Kapeasta kaukalosta, viikko 7 − Hyytyykö Jets sittenkin?

NHL / Artikkeli
Heiluuko Mick. E. Moosen lippu myös pudotuspeleissä?
Kuva © Getty Images
Winnipeg Jets taistelee kynsin hampain pudotuspelipaikasta saatuaan juuri kuuden ottelun tappioputkin poikki. New York Rangers sen sijaan yrittää pärjätä ilman huippumaalivahtiaan. Torontossa ei toimi mikään, viikon pelaajalla puolestaan kaikki.

Kulunut viikko toi tullessaan murheita ainakin New York Rangersin pukukoppiin, kun joukkueen tähtimaalivahti Henrik Lundqvist joutui alustavien arvioiden mukaan noin kuukaudeksi sivuun tositoimista saatuaan kiekon kaulaansa.

Myös toisessa New Yorkin joukkueessa jouduttiin viikolla pohtimaan loukkaantuneiden pelaajien korvaajia, kun ottelu Boston Bruinsia vastaan saattoi kolme Islanders-pelaajaa sairastuvalle.

Loukkaantumisuutisia kantautui NHL-seuraajien korviin myös MinnesotastaWinnipegistä ja Philadelphiasta. Evander Kanen olkapäävamma päätti suurella todennäköisyydellä miehen kauden eikä NHL-uran jatkosta Winnipegissä ole takeita miehen ajauduttua törmäyskurssille joukkuetovereidensa kanssa.

Tampa Bay Lightning hankki lisää senttejä kokoonpanoonsa Torontosta, kun Carter Ashton ja Davi Broll siirtyivät pelaajakaupassa Floridaan.

Tällä viikolla keskiviikkovuorossa kapean kaukalon laidalla NHL-liigan ajankohtaisuuksia ruotivat Jatkoajan NHL-toimituksen Tommi Kröger ja Marco Bombino.

Winnipeg Jets hävisi tähdistöottelun jälkeen kuusi peliä peräkkäin ja pelko pudotuspelipaikan menettämisestä alkoi jo hiipiä fanien mieliin. Nähdäänkö Winnipegissä pudotuspelikiekkoa tänä keväänä? Miksi nähtäisiin? Miksei nähtäisi?

Jetsin pelin kulmapalaset ovat hyvin uomissaan

Tommi Kröger: Winnipegissä pelataan tänä keväänä pudotuspelikiekkoa. Juuri päättynyt tappioputki ei muuta sitä faktaa, että Jetsin pelin kulmapalaset, tiivis viisikkopuolustaminen ja parantunut erikoistilannepelaaminen, ovat hyvin uomissaan. Kannattaa myös pitää mielessä, että ennen tähdistöottelua Jets oli eräs liigan kuumimpia joukkueita, Winnipegissä vetäydyttiin tähdistöottelutauolle viiden ottelun voittoputkessa.

Jetsin tappioputki toimi joukkueelle mainiona näpäytyksenä: Jetsillä ei ole varaa lipsua pelisuunnitelmastaan, vaan noudatettava sitä millintarkasti ja ennen kaikkea kurinalaisesti. Niin pitkään, kuin Jets-joukkue muistaa puhaltaa yhteen hiileen ja pelaa joukkueena saman, yhteisen päämäärän eteen, on se vaikea voitettava mille tahansa joukkueelle liigassa. Mikäli taas yksilöt unohtavat joukkueen edun, voi jälki olla ikävää.

Marco Bombino: Jets on kärsinyt tällä kaudella useista puolustajien loukkaantumisista, kun muun muassa Tobias Enström ja Jacob Trouba ovat olleet sivussa. Siihen nähden Jets on suoriutunut hyvin ja nyt kun kärkipakit ovat taas mukana, puolustus on eri tasolla. Itse jaksan uskoa Jetsin pelaavan pudotuspeleissä. Maalivahdeista Ondrej Pavelec on ollut parissa viime pelissään vähintään kelpo ja Michael Hutchinson on ollut koko kauden ajan loistava. Joukkue pelaa nopeatempoista peliä, jota vastaan on vaikeaa puolustaa. Toki Jets tarvitsee parhaan mahdollisen joukkueen loppukaudesta. Ja kurianalaisuudessa on parannettavaa, Jets on ottanut liigassa eniten jäähyjä.

Kuka tuulettaa Lundqvistin sairausloman aikana?
Kuka tuulettaa Lundqvistin sairausloman aikana?
Kuva © Getty Images

Henrik Lundqvist joutui sivuun tositoimista arviolta kuukauden ajaksi loukkaantumisen vuoksi. Miten Rangers pärjää ilman huippumaalivahtiaan?

Kröger: Minkä tahansa NHL-joukkueen johto itkisi verta menettäessään Lundqvistin kaltaisen eliittivahdin, mutta en usko Rangersilla olevan hätää. Cam Talbot on aliarvostettu maalivahti: hän on kehittynyt tasaisesti vuosi vuodelta Rangers-organisaatiossa ja osoittanut jo pystyvänsä paikkaamaan hiihtopitäjä Åressa syntynyttä ruotsalaisässää maalin suulla. Nyt Talbot saa sitä paitsi elämänsä tilaisuuden todellisen tasonsa näyttämiseen.

Bombino: Lundqvist on epäilyksettä yksi NHL:n parhaita maalivahteja, joten menetys on ilman muuta tuntuva. Toisaalta Talbot on ollut mielestäni erittäin pätevä kakkosmaalivahti Lundqvistin takana. Hänen viime kautensa - mukaan lukien 12 voittoa 21 pelistä - oli vahva. Talbot ei ole pelannut tälläkään kaudella paljoa, mutta mikäli puolustus hänen edessään pelaa hyvin, uskon Talbotin olevan riittävän hyvä. Mutta eri asia on, kuinka tulokasvahti Mackenzie Skapski onnistuu päästessään tolppien väliin.

