Vihellyksen jälkeen: Ennakkosuosikeillakin kompastuskivensä puolivälierissä − HIFK:lle jää käteen tyhjä arpa

LIIGA / Artikkeli
TPS osoitti Perrinin johdolla, että vanhat jaksoivat. Myös joukkueen nuoret pystyivät.
Kuva © Jarno Hietanen
Liigan puolivälierät ovat jo ovella, ja edessä on neljä toinen toistaan kiihkeämpää kamppailua paikasta neljän parhaan joukkoon. Mukana menossa ovat tietenkin Vihellyksen jälkeen -podcastista tutut toimittajat uusine analyyseineen ja sivaltavine tulkintoineen.

Vihellyksen jälkeen -podcast palaa liian pitkältä tauoltaan väkevän eepoksen parissa, kun Lassi Seppä ja Niko Björksten käyvät neljän puolivälieräsarjan kimppuun. Toimittajilla on tuttuun tapaan monia erimielisyyksiä, mutta monesta seikasta viheltelijät olivat myös samoilla luistimenpiirroilla.

Aluksi kaksikko käy läpi ennen kautta ennustamiaan vaihtoehtoisia faktoja runkosarjan loppusijoituksista aina pistepörssimenestyjiin ja mahdollisiin floppiseuroihin. Ainakin Seppä ja Björksten itse olivat tyytyväisiä kykyihinsä.

Tämänkertaisessa jaksossa toimittajat iskivät myös pöytään jokaiseen sarjaan taisteluparin, joiden he olettavat näyttelevän ratkaisevia rooleja kamppailuiden kannalta.

Tässä vielä sisällysluettelo helpottamaan navigointia giganttisessa podcast-viidakossa. Ajat ovat podcastin kestoaikoja, joiden kohdalla alkaa keskustelu kyseessä olevasta sarjasta:

Kärpät − Ässät 08:38

TPS − SaiPa 15:27

Tappara− KalPa 25:00

JYP − HIFK 35:34

Kärpät − Ässät − Patasydämen viimeiset tahdit kuullaan pohjoisen puhurin säestyksellä

Pisteet runkosarjassa 10-2

− Kärppien maalivahtitilanne on sellainen, että siitä voi tulla positiivinen ongelma, niin kuin JYPillä muutamia kausia takaperin. Toisaalta, jos kummallakaan ei koppi tartu, on oululaisjoukkueella mietittävää, Björksten arpoo.

Oululaisnippu on Mikko Mannerin johdolla noussut takaisin sille paikalle, jolla se aikanaan Lauri Marjamäen luotsaamana oli. Joukkueesta löytyy osaamista jokaiseen jääkiekossa eteen tulevaan tilanteeseen.

− Kärpillä on enemmän pudotuspeleihin soveltuvia pelaajia, kuten Miska Humaloja ja Jari Sailio, miksei Otto Karvinenkin, Seppä uumoilee. Ässiltä puuttuu rouheus.

Taistelupari: Nicklas Lasu − Tommi Taimi

− Taimen pitäisi olla Maksim Matushkinin, Niko Peltolan ja Juho Tommilan yläpuolella, mutta hän on ollut esitystensä perusteella näiden alapuolella, tinttaa Björksten.

Sepän veikkaus: Kärpät jatkoon voitoin 4-0

Björkstenin veikkaus: Kärpät jatkoon voitoin 4-2

TPS − SaiPa − kaikki riippuu siitä, jaksavatko vanhat ja pystyvätkö nuoret − ja kumman pelaajista puhutaan?

Pisteet runkosarjassa: 3-9

− TPS:n kokoonpano kestää vertailun mihin tahansa joukkueeseen, linjaa Björksten todeten asian saavuttaneen nykyisen tilansa runkosarjan lopulla tulleiden vahvistusten myötä.

Björksten yritti kaikin keinoin löytää Sepästä esiin hänen aika ajoin esillä olleen TPS-piikittelijän. Hän lähes tulkoon onnistuikin aikeissaan.

Frans Tuohimaan Liigan kuumimpien maalivahtien joukkoon nousuun tuskin kovin moni uskoi. Emme mekään. TPS:n maalivahtitilanne sen sijaan on mielenkiintoinen, sillä SaiPalla on lähtökohtaisesti parempi maalivahti, torjui turkulaisilla sitten Oskari Setänen tai Rasmus Tirronen.

Vaikka TPS lähtee Sepän ja Björkstenin mielestä ennakkosuosikkina koitokseen, on lappeenrantalaisten mahdollisuus nousta takaisin sarjaan mukaan, vaikka se joutuisikin alakynteen.

