Kapeasta kaukalosta, viikko 14 - Art Ross Trophyn kohtalo ratkeaa

NHL / Artikkeli
Sidney Crosby johtaa pistepörssiä. Taas.
Kuva © Getty Images
Kapean kaukalon laidalla puhetta herättää tällä viikolla pistepörssin kärkinimet. Kuka pokkaa Art Ross Trophyn tänä vuonna? Entä mistä löytyy seuraava suomalainen pistelinko? Myös erään veteraanimaalitykin peliuran jatko puhuttaa.

NHL:n runkosarja lähestyy loppuaan ja samalla paineet niin pudotuspeliviivan tuntumassa kuin liigan piikkipaikalla lisääntyvät. Molemmissa konferensseissa on vielä muutama pudotuspelipaikka jakamatta ja runkosarjan voitopystistä taistelee niin ikään vielä useampikin joukkue.

Suomalaisittain kulunut viikko toi ilonaihetta, kun saimme lukea uudesta suomalaisesta NHL-sopimuksesta. Vancouver Canucks puolestaan kiinnitti luottopuolustajansa pitkällä sopimuksella.

Philadelphia Flyers menetti kerralla kaksi pelaajaa sairastuvalle ja heitti samalla hyvästit ohuina eläneille pudotuspelihaaveille. Washington Capitalsin venäläisässä sen sijaan jatkaa vahvaa kevättään.

Tämän viikon ajankohtaisuuksia kapean kaukalon laidalla käsittelevät Jatkoajan NHL-toimituksen Jyrki Näkki ja Tommi Kröger.

Tällä kaudella liigan pistepörssi tullaan voittamaan pienimmällä pistemäärällä yli kymmeneen kauteen, kun mukaan laskuihin otetaan vain täysimittaiset kaudet. Mistä moinen johtuu? Kuka juhlii Art Ross Trophya kauden päätteeksi?

Jyrki Näkki: Tämän kauden pistemäärät tulevat jäämään hyvin alhaisiksi ja näyttää siltä, että voittaja jää reilusti alle 90 pisteen. Syitä tähän on monia.

Vielä muutama kausi sitten Sidney Crosby, Aleksandr Ovetškin ja kumppanit pelasivat yli viisi, jopa lähes kuusi, minuuttia ottelusta ylivoimaa. Tällä kaudella kukaan pelaaja ei yllä edes neljän minuutin ylivoima-aikoihin. Tällä on valtava vaikutus kauden kokonaispisteisiin.

Toisin sanoen siis tuomarilinjan löystyminen on suurin syyllinen. Myös peli kehittyy kontrolloidumpaan suuntaan. Maalivahdit ja pelaajat ovat parempia ja taso laajempi kausi kaudelta. Pelitapojen kehittyminen on vaatinut parempia pelaajia myös alaketjuihin keiloina toimineiden nyrkkisankareiden tilalle.

Itse kysymykseen voitosta veikkaan, että John Tavares nousee vielä ohi Crosbyn ja vie Art Ross -palkinnon.

Tavares on toimituksen suosikki pistepörssin voittajaksi.
Tavares on toimituksen suosikki pistepörssin voittajaksi.
Kuva © Getty Images

Tommi Kröger: Sellaista profeettaa ei olekaan, joka voisi alentuneisiin pistemääriin yhden yksittäisen syyn kertoa. Syitä on, kuten toimittaja Näkki edellä totesikin, monia. Peli on evoluutionsa myötä nopeutunut. Samalla pelaajat ovat kehittyneet joka pelipaikalla. Taso on laajentunut niin liigan eliitissä kuin alemmissa ketjuissa.

Toisaalta tällä kaudella liigan kärkihyökkääjät ovat kärsineet loukkaantumisista. Niin Crosby, Jevgeni Malkin kuin Patrick Kanekin ovat joutuneet viettämään aikaa katsomossa kesken kiivaan NHL-kauden.

Myös Jatkoajan NHL-toimituksen savolaissiipi liputtaa vahvasti Tavaresin puolesta. Olen seurannut Missisaugan suurmiehen uraa aina niistä ensimmäisistä otsikoista, joissa silloin 15-vuotiasta ihmelasta ylistettiin. NHL:n pistepörssin voitto tulee olemaan looginen jatkumo suuressa kanadalaisessa kansantarussa, joko tänä keväänä tai sitten lähivuosina.

Tavaresin voitto olisi looginen jatkumo suuressa kanadalaisessa kansantarussa

Tehokkain suomalainen komeilee liigan pistepörssissä sijalla 85 (tilanne 31.3.2015). Mistä moinen johtuu? Näemmekö enää koskaan sinivalkoista väriä liigan parhaimpien pistelinkojen joukossa?

Näkki: Samat vaikutukset näkyvät myös suomalaistilastoissa. Harmittavan monella suomalaisella on myös ollut alavireinen ja loukkaantumisten sävyttämä kausi.

Kuten aiemmin mainittua, jääkiekko muuttuu ja kehittyy koko ajan eikä suvereeneja pisterohmuja ei näy koko NHL:n mittapuullakaan. Taso kovenee ja levenee ja on totta, että Suomesta ei ole noussut Teemu Selänteen kaltaista erityislahjakkuutta huipulle.

En kuitenkaan heittäisi kirvesta kaivoon tulevaisuudenkaan osalta. Aleksander Barkovilla on potentiaalia kehittyä tasokkaaksi ykkkössentteriksi Panthersille. Teemu Pulkkisella puolestaan on NHL:n mittapuullakin erittäin hyvä laukaus, uskon Pulkkisen nousevan yli 20 maalin tekijäksi ensi kaudella.

