle. Nyt ei ole jännitystä enää niin paljoa ilmassa, kun kaikki tietävät, mitä odottaa.

Tampereella kehitetty ja vahvistettu peli-identiteettiä

Kummassakin leirissä odotellaan jo sarjan alkua. Etenkin Tampereella odotus on tuntunut ajoittain pitkältä, mutta vihdoin on myös Ilveksen vuoro käynnistää kevään pelit.

– Fiilis on hyvä ja kyllähän tätä on odotettukin. Joukkueessa on sopivan rento ilmapiiri, Friman kuvaili.

Joukkueet ovat ehtineet sekä lepäämään että treenaamaan, joten kaukalossa nähdään torstai-iltana varmasti kaksi hyvin latautunutta ja näytönhalusta puhkuvaa joukkuetta.

– Olemme tässä runkosarjan jälkeen harjoitelleet laadukkaasti, mutta olemme myös kehittäneet ja vahvistaneet omaa peli-identiteettiämme, Ilves-kapteeni paljasti.

– Ottelusarjamme ratkesi jo sunnuntaina, joten olemme hyvin ehtineet ladata akut seuraavaa koitosta varten, Kiiskinen kertoi.

Runkosarjassa joukkueiden neljästä kohtaamisesta Ilves vei nimiinsä kolme ja KalPa poistui kaukalosta voittajana kertaalleen. Maaliero oli tamperelaisten hyväksi 12–6. Ottelut ovat olleet maalin pelejä lukuun ottamatta tammikuun kamppailua, jolloin Ilves oli tyly vieras Kuopiossa voitettuaan lukemin 2–6.

Voidaan siis odottaa, että ottelusarjasta tulee tiukka, vaikka Ilves kantaakin runkosarjan kakkosena ennakkosuosikin viittaa. Pudotuspelit ovat kuitenkin asia erikseen, joten liiaksi ei kannata tuijottaa runkosarjasijoituksia. 

Kummankin joukkueen vahvuudet ovat nopeudessa sekä nopeassa suunnanmuutospelaamisessa. Erikoistilanteet nousevat myös suureen rooliin. Ilveksen ylivoima oli runkosarjassa tehokkainta (28,57) ja KalPa ylsi kahdeksanneksi (18,81). Alivoimalla tilanne oli kuitenkin toisin päin, kun KalPa oli toinen (84,92) ja Ilves kahdeksas (80,79).

– KalPa on erittäin luisteluvoimainen ja aktiivinen joukkue. He pystyvät riistämään paljon kiekkoja ja rakentamaan niistä tilanteista maalipaikkoja, Friman avasi.

– Ilves pelaa myös hyökkäävää ja vauhdikasta kiekkoa, kuten mekin. Joukkueessa on paljon taitavia äijiä ja heidän ylivoimansa etenkin on erittäin tehokasta, Kiiskinen vastasi.

Niklas Friman (oik.) pelaa ensimmäistä kauttaan Ilveksessä, mutta rintaan aseteltiin heti kapteenin tunnus.
Kuva © Julia Suuriniemi

KalPa-leirissä luotetaan pelituntumaan

Kun keskustelu kääntyy oman joukkueen vahvuuksiin, nousevat lajin tutut kliseet esille. KalPa-leirissä on panostettu erityisesti erikoistilanteisiin ja Friman puolestaan nostaa esille sen, että joukkueen on oltava valmis heti, kun kiekko tippuu jäähän.

– Meidän pitää heti pelata parasta peliämme. Lisäksi meidän täytyy keskittyä jämäkkään, mutta jäähyttömään puolustamiseen sekä fiksuun kiekolliseen pelaamiseen, Ilves-kapteeni alusti.

Jäähyttömyys on yksi Ilveksen suurista teemoista pudotuspeleissä, sillä runkosarjan aikana joukkue pelasi neljänneksi eniten alivoimaisena (312 minuuttia). Toisaalta KalPan lukemakaan ei paljoa tästä jäänyt (306 minuuttia, kuudenneksi eniten).

Ilves päästi alivoimaisena maalin keskimäärin joka yhdeksäs minuutti, kun KalPan vastaava lukema oli runkosarjassa 11,22. Toisaalta Ilves teki kuusi alivoimaosumaa KalPan kolmea vastaan.

– Erikoistilanteiden arvo nousee aina pudotuspeleissä, joten niihin täytyy kiinnittää huomiota. Pelin tai useammankin voi ratkoa sillä, että käyttää esimerkiksi ylivoimansa eikä istu turhaan rangaistujien aitiossa, Kiiskinen pohti.

Kapteenit tiedostavat hyvin joukkueidensa vahvuudet. Kuopiossa nojataan vahvaan neljän kentän pelaamiseen ja Ilves-leirissä aktiiviseen peliotteeseen sekä vahvaan kamppailupelaamiseen joka puolella kenttää.

– Turha sitä tässä vaiheessa on enää taikatemppuja lähteä keksimään. Kunhan pelaamme yhtä kovaa ja vauhdikasta kiekkoa kuin ensimmäisessä sarjassa, olemme vahvoilla, Kiiskinen viestitti.

KalPa-kapteeni heitti vielä lopuksi täsmävinkin sarjaa seuraaville.

– Ykkösketjumme nousi hyvin esiin Sportia vastaan, aivan kuten runkosarjassakin ja etenkin sen jälkimmäisellä puoliskolla. Siinä on yleisölle sellainen ketju, jota kannattaa seurata.

» Lähetä palautetta toimitukselle