Taistelupari: Oula PalveVladimir Denisov

Sepän veikkaus: TPS jatkoon voitoin 4-2

Björkstenin veikkaus: TPS jatkoon voitoin 4-3

Tappara − KalPa − finaalitoisinnossa kirves heiluu, elleivät savolaiset käytä oljenkorttaan

Pisteet runkosarjassa: 10-2

KalPa oli runkosarjan lopussa kovassa lennossa, ja Tappara on hakenut viimeistä silausta peliinsä jo pitkään. Joukkueet kohtasivat viime kauden finaaleissa, jolloin Tappara voitto mestaruuden lopulta selvästi.

Mathew Maione on sellainen herrasmies, joka saattaa ratkaisuillaan kuitenkin aika konemaiselle Tappara-viisikolle aiheuttaa mielenkiintoisia tilanteita, Seppä intoutuu ennustelemaan.

− Jos Tappara on joukkue isolla J:llä, niin ei Tapparallakaan kukaan pistepörssissä turhan korkealla ollut. Joukkueessa oli runkosarjassa monta alisuorittajaa, mutta nyt joukkueella on tavallaan  uuden alun paikka. Tässä kohtaa kautta ei ole pettymyksiä taustalla, Björksten puntaroi.

Toimittajat eivät usko, että muun muassa Tomas Zaborsky onnistuu luomaan hidastunutta itseään uudestaan, jotta hänestä olisi ratkaisevaa apua joukkueelle. Henrik Haapalaa herrat pitävät täydellisenä pelaajana verrattuna muihin kirvesrinnoissa piipahtaneisiin pelimanneihin.

Lisäksi joukkueiden maalivahtitilanne herättää kysymyksiä, sillä molemmilla on käytettävissään kaksi todellista huipputorjujaa.

Taistelupari: Otto Rauhala − Ryan Wilson

− Tapparan hyökkäyskalusto on leveä, mutta niin on Wilsonin poikittainen mailakin. Hänelle sopii pudotuspelien hieman kovempi pelityyli, Seppä tietää.

Sepän veikkaus:Tappara jatkoon voiton 4-2

Björkstenin veikkaus: Tappara jatkoon voitoin 4-2

JYP − HIFK − Ennakolta tasaisin sarja, mutta helsinkiläisillä on liikaa rasitteita

Pisteet runkosarjassa 8-4

Sijoille neljä ja viisi sijoittuneet joukkueet kalistelevat peitsiään siitä lähdökohdasta, että molemmilla on periaatteessa potentiaalia aivan kirkkaimpaan kruunuun asti. Toisen kohtalo on kuitenkin jättää leikki kesken jo tässä vaiheessa.

− Tässä sarjassa on suurin arpapeli sen kanssa, että kuka torjuu kummankin joukkueen maalilla. Todennäköisesti Jussi Olkinuora ja Atte Engren aloittavat sarjan. Todennäköisesti neljä veskaria tulevat pelaamaan sarjan aikana. Se, miksi vaihdot tapahtuvat, voi olla sarjan kannalta ratkaiseva tekijä, Seppä ja Björksten toteavat kuin yhdestä suusta.

JYPin hyökkäysrintama on laaja − niin laaja, että Björkstenkin menee ymmälleen luetteloinnista.

− JYPin keskushyökkääjäosastolta löytyy niin Jarkko Immosta, Juha-Pekka Hytöstä, ja Joonas Nättinenkin pystyy pelaamaan keskellä. He ovat pudotuspelien prototyyppipelaajia, Seppä listaa.

− Niin, ja sitten on muuan Antti Suomela, Björksten keskeyttää, saaden Sepältä vastauksen, jonka mukaan listalla olivat vain ne "pudotuspelipelaajat", ja että taitopelaajista puhuttaisi vasta myöhemmin. Samaan listaan menevät myös ainakin Jerry Turkulainen ja Juuso Puustinen.

HIFK on kärsinyt paitsi loukkaantumisista, myös pelikielloista. Tärkeä palanen puuttuu hyökkäyksestä, kun Juhani Tyrväinen kärsii pelikieltoaan hakattuaan Kristian Vesalaista poikittaisella mailalla paikkaan, jonne ei kuulu hakata.

− Ei HIFK:lla huono materiaali ole, mutta huonompi kuin JYPillä, vaikkei näitä paperilla ratkaistakaan, Björksten toteaa huomauttaen, että helsinkiläisten kärkipakeista sekä Miro Heiskasella että Teemu Erosella on taustallaan loukkaantumisia.

Taistelupari: Nolan Yonkman − Joe Finley

Sepän veikkaus: JYP jatkoon voitoin 4-1

Björkstenin veikkaus: JYP jatkoon voitoin 4-3

Mikäli podcast herätti sinussa mielipiteitä tai muita tuntemuksia, osallistu keskusteluun Twitterin puolella hashtagilla #vihellyksenjälkeen. Sepän ja Björkstenin löydät nimimerkeillä @lassiseppa ja @nikobjo.

» Lähetä palautetta toimitukselle