NYI - STL 2.00
NYR - CAR 2.00
CBJ - NJD 2.00
MTL - FLA 2.30
DET - ANA 2.30
NSH - WSH 3.00
MIN - LAK 3.00
WPG - VGK 3.00
DAL - TBL 3.30
SJS - PIT 5.00

Ruotsi lähtee Nylanderien johdolla kultajahtiin

MAAJOUKKUE / Artikkeli
William Nylander on yksi parhaimmista pelaajista Helsingissä.
Kuva © Getty Images
Ruotsista on viime vuosina noussut valtava määrä lahjakkaita pelaajia aina NHL:ään asti. Myös nykyinen alle 20-vuotiaiden joukkue on täynnä lahjakkuuksia. Nylanderin veljesten, Alexanderin ja Williamin, johdolla Ruotsi on jälleen yksi mestarisuosikeista.

Vuosi sitten alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa neljänneksi sijoittunut Ruotsi on jälleen pelaajamateriaaliltaan odotetun vahva. Joukkueen runko muodostuu pitkälti samoista pelaajista kuin vuosi sitten.

Ruotsi on yltänyt mitalipeleihin peräti yhdeksän kertaa peräkkäin, ja olisi myös Helsingin kisoissa pettymys, jos joukkue jäisi mitalipelien ulkopuolelle. Viimeksi Ruotsin on voittanut alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden vuonna 2012.

Viime kisojen tehokaksikko jälleen mukana

William Nylander ja Adrian Kempe olivat kisojen parhaimmistoa jo vuosi sitten. Kaksikko on siirtynyt pelaamaan Pohjois-Amerikkaan, ja taidot ovat kehittyneet entisestään. Nylander ja Kempe ovat ehdottomasti kisojen eliittiä, sillä viime kisoissa kaksikko teki yhteensä 18 tehopistettä.

Nylander on aloittanut kautensa Toronto Marliesissa odotetun vahvasti. Toronto Maple Leafsin ensimmäisen kierroksen varaus vuodelta 2014 on tehnyt alkukaudella AHL:ssä 34 tehopistettä.

Tällä kertaa jäällä Ruotsin paidassa nähdään kaksi Nylanderia, kun Williamin pikkuveli on mukana joukkueessa. Vasta 17-vuotias Alexander Nylander on pelannut Pohjois-Amerikassa OHL:ssä varsin tehokkaan alkukauden. Nuorempi Nylander on ensi kesän NHL-varaustilaisuuden kuumimpia nimiä.

Työteliäs ja isokokoinen Kempe tuo kärkiketjuihin fyysisyyttä ja vahvuutta kaksinkamppailuihin. Hän on suoraviivainen pelaaja, jolla on hyvä laukaus. Los Angeles Kingsin ensimmäisen kierroksen varaus on pelannut alkukauden AHL:ssä.

Vaikka erityisesti William Nylanderia on hehkutettu paljon, Ruotsin hyökkäystehot eivät lepää vain muutaman pelaajan hartioilla. Oskar Lindblom oli vuosi sitten Kanadassa Ruotsin toiseksi tehokkain pelaaja ja on tulevissakin kisoissa isossa roolissa. Monipuolinen hyökkääjä on aloittanut hyvin toisen kautensa SHL:ssä, sillä tehopisteitä on syntynyt 18.

Harjoitusotteluissa vahvasti esiintynyt Dmytro Timashov on mielenkiintoinen pelaaja. Timashov on puoliksi Ukrainan kansalainen ja syntynyt Ukrainassa. Timashov tuo leveyttä Ruotsin hyökkäykseen, sillä hän on taitava ja erittäin nopea laitahyökkääjä.

Sen lisäksi Ruotsilla on joukkueessaan kolme ensimmäisen kierroksen varausta viime kesältä: Joel Eriksson Ek, Jacob Larsson ja Gabriel Carlsson. Huippupelaajista Ruotsilla ei siis missään nimessä ole pulaa. Kärkiketjuihin sillä on jopa ylitarjontaa.

Puolustus tasaisen vahva

Vuosi sitten nuorten MM-kisoissa pelanneet Andreas Englund, Gustav Forsling ja William Lagesson muodostavat Ruotsin puolustuksen rungon myös tulevissa kisoissa. Heistä Englund ja Forsling pelaavat SHL:ssä ja Lagesson Pohjois-Amerikassa.

Englund on isokokoinen puolustaja, jonka vahvuudet ovat nimenomaan puolustuspelissä. Siitä huolimatta hän pystyy antamaan laadukkaita avaussyöttöjä, eikä ole täysin avuton kiekon kanssa.

Ruotsi koki viimeisessä harjoitusottelussaan Kanadaa vastaan menetyksen, kun Sebastian Ahon turnaus jää väliin kiekon singottua ruotsalaispuolustajan kaulaan. Kolmatta kautta SHL:ssä pelaava Aho olisi ollut tärkeässä roolissa liikkuvuudellaan ja pelikäsityksellään.

Ykkösmaalivahdin paikka lienee varmasti Linus Söderströmin. Hän pelasi jo vuosi sitten Ruotsin maalilla seitsemän ottelua. Söderström on vartioinut maalia tällä kaudella Allsvenskanissa HC Vita Hästenin riveissä vakuuttavin tilastoin.

Lohkossa riittää haastetta

Ruotsi pelaa A-lohkossa yhdessä Yhdysvaltojen, Kanadan, Sveitsin ja Tanskan kanssa. Kamppailu lohkon ykkössijasta on kova etenkin Yhdysvaltojen ja Kanadan kanssa. Ruotsi pystyy kuitenkin toden teolla haastamaan pohjoisamerikkalaiset. Jatkopelejä ajatellen mahdollisimman korkea sijoitus alkulohkossa on tärkeä.

Ruotsi on pelannut joulukuussa kolme harjoitusottelua, joista se on voittanut kaksi. Tanska kaatui tyylipuhtaasti 5-0 ja Slovakia 6-3. Harjoitusleirin viimeisen ottelunsa Ruotsi hävisi sekavan esityksen jälkeen Kanadalle. Vaikka Ruotsilla on laadukas pelaajamateriaali, ei viimeinen harjoitusottelu vakuuttanut pelillisesti.

» Lähetä palautetta toimitukselle