Matt Beleskeyllä on kasassa jo kaksikymmentä maalia, Tyler Johnson keikkuu liigan pistepörssin kärkikymmenikössä ja Michael Hutchinson on ollut koko kauden liigan maalivahtitilastojen kärkinimiä. Kuka on ollut mielestäsi kuluneen kauden isoin positiivinen yllättäjä?

Voracek on kehittynyt erinomaiseksi pisteiden tekijäksi ja erittäin luotettavaksi puolustussuuntaan

Kröger: Jokainen edellä mainittu kiekkoilija on tosiaan yllättänyt tällä kaudella positiivisesti. Nostaisin tuohon listaan vielä yhden nimen Hutchinsonin kanssa samasta pukukopista. Viime kesänä vapaana pelaajana Winnipeg Jetsin kanssa sopimuksen tehnyt Mathieu Perreault on pelannut käytännössä koko kauden tasaisesti ja mikä Jetsin kannalta parasta, hän on pystynyt ratkomaan tiukkoja otteluita henkilökohtaisella osaamisellaan.

Perreaultin potentiaali tiedettiin, mistä osoituksena miehen kolmen miljoonan dollarin palkkapussi, mutta hän on ollut vielä odotuksiakin parempi. NHL-uran yhden kauden maaliennätys 18 osumaa on jo rikottu. Olli Jokisen korvaajaksi hankittu kanadalainen on ollut huikea parannus kuopiolaisen viimekautiseen esitykseen verrattuna.

Bombino: Vaikka Hutchinson on ollut loistava Jetsin maalilla ja Beleskey sekä Johnson nostaneet profiiliaan koko liigan sisällä, minusta kauden positiivisin yllättäjä on ollut Flyersin Jakub Voracek. Vuoden 2007 draftin ykköskierroksen varaus on rikkomassa piste-ennätystään NHL:ssä, joka on 62 viime kaudelta. Voracek on ollut koko kauden ajan pistepörssin kärkipaikoilla. Hänen kiekonhallinta on loistavalla tasolla ja kahden suunnan peli paranee jatkuvasti. Voracek on kehittynyt erinomaiseksi pisteiden tekijäksi ja erittäin luotettavaksi puolustussuuntaan. En odottanut häneltä missään nimessä tällaista sesonkia ennen kauden alkua.

Perreaultilla on ollut aihetta juhlaan.
Perreaultilla on ollut aihetta juhlaan.
Kuva © Getty Images

Viimeaikaiset voitot NY Islandersista ja Los Angeles Kingsistä tulivat Florida Panthersille hyvään aikaan vaikeamman jakson jälkeen. Onko idässä yhdeksäntenä olevasta Panthersista palaamaan pudotuspeleihin ensimmäisen kerran sitten 2012?

Bombino: Panthers on ollut tällä kaudella hyvin vähämaalinen joukkue, joka on nojannut melko paljon maalivahtiinsa Roberto Luongoon. Joukkue laukoo paljon, mutta maalinteko on tuottanut vaikeuksia. Panthers on kuitenkin pystynyt parantamaan viime aikoina ja etenkin hyökkääjä Brandon Pirri on ollut erinomainen. Panthers kuitenkin tarvitsee kapteeni Willie Mitchelliä takaisin puolustukseen. Lisäksi muutamien hyökkääjien pitää nostaa tasoaan. Paljon tulee riippumaan siitä, mitä toimitusjohtaja Dale Tallon tekee siirtotakarajalla vahvistaakseen joukkuetta, mutta tähänastisen perusteella uskon Panthersin jäävän viimeisten joukossa ulos playoffeista.

Toronto Maple Leafs pelasi juuri 11 ottelua ilman voittoa. Eikö Randy Carlylen potkut ollutkaan oikea ratkaisu? Mitä Torontossa pitäisi tehdä seuraavaksi?

Nonis voisi ryhtyä jo pakkaamaan tavaroitaan

Kröger: Carlylen lähtö oli ainoa oikea ratkaisu, tosin miehelle pitänyt osoittaa ovea jo vuosi sitten. Carlylen aikana joukkueen runkoa rakennettiin väärin, tai ainakin huonosti, eikä tilanne täysin korjaudu ennen perusteellista kevätsiivousta, jossa homeinen torppa puunataan kellarista ullakolle.

Toimitusjohtaja Dave Nonis voisi ryhtyä jo pakkaamaan tavaroitaan, sillä mies on pitkälti vastuussa Maple Leafs -torpan sisäilmaongelmista. David Clarksonin ja Dion Phaneufin järjenvastaiset mammuttisopimukset, yksipuolinen hyökkäyskalusto, paria poikkeusta lukuunottamatta kiekollisesti epävarma puolustus. Siinäpä työsarkaa Maple Leafsin isolle pomolle Brendan Shanahanille ja etenkin organisaation urheilutoimenjohtajille, ketä hyvänsä tuolla pallilla nähdäänkään.

Viikon pelaaja: Nick Foligno, Columbus Blue Jackets

Maalikarkelot St. Louis Bluesia vastaan tuottivat uransa parasta kautta pelaavalle Folignolle kolme tehopistettä. Ottawa Senatorsia vastaan syntyi voittomaali, ja pisteputki jatkui maalisyötöllä Blue Jacketsin ja Los Angeles Kingsin kohtaamisessa. Lähes piste per peli -tahtia koko kauden pelannut Foligno on ollut kenties koko joukkueensa suurin onnistuja tällä sesongilla.

» Lähetä palautetta toimitukselle