Joukkueidensa kapteenit puntaroivat Lukon ja TPS:n pudotuspelisarjaa – "Pientä ekstralatausta tietysti on ilmassa"

LIIGA / Haastattelu
Lukko ja TPS ovat kohdanneet kauden aikana kuusi kertaa. Kolme ensimmäistä kohtaamista menivät Lukon nimiin, mutta TPS voitti kolme jälkimmäistä.
Kuva © Timo Savela
Runkosarjan aikana kuusi kertaa kohdanneet ja voitot tasanneet Lukko ja TPS kohtaavat toisensa myös pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Joukkueiden kapteenit Julius Mattila ja Juhani Jasu ennakoivat sarjan olevan tasainen, kovavauhtinen sekä tunnepitoinen.

Paikallisvastustajat Lukko ja TPS sijoittuivat runkosarjassa peräkkäisille sijoille kahdeksan ja yhdeksän, mikä tarkoittaa sitä, että kuusi kertaa runkosarjassa kohdanneet 8-tien joukkueet kohtaavat myös pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.

Tällä kaudella kumpikin osapuoli on voittanut kolme ottelua, Lukko ensin kolme putkeen ja TPS kahmi pisteet kolmesta jälkimmäisestä kamppailusta. Kohtaamisissa pisteet jaettiin tasan 9–9, eikä maalierokaan kallistunut kuin kahden osuman verran raumalaisille. Viimeisin kamppailu nähtiin vain viikko sitten, kun TPS voitti viimeisen minuutin maalilla Raumalla. 

Joukkueiden kapteenit Julius Mattila ja Juhani Jasu odottavat sarjaa innolla. He ruotivat joukkueidensa runkosarjaa ja pohtivat, millainen sarja joukkueilla on edessään. Varmaa kuitenkin on, että, molemmissa halleissa tulee olemaan myös vierasjoukkueen kannattajia lyhyen etäisyyden vuoksi, eivätkä ottelut jätä tunnetasolla ketään kylmäksi. 

Kummassakaan leirissä ei oltu tyytyväisiä runkosarjasijoitukseen

Raumalla odotettiin, että Lukko olisi palannut taas tauon jälkeen kärkikamppailuun, mutta toisin kävi. Koko kautta leimasi otteiden ailahtelevuus, minkä vuoksi runkosarjasijoitus oli kahdeksas. Lukko-kapteeni Mattila nosti esiin joukkueen vuoristoratamaisen runkosarjan, mutta katseet ovat jo tiukasti pudotuspeleissä.

– Runkosarjassamme oli paljon hyvää, mutta tasomme ailahteli jonkin verran. Oli ylä- ja alamäkiä, mutta toisaalta pelasimme ajoittain myös loistavia pelejä kärkijoukkueita vastaan. 60 pelin otanta on kuitenkin iso, ja tämä kahdeksas sija on nyt se, minkä noiden pelien perusteella ansaitsimme, Matilla kertasi.

Turussa odotukset olivat myös yhdeksättä sijaa korkeammalla. Viime kausi oli Palloseuran juhlakausi, mutta se meni täysin penkin alle. Tavoitteena oli parantaa siitä, mutta joukkue jäi edelleen kuuden parhaan joukkueen ulkopuolelle. Jasun mukaan tärkeintä on kuitenkin saavutettu pudotuspelipaikka.

– Päällimmäinen fiilis runkosarjasta on, että emme onnistuneet pääsemään niille sijoille, joille olisimme halunneet. Pääsimme kuitenkin kympin joukkoon, joten kaikki on vielä mahdollista.

Kuten Raumalla, myös Turussa kamppailtiin ailahtelevien otteiden sekä ennen kaikkea loukkaantumisten kanssa. Siinä missä Lukolla oli pahimmillaan sairastuvalla kolme pelaaja, joutui TPS operoimaan useamman junioripelaajan voimin. Etenkin maalivahtien tilanne on ollut kauden mittaan hankala.

– Parhaimmillaan pelasimme erittäin hyvin, mutta huonoimmillaan joukkue sekä yksilöt näyttivät huonoilta. Aika paljon jouduimme taistelemaan myös loukkaantumisten kanssa. Parhaimmillamme olemme kuitenkin näyttäneet venymiskykyä ja sitkeyttä, Jasu lisäsi.

Pelityyliltään kaksi samankaltaista joukkuetta

Kuten on jo aiemmin mainittu, Lukko ja TPS ovat toisilleen hyvin tutut joukkueet. Sen tiedostavat myös kapteenit, joten suuria pelillisiä yllätyksiä ei ole luvassa. Molempien joukkueiden pelikirjoissa nojataan kiekkokontrolliin sekä kiekonhallintaan. Vahvempi joukkue on siis se, joka pystyy pelaamaan omaa peliään sekä nollaamaan vastustajan vahvuuksia.

– TPS haluaa kontrolloida kiekkoa ja pitää kiekkoa, aivan kuten mekin. Jos haluamme voittaa, meidän täytyy pitää kiekkoa enemmän sekä pitää heidät heidän mukavuusalueensa ulkopuolella, Mattila analysoi.

– Vastustajan on hankalampi vastata, jos he joutuvat puolustamaan paljon. Puolustustilanteita on nimittäin hankalampi harjoitella kuin sovittuja lähtöjä ja hyökkäyspeliä.

Turussa on analysoitu tarkkaan Lukon pelitapaa. Jasu nostaa myös esille sen, että Lukko hyökkää varmasti kovaa, sillä joukkueella on paljon näytönhaluja.

– Lukko on luisteluvoimainen joukkue, joka paineistaa kovaa jokaisella kentän osa-alueella. Heillä on joukkueessa paljon osaamista. Joukkue on hyvä, ja he varmasti tavoittelivat myös korkeampaa runkosarjasijoitusta.

Yksi ottelusarjan parhaista puolista on joukkueiden välinen etäisyys. Paikan päällä tulee siis varmasti olemaan aina myös vierasjoukkueen kannattajia.

– Helppo matka meille molemmille, Jasu heitti.

– Ottelusarja sytyttää varmasti, olihan viime viikollakin Raumalla paljon TPS-kannattajia. Muutenkin Raumalla on ollut hyvä tunnelma, sillä halli on myyty täyteen seitsemän kertaa runkosarjan aikana, mikä on uusi ennätys. Tunnelmaa on varmasti myös Turussa, joten tämä on hieno ottelusarja, Mattila lisäsi.

Ekstralatausta ja erikoistilannepelaamisen läpikäymistä

Ensimmäisen kierroksen pudotuspelisarja on lyhyt, sillä jatkoonpääsyyn vaaditaan ainoastaan kaksi voittoa. Tämä on asia, joka on tiedossa kummassakin leirissä.

– Meidän pitää heti olla valmiina. Emme voi löysätä, vaan meidän tulee heti olla parhaimmillaan sekä pelillisesti että tunnetilaltaan, joukkueena sekä yksilöinä, Jasu avasi.

Turussa TPS lähtee ottelusarjaan normaalien harjoitteiden kautta. Tavoitteena oli saada jalkeille paras mahdollinen kokoonpano loukkaantumisten ja joukkueessa jyllänneen vatsatautiepidemian jälkeen. Raumalla on keskitytty runkosarjan päätöksen jälkeen hiomaan erikoistilannepelaamista. Se ei ole yllätys, sillä esimerkiksi Lukon ylivoima oli runkosarjassa toiseksi heikointa.

– TPS pelaa hieman erilaista alivoimaa kuin muut, ja erikoistilannepelaamisen rooli tulee olemaan todella iso. Olemme käyneet niitä tässä lävitse, Mattila kertoi joukkueen valmistautumisesta.

Kapteeneista Mattila on edustanut Liiga-urallaan vain Lukkoa, mutta Jasu on kantanut yllään molempien pudotuspelijoukkueiden pelipaitoja. Hän on Lukon kasvatti, mutta viimeksi 36-vuotias hyökkääjä on pelannut Raumalla kaudella 2013–14. 

– Pientä ekstralatausta tietysti on ilmassa, mutta omasta Lukko-ajasta alkaa olla jo aika kauan. Minulla on kyllä paljon sukua Rauman seudulla, joten heille tilanne on varmaan jännittävämpi kuin minulle, Jasu päätti pilke silmäkulmassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle