Suomi: Jos kysymysmerkit muuttuvat huutomerkeiksi, turnaus voi päättyä historiallisesti

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Marjamäelle olympialaiset ovat myös näytön paikka.
Kuva © Emil Hansson www.HanssonsPhoto.net
Suomella on allaan kolmet olympialaiset, joista miesten maajoukkue on tuonut mitalin kotiin. Edellisen kerran Leijonat jäi ilman mitalia Salt Lake Cityssä 2002. NHL-miesten poissaolo vaikutti suurelta osin joukkueen kasautumiseen, mutta tavoitetta ei silti auta laskea edelliskerroista.

Suomi ylisi edellisissä olympialaisissa hienoon pronssimitaliin, ja veteraanit lopettelivat upeita kiekkouriaan kyseisiin kisoihin. Nyt Etelä-Koreaan matkannut miesten maajoukkue on kokenut melkoisen nuorennusleikkauksen. Tärkeimmissä rooleissa paistattelee jopa alle 20-vuotiaita pelimiehiä.

Teemu Selänteen ja Kimmo Timosen kaltaisten legendojen siirryttyä sivuun, uusiksi tähdiksi ovat nousemassa, tai jopa jo nousseet, Eeli Tolvanen ja Miro Heiskanen. He olivat jo vuoden vaihteessa Buffalossa pelattujen alle 20-vuotiaiden MM-kisojen kantavia voimia, mutta nyt nuorukaiset pääsevät astetta isommille areenoille. Tukenaan heillä on tietysti meritoitunut ryhmä pitkän linjan maajoukkuemiehiä.

Joukkueesta on löydettävissä myös muutamia tärkeitä tutkapareja, kuten esimerkiksi Joonas Kemppainen ja Julius Junttila. Myös Jukka Peltola ja Jani Lajunen ovat toisilleen tuttuja Tapparan menestysjoukkueista. Puolustuksen yhteenpelaavuutta edesauttaa se, että valtaosa miehistä tuntee toistensa pelitavat ja metkut entuudestaan.

Kemppainen ja Junttila ovat tehneet tuhoa Kärppien riveissä. Ketjun kolmantena lenkkinä muistetaan nyt NHL:ssä pelaava Joonas Donskoi.
Kuva © Andreas Robanser

Lasse Kukkonen kipparoi maajoukkuetta jälleen yhteen arvoturnaukseen, eikä Kärppien johtohahmon roolia sovi vähätellä alkuunkaan. Hänen pelillinen roolinsa tulee todennäköisesti olemaan marginaalinen, mutta johtajuutta hänestä löytyy enemmän kuin monesta muusta pelaajasta yhteensä.

Suunnannäyttäjän viittaa voisi sovitella myös tuoreen Leijonat-pelaaja Peltolan harteille. Tapparan kahteen peräkkäiseen mestaruuteen johdattanut hyökkääjä tuo jo pelkällä läsnäolollaan turvallisen olon joukkueen sisälle.

Kärpät ja Tappara pohjana − keitoksen mausteet muualta

Peräti 15 pelaajalla on pelikokemusta joko Tapparasta tai Kärpistä. Ne, jotka eivät ole viime keväiden mestarien riveissä pelanneet, ovat joukkueeseen tiettyyn rooliin napattuja miehiä. Näistä esimerkkeinä Marko Anttila ja Teemu Hartikainen, jotka ovat kunnostautuneet ennen kaikkea fyysisellä puolella − vaikka pisteidentekoonkin herrat pystyvät. Puolustuspäästä löytyy sitten Sami Lepistön ja Juuso Hietasen kaltaisia kokeneita konkareita. 

Maalin suulla torjuntavastuuta kantaa erittäin suurella todennäköisyydellä Mikko Koskinen, joka on rutinoitunut tiukoissa paikoissa niin maajoukkueessa kuin seuratasollakin. Karri Rämölle ja Juha Metsolalle tuskin on tulossa minuutteja lyhyessä turnauksessa.

SKA:ssa työkseen pelaava Koskinen ei horju tiukoissakaan paikoissa.
Kuva © Sami Kemppainen

Päävalmentaja Lauri Marjamäki osoitti pelisilmää valitessaan joukkueeseen 30-vuotiaan Jonas Enlundin, joka on Tapparasta lähtönsä jälkeen pelannut pitkään KHL:ssä. Enlund tiedetään hyväksi maalintekijäksi, ja hänelle löytyykin varmasti hyvä rooli Leijonien tulosyksiköissä.

Sen sijaan jännityksen aiheita tuovat Tolvasen ehtynyt maalivire sekä keskushyökkääjien tasapaksuus. Petri Kontiola ja Jarno Koskiranta ovat erinomaisia pelaajia, mutta nähtäväksi jää onko kummastakaan heistä aivan kirkkaimmaksi johtotähdeksi matkalla kohti kovia tavoitteita.

Suomen miesten joukkue

Maalivahdit

Mikko Koskinen

Juha Metsola

Karri Rämö

Puolustajat

Miro Heiskanen

Juuso Hietanen

Tommi Kivistö

Miika Koivisto

Lasse Kukkonen

Mikko Lehtonen

Sami Lepistö

Atte Ohtamaa

Hyökkääjät

Marko Anttila

Jonas Enlund

Teemu Hartikainen

Julius Junttila

Joonas Kemppainen

Petri Kontiola

Jarno Koskiranta

Jani Lajunen

Sakari Manninen

Oskar Osala

Jukka Peltola

Mika Pyörälä

Veli-Matti Savinainen

Eeli Tolvanen

Arvio: Monen muun maan ohella Suomi on yksi niistä, joka voi voittaa Pyeongchangissa olympiakultaa. Täysosuma vaatii kuitenkin täydellisen palojen paikalleen loksahtamisen. Nuorten virtuoosien on löydettävä peliinsä vielä yksi taikavaihde lisää, ja kysymysmerkkien on vaihduttava huutomerkeiksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle