Kapeasta kaukalosta, viikko 46 - Patrick Kanen tahdissa

NHL / Artikkeli
Patrick Kanella on aihetta tuulettaa.
Kuva © Getty Images
On taas aika käydä läpi NHL-viikon tapahtumat, joita onkin riittänyt niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin. Patrick Kane oli kauden alla otsikoissa nuoren naisen syyttäessä Kanea raiskauksesta. Nyt juttu on kuivunut kasaan todisteiden puuttuessa ja Kane voi keskittyä olennaiseen. Kaukalon puolella tilanne ei ole näkynyt, sillä Kane on ollut elämänsä kunnossa.

NHL -viikkoon mahtui taas hurjasti tapahtumia. Viikon suomalaisonnistujiin kuului Buffalo Sabresin puolustaja Rasmus Ristolainen, joka iski kaksi maalia Vancouver Canucksin verkkoon.

Myös Sami Vatanen pääsi tehopisteille, kun takellellen kautensa aloittanut Anaheim Ducks hävisi kotonaan jatkoajalla Arizona Coyotesille maalein 3-4.

Kari Lehtonen on puolestaan ollut torjuntavastuussa ja löytänyt hyvän vireen Dallas Starsin maalilla. Lehtonen on jakanut torjuntatehtävät Antti Niemen kanssa, ja kilpailutilanne näyttää sopivan molemmille veskareille.

Loukkaantumisuutisilta ei valitettavasti vältytty tälläkään viikolla. Tampa Bay Lightning sai ikäviä uutisia Ondrej Palatin loukkaannuttua. Palat on sivussa peleistä kuukauden verran.

Pirteästi kauden aloittaneen Arizona Coyotesin takalinjat harvenivat Nicklas Grossmanin loukattua polvensa viikonloppuna.

Vakuuttavasti kauden aloittanut tähtitulokas Connor McDavid on pitkään sivussa peleistä olkapäävamman takia.

Juniorisarja OHL:ssa koettiin erikoinen tilanne, kun Flint Firebirdsin kaikki pelaajat marssivat ulos protestiksi valmennuksen potkuille. Huhujen mukaan potkujen syynä olivat omistajan pojan saama vähäinen peliaika. Mielenilmauksen jälkeen omistaja perui potkut. Firebirdsissä pelaa myös suomalainen Vili Saarijärvi.

Hockey Hall of Fameen valittiin uusia pelaajia viikonloppuna, kun Sergei Fedorov, Phil Housley, Nicklas Lidström, Chris Pronger ja Angela Ruggiero saivat kunnian tulla valituksi legendojen joukkoon.

Viikon puheenaiheita perkaavat NHL-toimittajat Tommi Kröger ja Jyrki Näkki.

Jamie Benn voitti viime kaudella NHL:n pistepörssin.
Kuva © Getty Images

Patrik Kanen ympärillä velloneet raiskaussyytteet voidaan nyt jättää taakse ja keskittyä Kaneen kentällä. Mies onkin ollut alkukauden aivan huikeassa lennossa ja johtaa tällä hetkellä pistepörssiä. Heti perässä tulevat Dallas Starsin Jamie Benn ja Tyler Seguin, nähdäänkö sama kolmikko runkosarjan lopussa pistepörssin kärkisijoilla?

Tommi Kröger: On täysin mahdollista, että nähdään. Koko kolmikko on löytänyt heti kauden alusta lähtien todellisen lentokelin: taikuri-Kane loihtii magiikkaansa kuin tyhjästä ja teksasilaistutkapari on nostanut joukkueensa koko liigan kärkipaikoille.

taikuri-Kane loihtii magiikkaansa kuin tyhjästä

Kärkikolmikon takaa liigan pistepörssissä löytyy muuten pari todella kiinnostavaa nimeä. Calgary Flamesin Johnny Gaudreau on läntisen Kanadan vastine Kanelle ja Winnipeg Jetsin Blake Wheeler on lopultakin tainnut löytää huippuvireensä jo heti kauden alussa: tähän astihan tuosta on päästy nauttimaan vain lyhyin pyrähdyksin.

Jyrki Näkki: Kane on ollut varsinkin viime viikon aivan käsittämättömässä tikissä. Kane näyttää olevan hyvin samalla aaltopituudella toisen mailataiturin, venäläistulokas Artemi Panarinin kanssa. Miehet laittoivat aikamoisen shown pystyyn Edmonton Oilersia vastaan viikonloppuna.

Starsin tehokaksikko tulee varmasti Kanen tavoin taistelemaan pistepörssin voitosta. Dallasin miehet ovat ehkä jopa hienoisessa etulyöntiasemassa joukkueensa aggressiivisen hyökkäyspelin ansiosta.

Antti Niemi ja Kari Lehtonen ovat jakaneet hyvällä menestyksellä torjuntavastuun Dallas Starsin maalilla. Joukkue on aloittanut kauden todella vahvasti, onko Starsilla mahdollisuuksia mennä keväällä päätyyn saakka?

Kröger: Päätyyn saakka? Halailemaan lordi Stanleyn maljaa? Miksikäs ei.

Stars on vahvistunut vuosi vuodelta ja teki viime kesänä viisaita värväyksiä. Tolppien välissä huseeraava suomalaiskaksikko jakaa torjuntavastuun eikä näin kumpikaan vahti joudu yksin urakoimaan liikaa. Näin on mahdollista, että Lehtosen loukkaantumishistoria tai Niemen haparointi tosipaikan tullen ei nousekaan peikoksi teksasilaisten unelman eteen.