Kröger: Tekisi hirveästi mieli vetää sinänsä aatteltaan hieno Nuori Suomi -ideologia lokaan tässä yhteydessä, mutta hillitsen itseni. On siltikin selvää, ettei Suomesta ole tullut edes potentiaalista pistelinkoa sitten Selänteen. Suomalaiset NHL-hyökkääjät ovat paria poikkeusta lukuunottamatta samasta puusta veistettyjä: uutteria, työtä pelkäämättömiä, mutta samalla kovin vaatimattomia NHL-tasolla kiekollisessa pelissään, etenkin otteluiden ratkaisuhetkillä.

Seuraava suomalainen pistepörssin voittaja? Lieköhän hän vielä syntynyt? Vai kikkaileeko sittenkin jo ulkojäillä läksyjen teon lomassa? Joka tapauksessa on vaikea nähdä jo NHL:ssä pelaavista tai liigan portteja kolkuttelevista kiekkoilijoista löytyvän sellaista poikkeuksellista taitoa, jota Art Ross Trophyn voitto vaatisi.

Joko Jagr tähyää ensi kauteen?
Joko Jagr tähyää ensi kauteen?
Kuva © Getty Images

Siirtotakarajalla Jaromir Jagrin kokemus ja Florida Panthersin nuoret lupaukset löysivät toisensa. Millaisena näet Jagrin ja Panthersin yhteisen tulevaisuuden?

Näkki: Jagr on ollut aina oma suosikkipelaajani ja on mahtava seurata Jagrin ja koko Panthersin ykkösketjun peliä. Jagrin vahva kulmapeli pääsee oikeuksiinsa lähes täydellisesti hänelle roolitetussa ketjussa.

Panthersin toimitusjohtaja Dale Tallon on ilmoittanut, että Panthers on ilman muuta valmis neuvottelemaan jatkosta. Jagr puolestaan heitti toimittajille veikeään tapaansa, että aikoo pelata vielä seitsemän vuotta.

Uskon Jagrin motivaation ja omistautumisen lajille tuovan hänelle vielä yhdestä jopa kolmeen lisävuotta NHL:ssä. Florida näyttäisi olevan paras paikka Jagrille jatkaa hienoa uraansa.

Kröger: Jagr on valtavan kokemuksensa ansiosta loistava mentori Panthersin nouseville nuorille Barkov, Jonathan Huberdeau ja Nick Bjugstad etunenässä. Ja onhan mies vielä tälläkin kaudella osoittanut väläyksiä takavuosien pelillisestä loistostaankin.

On toki itsestään selvää, ettei Jagrinkaan aika huipulla jatku enää kauan. Ehkä vielä ensi kausi, nimenomaan nuorien oppi-isänä, voisi menetellä, muttei varmaankaan juuri kauempaa. Toisaalta uhmasihan Selännekin ortopedian lakeja vastaan vuosien ajan.

Minnesota Wild on vetänyt huikeaa tahtia Devan Dubnykin kanssa, mihin saakka joukkueen eväät riittävät?

Näkki: Dubnyk liittyi Wildin joukkueeseen tammikuun puolivälissä ja on sen jälkeen pelannut kaikki ottelut. 36 peliä, joista 26 voittoa. Wild pelaa kovalla riskillä, sillä Dubnykin loukkaantuessa varavahdeilla ei ole minkäänlaista pelituntumaa.

Wild on pelannut eräänlaista pudotuspelikiekkoa koko kevätkauden varmistakseen paikkansa pudotuspeleissä. Wild on painanut täysi hönkä päällä kolmisenkymmentä peliä ja epäilen hieman mahtaako joukkueella riittää liekkiä vielä tasonnostoon pudotuspeleissä.

Kröger: On ensinnäkin hienoa, että Dubnyk onnistui lopultakin läpimurrossaan. Edmonton Oilersin kykyjenetsintäosasto näki kenties juuri tämänkeväisen näyn silmissään talvella 2004, kun joukkue varasi Dubnykin seuraavana kesänä ensimmäisellä kierroksella.

Lopulta Minnesotassa Dubnyk sai eteensä puolustuksen, joka saattaa jopa siivota irtokiekkoja eikä pyöri vain pyöri päättömästi ympäriinsä omalla alueellaan. Se, mikä ei onistunut Edmontonissa, Nashvillessa tai Phoenixissa, näyttää onnistuvan Minneapolisissa. Dubnykin ja Wildin liiton ensiaskeleet on taivallettu onnellisten tähtien alla.

En siltikään jaksa uskoa Wildin menevän loppuun saakka tänä keväänä. Se saattaa haastaa vakavasti vastustajansa vielä avauskierroksella, mutten usko joukkueelta löytyvän enää kirivaihdetta kevään ratkaisukoitoksiin.

Dubnyk on johdattanut Wildin pudotuspelien porteille.
Dubnyk on johdattanut Wildin pudotuspelien porteille.
Kuva © Getty Images

Viikon pelaaja: Ryan O'Reilly, Colorado Avalanche

Nihkeän alkukauden ja koko talven velloneiden siirtohuhujen jälkeen O'Reilly on nousemassa komeaan lentoon kevään kynnyksellä. Kahdeksan ottelun pisteputki siirsi miehen yhden kauden syöttöennätyksen jo uusille lukemille eivätkä viime kauden ennätyspisteetkään jää lopulta kovin kauaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle