Vihellyksen jälkeen: Käveleekö Tappara nauraen pankkiin? - Kärppien tulisi turvautua fiilunkiin

LIIGA / Artikkeli
Kärpät ja Tappara kohtaavat jälleen Liigan finaaleissa. Tällä kertaa kirvesrinnat ovat kirkas ennakkosuosikki.
Kuva © Saana Hakala
Kirvesrinnoilla on kiikarissaan historiallinen kolmas peräkkäinen Suomen mestaruus. Kärppien mahdollisuudet nojaavat alempien ketjujen ja veräjänvartijan onnistumiseen - unohtamatta pientä, mutta rehellistä, fiilunkipeliä.

Vihellyksen jälkeen -tutkapari Lassi Seppä ja Niko Björksten ovat tulleet tarinoissaan siihen pisteeseen, että Liiga-finalisteista on tullut aika analysoida ulos se joukkue, joka nostelee pelien päätteeksi Kanada-maljaa käsivarsilleen. Kevään viimeisessä sarjassa kohtaa jo käsitteeksi muodostunut parivaljakko Oulun Kärpät ja Tampereen Tappara. Kirvesrinnat hakevat jo kolmatta peräkkäistä Suomen mestaruuttaan.

Seppä ja Björksten saivat välieräpareista täysosuman kautta Kärpät finaaliin 4−3-voitoin HIFK:sta. Täysosuma siinä mielessä, että molemmat herrat ennustivat välieräpodcastissa kyseisen sarjan päättyvän juuri tavalla, jolla se päättyi. TPS-Tappara-sarjassa molemmat ennakoivat niin ikään seitsemän kamppailun näytelmää, mutta toisin kävi. Tamperelaiset pyyhkivät TPS:llä takamustaan voitoin 4−0.

Kärpät ja Tappara ovat kulkeneet finaaleihin varsin erilaisen tien. Pohjoisen ylpeys on joutunut kamppailemaan enemmän tosissaan, varsinkin välierissä, mutta myös Ässät puolivälierissä piti kärppälaumaa numerollisesti tiukoilla. Tappara sen sijaan porskutti KalPan ja TPS:n yli näyttämättä edes parasta mahdollista peliään.

− Voinemme suoraan sanoa, että Tappara on tässä ennakkosuosikki. Kotietu antaa Kärpille sen pienen oljenkorren, joka voi tulla heidän kohdallaan kyseeseen. Jos Kärpät saa Oulussa hurmoksen aikaan, heillä on mahdollisuus. Tappara ei tule häviämään Tampereella yhtään ottelua tässä sarjassa, Björksten linjaa.

Tappara pätkii arkkivihollisensa laajan materiaalin turvin

Kärpät selvitti tiensä finaaliin vain muutama päivä ennen sarjan alkua, kun taas sini-oranssi joukkue on saanut levätä laakereillaan yli viikon. Toimittajakaksikko ei näe, että kumpikaan joukkue hyötyisi erityisesti asemastaan.

− Tappara on levänneempi, Kärpät ehkä väsyneempi. Ammattilaisurheilijoille on kuitenkin aivan sama, lepäävätkö he kolme päivää vai viikon − valmiina he ovat joka tapauksessa. Tilanne saattaa olla jopa Kärpille edullinen, sillä heillä on lähempi pelituntuma, Seppä noteeraa.

Tapparalla on sarjassa materiaalietu, mutta tamperelaisilla on paljon uinuvaa pelaajamateriaalia. Esimerkiksi Otto Rauhalan mestaroima kolmosvitja voisi tarjota joukkueelle enemmän pisteellistä tukea viidellä viittä vastaan -pelissä.

− Rauhalan tontin pudotuspelionnistujana on ehkä ottanut Matti Järvinen. Toisaalta Juhani Jasukin on nostanut profiiliaan, vaikkei vielä pisteillä ole mässäillyt. Se on toisaalta myös roolin sanelemaa, Seppä tuumaa.

Tapparan otteet ovat olleet pudotuspeleissä niin vahvoja, että mestaruutta silmällä pitäen Kärppien tulisi kiinnittää huomioita myös niin sanottuun fiilunkipeliin.

− Kärppien täytyy päästä jotenkin Tappara-pelaajien ihon alle. Esimerkiksi Otto Karvisen ja Jari Sailion pitäisi käyttää hyödykseen rehellistä fiilunkipeliä, hieman kutitella ja tökkiä esimerkiksi Tapparan tähtipelaajia Sebastian Repoa ja Henrik Haapalaa, ohjeistavat Björksten ja Seppä yhteisäänin.

Yksi isoimmista ratkaisunpaikoista tulee olemaan se, kumpi joukkue saa kokoonpanonsa toimimaan tasaisemmin. Molempien poppoiden kärkivitjat ovat kivenkovia, mutta kahdesta alemmasta ketjusta on vielä varaa kiristää ruuveja. Myö molempien maalien suilla seisovat nuoret miehet, Kärppien Veini Vehviläinen ja Tapparan Dominik Hrachovina ovat jälleen kerran korostetun tärkeitä lenkkejä.

Taistelupari: Mikael Ruohomaa − Jan-Mikael Järvinen

Sepän veikkaus: Tappara voittaa sarjan, ja kolmannen peräkkäisen Suomen mestaruuden voitoin 4−2

Björkstenin veikkaus:Tappara voittaa sarjan ja kolmannen peräkkäisen Suomen mestaruuden voitoin 4−2

Mikäli podcast herätti sinussa mielipiteitä tai muita tuntemuksia, osallistu keskusteluun Twitterin puolella hashtagilla #vihellyksenjälkeen. Sepän ja Björkstenin löydät nimimerkeillä @lassiseppa ja @nikobjo.

» Lähetä palautetta toimitukselle