Hyökkäyskalustosta löytyy ratkaisupotentiaalia ja mikä parasta, laajuutta. Joukkue ei ole suin surminkaan kapteeni Bennin ja maaliruisku Seguinin varassa. Mestaruustaistossa arveluttavaa puolustustakin voidaan tarpeen tullen vielä vahvistaa, pelimerkkejä tähän tarkoitukseen toimitusjohtaja Jim Nillillä riittää. Kevät voi siis hyvinkin olla aurinkoinen Teksasissa.

Ovatko Jordie Benn ja Jyrki Jokipakka riittävän hyviä kevään tosipeleissä?

Näkki: Starsilta odotettiin jo viime kaudella hieman nähtyä enemmän ja nyt aloitus on ainakin ollut todella vahva. Erityisesti Starsin hyökkäys on todella leveä ja monipuolinen.

Maalivahdit Niemi ja Lehtonen ovat jo vuosia olleet parhaimmillaan NHL:n eliittiä, mutta molempia on vaivannut epätasaisuus. Molemmat maalivahdit ovat nyt myös uudessa tilanteessa, kun rinnalla on samantasoinen kirittäjä. Epätasaisiin otteisiin ei ole varaa, muuten löytää itsensä avaamasta luukkua.

Johnny Odyua tuo Starsin takalinjoille tarvittavaa kokemusta kovista peleistä, mutta puolustuksen yllä leijuu kuitenkin pieni epävarmuustekijä. Ovatko Jordie Benn ja Jyrki Jokipakka riittävän hyviä kevään tosipeleissä?

Winnipeg Jetsin Blake Wheeler on noussut liigan pistepörssin kärkisijoille. Joko 29-vuotias amerikkalainen ottaa urallaan seuraavan harppauksen kohti tähtiluokkaa?

Kröger: It's about time, sanoisi pohjoisamerikkalainen kiekkofani. Wheeler oli aikanaan todellinen huippulupaus, jonka nousua maailman eliittiin on odotettu jo joitakin vuosia. Hän väläytteli NHL-uransa alkuaikoina Boston Bruinsissa ja sittemmin Thrashers/Jets-organisaatiossa, mutta huippuvirettä on nähty vain ajoittain.

Wheeler on monipuolinen hyökkääjä ja on noussut joukkueensa pelilliseksi johtajaksi. Hän on vahva luistelija, taitava kiekollisena ja peliälykäs. Siis kaikkea sitä, josta päävalmentaja Paul Maurice pitää ja johon hänen pelifilosofiansa pohjautuu. Wheeler on kiistatta eräs Mauricen suosikkipelaajia nyky-Jetsissä.

Luottamus on molemminpuolista: Wheeler pelaa Mauricen ohjauksessa erittäin vapautuneesti, mikä näkyy lopulta tehoina pöytäkirjassa. Tästä kaudesta voidaan hyvin ennustaa kaikkien aikojen kautta Wheelerille, ja samalla hyvää kautta myös koko winnipegiläiselle kiekkoperheelle.

New York Islandersin kausi uudessa hallissa on alkanut ailahdellen
Kuva © Getty Images

New York Islanders muutti täksi kaudeksi uuteen halliin Brooklyniin. Yleisömäärät ovat olleet kuitenkin melko vaatimattomia, ja otteet kaukalossakin ailahdelleet, missä on vika?

Näkki: Islandersin muutto Brooklyniin tapahtui olosuhteiden pakosta, ja siirtyminen on ollut odotetustikin hieman hankala. Vanha Nassau Veterans Coliseum oli pahasti vanhanaikainen, mutta toisaalta tunnelma, hallin sijainti, perinteet ja joukkueen suhde paikkaan oli NHL:ssä melko poikkeuksellinen. Islanders oli eräänlainen "viimeinen lähiöjoukkue". Nyt on aika luoda uutta identiteettiä, mutta se vie oman aikansa.

Pelillisesti Islandersin ongelma on penkin takana. Jack Capuano sai ensimmäisten kausiensa aikana piiloutua huonon materiaalin taakse. Nyt kun joukkue on laadullisesti parantunut, nähdään Capuanon kyvyttömyys organisoida nykyaikaista hyökkäyspeliä.

Osalla nuorista pelaajista on ollut hieman vaikeampaa ja viime kauden ykköspakkipari, Johnny Boychuk - Nick Leddy, on alisuorittanut. Pahin ongelma on kuitenkin siinä, miten valmennus reagoi vastoinkäymisiin. Nyt vaikeina hetkinä joukkue luopuu kiekosta liian helposti ja pelaa pelkästään päädyn kautta, kun sen pitäisi ottaa peli haltuun kontrolloimalla kiekkoa.

Olen mielelläni väärässä, mutta väitän, että Islanders ei tule nykyisessä valmennuksessa menemään enää juurikaan joukkueena eteenpäin.

Viikon pelaaja: Patrick Kane

Viikon pelaaja on itseoikeutetusti Patrick Kane. Kane on yhdentoista ottelun pisteputkessa, minkä aikana on syntynyt huimat tehot 7+10.

» Lähetä palautetta toimitukselle